Eco-friendly svatební tipy pro každého, kdo to myslí s ochranou planety vážně

Eco friendly svatba

Svatba je ve své podstatě nákladná a ne zrovna šetrná událost. Spousta věcí, které si pořizujete, je jednorázová. Šaty, květiny, exotické pochoutky dovezené přes celou zeměkouli… Pokud se tomuto chcete vyhnout, následujte naše tipy na udržitelnou veselku.

Eco friendly svatba

Tak zásadní a významný čin, jako je vstup do manželství, chceme řádně oslavit a užít si ho. S rodinou a přáteli, s dobrým jídlem a pitím, v krásném důstojném prostředí a v nádherných šatech. Komu leží na srdci zdraví Země, ten z toho možná nemá úplně dobrý pocit.

Svatební veselí ale můžete pojmout i eko-úsporně. Přečtěte si náš návod, jak na bezodpadovou svatbu, a přidejte k nim také praktické a konkrétní tipy na šetrné drobnosti, kterými ale uděláte „hodně muziky“.

Začněte už u žádosti o ruku

Jestli je eko přístup v souladu s vaším životním nastavením, bude žádost o ruku o to romantičtější, když ji pojmete v tomto duchu. Například místo drahého nového prstenu nabídněte vintage kousek z antikvariátu nebo z rodinného dědictví. Ušetříte planetu a současně té chvíli dodáte další rozměr.

Nebo zvolte nový prsten s laboratorním kamenem, např. moissanitem.

Pošlete online pozvánky

Ušetřete naše lesy. Online pozvánky nemusíte tisknout, což je velkou úsporou také pro vaši peněženku.

Pokud vám tištěné pozvánky připadají klasičtější či romantičtější, zvolte recyklovaný papír nebo třeba upcyklovanou látku, dřevěné odřezky a podobné šetrné materiály.

Eco friendly svatba

Eko-friendly místo

Také svatební lokalitu můžete vybrat podle toho, jak tam přistupují k ochraně planety. Eko přístup má například Hájenka pod větrníky. Nebo si zvolte stodolu a objednejte občerstvení s minimální stopou na životním prostředí od InCatering.

Určitě ale vyberte místo, kde můžete prožít celý den, a nebude příliš vzdálené od vašeho bydliště. Minimalizujete tím emise z přepravy spousty hostů. Den ve stylu vše v jednom nabízí například Zámeček Waldštejnovo Zátiší.

Požádejte o příspěvek na ochranu životního prostředí

Poproste hosty, aby místo nákladných darů zvážili, že věnují odpovídající částku na účet nějaké organizace věnující se ochraně životního prostředí.

Využijte samotné místo jako dekoraci

Místo drahých a zbytečných jednorázových dekorací pracujte s místem. Je tam krásná květinová zahrada? Štuky nebo malby na stěnách, kamenné zídky, nádherná vyhlídka? To vše poslouží jako efektní a romantické prostředí, aniž byste museli plýtvat na pořízení květinových stěn, klícek, váziček, girland a podobných věcí, které jsou hezké, ale poslouží zpravidla jen jednou.

Eco friendly svatba

Pozor na květiny

Velmi neúsporný je bohužel floristický průmysl. Květiny se pěstují ve sklenících, cestují přes půl světa a po chemickém ošetření mohou způsobovat alergie jak personálu, tak i vám. Raději se zaměřte na lokální a sezónní květiny, například od květinové farmy Česká kytka nebo od floristky Jíti kvítí.

Pryč s jednorázovými zbytečnostmi

V poslední době roste obliba děkovných dárků pro svatební hosty. Místo plastových nesmyslů, které skončí přinejlepším v šuplíku, věnujte raději klasickou jedlou výslužku v plátěné tašce, kterou znovu využijí.

Na své svatbě také nebudete potřebovat balenou vodu v plastu, brčka, potištěné ubrousky, odznaky s vašimi iniciálami nebo plastové házecí konfety. Zbytečné jsou i jednorázové příbory a talířky na večerním rautu nebo dekorace, které slouží jen a pouze k zaplnění místa. Prázdnotu raději vyplňte přátelskou a družnou zábavou.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close