Nechte na hlavě. Jak nosit klobouk místo závoje

Nevěsta v klobouku

Klasický obraz nevěsty zahalené do dlouhého závoje ztělesňuje jen jednu z možností, jak ozdobit svou hlavu. Pokud toužíte být originálnější, nasaďte si klobouk.

Nevěsta v klobouku
Unsplash.com

Klobouk je překvapivě skvělým svatebním doplňkem. Je totiž velice variabilní. Je tolik druhů, velikostí a střihů klobouků, že snadno najdete takový, který dokonale sedne k vašemu svatebnímu stylu. Dnes se proto podíváme na to, co vše si můžete na hlavu nasadit, a nebude samozřejmě chybět ani inspirace, jak klobouky ke svatebním šatům nosit.

Nejdřív ale trochu etikety. Je přípustné vdávat se v klobouku? Rozhodně ano! Pokud bychom chtěli být přísní a formální, tak dodáme, že klobouk se hodí na akci, která se koná před 16 hodinou. Večer už je spíše doplňkem navíc a vypadá nepatřičně. Vzhledem k tomu, že svatební obřad v našich podmínkách probíhá obvykle kolem poledne, to nebudete muset řešit. A do večera jistě pokrývku hlavy odložíte.

Klobouk dodá svatebnímu vzhledu sofistikovanost a styl. Je rafinovaný a vysoce elegantní. V každém případě je to „něco jiného“ a s touto pokrývkou hlavy zaručeně vystoupíte z davu.

Ještě pár praktických detailů.

  • Nezapomeňte ve spolupráci s kadeřnicí či modistkou klobouk upevnit, ať ho nemusíte honit po celém okolí po každém lehkém vánku. Zejména, pokud má nějaký speciální střih, díky němuž tak úplně nedrží na hlavě. Existují speciální kloboukové jehlice, které si s tímto problémem hravě poradí.
  • Při focení klobouk buď sundejte, nebo si pohlídejte, že ho fotograf bere v úvahu. Hází totiž stín (pokud nemluvíme o kloboučku bez krempy) a obličej by vám nebyl vidět.
  • Vybírejte klobouk s ohledem na roční období, prostředí, kde s bude svatba odehrávat, váš styl oblečení, tvar obličeje, účes. Pokud chcete barevný, zkuste ho sladit se ženichovými barvami.

A na závěr ještě dodejme, že každá žena najde klobouk, který jí sluší. Chce to jen zkoušet a zkoušet, až naleznete.

Z čeho se skládá klobouk

Když si budete vybírat ten správný klobouk, který nejlépe sedne k vašemu stylu, určitě oceníte znalost správné terminologie. Ať si se svojí modistkou rozumíte.

  • Ta část klobouku, která sedí na vaší hlavě, se jmenuje koruna.
  • Završuje ji střecha, spodní části se říká základna koruny.
  • Okolo se pak rozprostírá krempa.
  • Vnitřní strana střechy je dýnko.
  • Vnitřek klobouku může být vypodložen podšívkou, ale tady záleží na druhu klobouku.
  • Každý kvalitní kus by však měl být vybaven potním páskem zevnitř základny.

Typy klobouků

Fedora. Též Borsalino. Momentálně nejoblíbenější střih klobouku. Původně mužská pokrývka hlavy dnes hraje prim i mezi ženami. Snadno ho poznáte podle typicky prohnuté střechy s promáčknutou přední částí a měkké krempy, kterou lze tvarovat. Krempa může být rovná, nebo v zadní části ohnutá nahoru a vpředu zase mírně dolů. Nejčastějším materiálem je vlněná plsť, ale výjimkou není ani plátno či slaměná verze. Klobouk bývá ozdoben stuhou, je příjemně unisex a má spoustu prostoru pro dekorace. Využijete ho v jakémkoliv prostředí, nejlépe však pro moderní, boho a neformální veselky.

Klobouk pro nevěstu
Angelawardbrown.com

Toka (pill hat). Pod tímto názvem se skrývá malý dámský klobouček bez krempy. Bývá kulatého tvaru jako pilulka a může ho doplnit birdcage závojíček či síťka. Směle ho můžete vzít pro elegantní styling, neztratí se ani ve formálním prostředí.

Klobouček pro nevěstu
Etsy.com

Se širokou krempou. Velký elegantní klobouk se širokou krempou je synonymem ženskosti. Krempa může být rovná, asymetricky tvarovaná, klopená či měkká (floppy). Plstěný je vysoce elegantní, slaměný zase nabitý letní náladou a plátěný perfektní pro romantickou vílu. Podle detailů a zdobení vynikne jak na louce k bosým nohám, tak i v luxusním hotelu.

Klobouk pro nevěstu
Weddingforward.com

Slamák. Klobouk z tohoto materiálu se perfektně hodí k letním veselkám. Může být jakéhokoliv tvaru a stylu, dá se skvěle zdobit.

Slamák pro nevěstu
Weddingforward.com

Rovný. Jednoduchost a styl hlásá klobouček typu boater (žirarďák), což je takový ten, co má v oblibě Jiří Suchý. Má rovnou střechu i krempu, připomíná také jezdecké kloboučky. Podtrhne vaši originalitu. Podobný je klobouk gaucho, který odkazuje na jihoamerické pastevce. Pro dámy se ale najde celé spektrum různých originálních klobouků s rovnou střechou i krempou, od velkých po malé.

Klobouk pro nevěstu
Etsy.com
Nevěsta v klobouku
Brides.com

Se zvednutou krempou. Nahoru zahnutá krempa, buď po celém obvodu nebo asymetricky, je zárukou ženskosti a jemnosti. Tento styl krempy se hodí jak ke kloboukům s rovnou střechou, tak i ke kulaté koruně.

Klobouk pro nevěstu
Dawnsdressdiary.wordpress.com
Nevěsta v klobouku
Ldsliving.com

Fascinátor. Je to čelenka či spona dramaticky ozdobená spoustou dekorací. Klidně včetně malého kloboučku se síťkou. Někdy je fascinátor tak velký, že není snadné ho na pohled odlišit od klobouku, může mít dokonce i krempu. Od klobouku se liší tím, že je do vlasů připevněn již zmíněnou čelenkou nebo sponou, zatímco klobouk sedí na hlavě sám. Pokud si vybavíte fotky anglické královské rodiny z nějaké formální akce, s největší pravděpodobností tam některá dáma fascinátor bude mít. Princezna Kate je má velmi v oblibě, stejně jako královské sestřenice Beatrice a Eugenie.

Fascinátor
Ngoisao.vn
Fascinátor
Theknot.com

Cloche. Kyblíček na hlavu, který připomíná 20. a 30. léta. Je dívčí, hravý a neformální.

Nevěsta v klobouku
Pinterest.com

Westernový. Pro veselku u koní, na statku či ve stodole se dokonale hodí velký westernový stetson. Vytvoří příjemný kontrast k jemným svatebním šatům, a tak se postará o perfektně vyvážený styl.

Nevěsta v klobouku
Weddingforward.com

Baret. Pokrývka hlavy s francouzským šarmem se bude hodit pro tematickou a retro svatbu.

Nevěsta v baretu
Rubinamillinery.com

Neotřelou volbou mohou být také různé retro klobouky. Zdobený viktoriánský, cylindr nebo buřinka z vás udělají hvězdu.

Nevěsta v cylindru
Weddingforward.com

Jak klobouky nosit ke svatebním šatům

S květinami.

NEvěsta v klobouku
Marhastewart.com, foto Wisteria Photography

Se závojem.

Nevěsta v klobouku
Katiebyrdphotography.com

Barevný.

Klobouk pro nevěstu
Marhastewart.com, foto Mitch Pohl Photography

Slaměný se stuhou a sklopenou krempou.

Nevěsta v klobouku
Marhastewart.com, foto Alexandra Vonk

S kaktusy a sukulenty.

Nevěsta v klobouku
Marhastewart.com, foto Jordan Voth

S birdcage závojíčkem.

Nevěsta v klobouku
Bhldn.com

Krajkový.

Klobouk pro nevěstu
Ruffledblog.com

Obří.

Nevěsta v klobouku
Wedluxe.com

S krystaly a perlami.

Nevěsta v klobouku
Glitzybella.com

Se šňůrou.

Nevěsta v klobouku
Kyhastudios.com

Podle Kate.

Fascinátor pro nevěstu
Weddingchicks.com

Miniaturní.

Fascinátor pro nevěstu
Theknot.com

S asymetrickou síťkou.

Nevěsta v klobouku
Ashleywildbridal.co.uk

Do týla.

Dámský klobouček pro nevěstu
Etsy.com

Plochý.

Klobouk pro nevěstu
Marhastewart.com, foto Jacobo Pachón

Extravagantní.

Klobouk pro nevěstu
Ruffledblog.com

S přírodninami.

Nevěsta v klobouku
Weddingforward.com

Klopený.

Klobouk pro nevěstu
Racheltrevormorgan.com

Jako baret.

Fascinátor pro nevěstu
Maggiemowbraymillinery.co.uk

Vrstvený.

Klobouk pro nevěstu
Bridechic.blogspot.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close