S Monikou Černou o tom, jak neudělat chybu při oblékání ženicha a proč je oblečení na míru nejlepší volbou

O tom, jak postupovat při výběru svatebních šatů, si můžeme na internetu přečíst spousty rad. I my pro vás máme na Svatebním blogu hned několik článků věnujících se této tématice. Dnes jsme se však rozhodli věnovat výběru vhodného oblečení pro ženicha, ale i mužské hosty na svatbě. Jak takový oblek vybrat, kde čerpat inspiraci, ale i představení rodinné firmy paní Moniky Černé, v jejíž spolupráci článek vznikl. Přesně na tohle a mnohem více se můžete těšit v našem průvodci výběrem mužského oděvu.

Monika Černá: Web

Láska ke krejčovskému řemeslu a kvalitní materiály, které vám dodají pocit exkluzivity

Historie úspěšné rodinné firmy, která svoji lásku a píli věnuje krejčovině, sahá až do dob T. G. Masaryka. Právě poctivá a kvalitně odvedená práce se zasloužila o úspěšnost této firmy, která obléká nejen jednotlivce, ale i firmy. Klienty Moniky Černé jsou muži, kteří si zakládají na kvalitním řemeslném zpracování, přírodních materiálech světových výrobců a velmi osobním přístupu.

Nejzásadnější změny nastaly zejména při přechodu z konzervativních oděvů na šití volnočasové módy. Obleky i jiné kousky, které si zde koupíte, můžete nosit na cestách, po městě, do práce či na slavnostní příležitosti. Právě cesta směrem do casual dress codu je tím, co Moniku a její tým odlišuje od konkurence.

Vysněný outfit s pomocí inovativního softwaru

Ačkoliv se na spoustu produktů, které firma nabízí, můžete podívat na e-shopu, patří mezi služby s ním spojené i služby módního konzultanta. Vše probíhá tak, že si v pohodlí svého domova vyberete něco, co se vám zalíbí. Poté se domluvíte s konzultantem na tom, kde vám odebere vaše míry. Je jen na vás, zda to bude u vás doma nebo v příjemně zařízeném salonu na Praze 5. Konzultant se postará nejen o měření jako takové, ale i o následnou péči a servis. Můžete se na něj obrátit s jakýmkoliv vaším dotazem. Konzultant je vám po boku od samého počátku realizace až po dodání hotového oděvu.

Velkou výhodou firmy je i práce s inovativními technologiemi. Díky vlastnímu softwaru vám může zpracovat kompletní grafický návrh outfitu i s doplňky. V případě, že se stavíte přímo do salonu, můžete využít interaktivního stolu, kde si za pomoci konzultanta vytvoříte outfit vašich snů.

Monika Černá: Interaktivní stůl

Svatební oblek z materiálů luxusních značek

Vzhledem k tomu, že se firma specializuje na šití obleků na míru a při své práci používá luxusní značky materiálů, musíte počítat s vyššími náklady na jejich pořízení. Na druhou stranu, pokud si teď připlatíte, získáte kousek, který budete moct nosit do nekonečna. Většina obleků, ale i kalhoty a košile mají díky svému vzhledu velmi všestranné využití.

Co se týče materiálů, mezi dodavatele patří například značky Scabal, Holland and Sherry, Canclini nebo třeba Thomas Mason. Pokud jde o cenu, obleky na svatbu zde seženete za cca 32 000 Kč. Jestliže však nechcete kupovat kompletní oblek, můžete si pořídit jen jednotlivé kousky. Na e-shopu najdete saka, košile, kalhoty, doplňky a již zmíněné obleky. Rychlost vyhotovení obleku se řídí domluvou a typem obleku.

Kontakt:

Monika Černá: Spolupráce s módním konzultantem

Výhody vedou nad zápory

Velkou výhodou obleků na míru je fakt, že vám bude celý komplet sedět jako ulitý. Konzultant vám vezme míry, podle kterých bude váš oděv ušit. Díky tomu se nestane, že by vás někde něco táhlo, škrtilo, nebo vám nějaká část byla snad i volná. Vybírat si můžete navíc z různých střihů, kdy můžete volit mezi přiléhavými, polopřiléhavými či volnými střihy. Menší nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, která se však vybalancuje tím, že oblek můžete díky jeho kvalitě nosit spousty let. Míry odebírá vždy konzultant, předchází se tak znehodnocení použitého materiálu, vzhledem k vyšší ceně, kdy se klient ne vždy změří tak, jak je to správné.

Je možné oblek koupit i na „obyčejném“ e-shopu? Ano, i svatební oblek lze koupit na e-shopu, kde si vyberete z konfekce. V tomto případě ale nemáte jistotu, že vám bude oblek dokonale sedět. Může se stát, že vám bude sedět na ramenou, ale třeba jej nedopnete přes břicho. Také vám nemusí vyhovovat délka apod. Firma Moniky Černé nabízí vše na míru, takže se nestane, že budete řešit špatnou velikost.

Jak vybrat oblek pro ženicha?

Stejně jako u žen platí i u mužů, že ne každému lichotí jakýkoliv střih. Právě postava a barva pleti ženicha hraje při výběru svatebního obleku velkou roli. Téměř jakémukoliv odstínu pokožky bude sedět klasický tmavý oblek. Světlejší obleky se však hodí zejména mužům tmavší pleti či těm, kteří se opálí na sluníčku.

Pokud je muž majitelem silnější postavy, je výhrou oblek volnějšího střihu. Slim střih je vhodný zejména pro štíhlé muže. Podle toho, v jakém období se bude vaše svatba konat, byste měli zohlednit materiál, z něhož je oblek vyroben. Během letní sezony jsou vhodnější obleky z prodyšného a vzdušného materiálu – ideální je například len, který bude příjemně chladit. V zimě naopak oceníte obleky vlnařského typu.

Monika Černá: Interiér salonu

Rychlé tipy aneb na co nezapomínat

  • Manžety na košili by měly vyčnívat z rukávů saka zhruba 1,5 cm.
  • Máte strach, že se najíte a sako vám „praskne“? Chyba lávky. Pokud se rozhodnete posadit, vždy si sako rozepínejte, bude to vypadat mnohem lépe.
  • Nekupujte sako s méně než dvěma knoflíky.
  • V případě, kdy nevíte, zda zvolit kravatu nebo motýlka, sáhněte raději po kravatě. Řídit se však můžete ideálně stylem svatby.
  • Pokud to není účelem vaší svatby, dbejte na to, aby vám na dolní kraj kalhot navazovaly ponožky. Holá kůže nikoho neoslní.

Vybíráme oblek podle stylu svatby

Velmi formální svatba

Svatba, která by mohla konkurovat svatbám zámožných šlechticů. Pokud i vy plánujete svůj den ve formálním duchu, vybírejte si oblek z luxusnějších a dražších látek. Ten pak kombinujte s kvalitní koženou obuví. Vzhledem k vážnosti celé akce se vyhněte smokingu, ten se nosí až po osmnácté hodině. Váš příchod ve smokingu během dopoledne by vám zajistil nepříjemné faux pas. Klasické sako můžete nahradit vestou a žaketem. Kromě tmavších barev můžete volit i oblek krémových barev. Třešničkou na dortu může být stylová buřinka.

Obyčejně formální svatba

Razíte pravidlo všeho s mírou, ale přesto se chcete držet v mezích formálnosti? V tom případě neuděláte chybu s oblekem černé, šedé či tmavě modré barvy, který ideálně doplníte košilí bílé barvy. Vše stačí doladit opaskem, koženými botami černé barvy a stejně černými ponožkami.

Neformální svatba

Zatímco dříve nepřipadalo v úvahu nic jiného, než je klasický oblek, v současnosti se můžete i odvázat. I na neformální svatbě ženich volí oblek, který mu bude dobře padnout, má ale mnohem větší volnost co se týče barvy a vzoru. Proužky, kostky, ale i nejrůznější divočina jsou trendy. O cool vzhled se mohou postarat kšandy, vtipné ponožky nebo třeba klobouček.

Přírodní svatba ve stylu boho

S přírodními svatbami jako by se roztrhl pytel. Tyto svatby, které se často konají v lese nebo na louce, jsou ideální k tomu, aby si ženich oblékl kvalitní kalhoty a dobře padnoucí košili. Zde sako vynecháme, můžeme jej vyměnit za vestu, nebo zůstaneme jen v košili. Košile by měla být z přírodních materiálů. Dovolit si můžeme rozepnuté dva horní knoflíčky, kšandy, ale i další doplňky.

Svatba

Casual dress code je tím pravým pro vaši svatbu

Pokud neplánujete svatbu, která bude přísně formální, můžete se oblékat v duchu casual stylu, který je v současnosti velmi oblíbený. Casual dress code pracuje s oblečením, které je elegantní, přesto pohodlné. Tento styl nemá žádné povinné prvky, bez nichž byste nemohli opustit svůj domov. Casual dress code se skvěle hodí i na svatbu, protože i na ní můžeme nosit kousky totožné s tímto stylem.

Jako první bychom neměli zapomínat na kalhoty. Ty by měly být více společenské, přeci jen jde o nejlepší den vašich životů. Za letních dní či na boho svatbě oceníte i delší šortky – ideálně lněné v přírodních barvách. Kalhoty ladíme s košilí, která by měla ladit se stylem svatby, nic nepokazíte ani bílou klasikou. Na košili oblékáme sedící sako, můžeme doplnit i vestu. Boty jsou ideálně kožené, současně musí být pohodlné, abyste v nich vydrželi celý den.

Materiál není jako materiál

Už i kvůli tomu, že oblek není zrovna levnou záležitostí, buďte pečlivý při výběru materiálu, z něhož je oblek zhotoven. Obleky od Moniky Černé jsou zhotoveny pouze z přírodních materiálů, díky tomu si zachovávají své přirozené vlastnosti, které klasické syntetické chybí. Nyní se podíváme na nejčastěji používané materiály a jejich vlastnosti:

  • Len – Jde o velmi pevný a vysoce odolný materiál, díky čemuž vám oblek vydrží dlouhou dobu bez poškození. Obleky ze lnu jsou vhodné zejména v letních měsících, len totiž příjemně chladí. Jde o hypoalergenní materiál, proto neublíží ani mužům s citlivou pokožkou. Lněný oblek si dobře drží svůj tvar.
  • Vlna – Vlněné obleky váš potěší zejména v chladnějším období, kdy vás perfektně zahřejí. Vlna se stará o to, aby si vaše tělo udrželo stálou tělesnou teplotu, pot díky své savosti odvádí od těla ven. Vlněné oděvy lze prát méně často jak ty z jiných materiálů. Variantou obyčejné vlny je vlna merino. Tato vlna pochází od afrických ovcí, současným producentem je Austrálie. Jde o neškrabavý a prodyšný materiál, který nezapáchá a má snadnou údržbu. V létě vás bude chladit, v zimě vás naopak zahřeje.
  • Bavlna – Jde o materiál s dobrou pružností v tahu i oděru, oděv vám tak bude sloužit dlouhá léta. Jde o materiál velmi příjemný na dotek, díky savosti bavlny se nebudete tolik potit. Velkým plusem je její prodyšnost.

Jak o sako pečovat?

Nezáleží na tom, jak drahý oblek si pořídíte. Když jej budete zatěžovat doslova špatnou a necitlivou péčí, zničíte i sebekvalitnější oblek. Proto se snažte držet těchto zásad, které jsme pro vás připravili. Víme, že vybíráte oblek na svatbu, ale jistě jej budete chtít unosit i jinak:

Monika Černá: Sako

Oblek vždy na ramínku

Zapomeňte na skladování saka přehozeného přes židli. Pokud chcete, aby si zachovalo svůj tvar, měli byste jej vždy pověsit na ramínko. Ideálně takové, které má rozšířená ramena. Díky tomu si náramenice zachová svůj pevný a elegantní tvar. V případě, že víte, že budete sedět delší dobu v kuse, sako si sundejte.

Oblek nechte větrat a noste jej do čistírny

Pokud po příchodu domů sako strkáte rovnou do skříně, zaděláváte si na potíže. Místo toho sako nechte vždy dobře vyvětrat. A to ideálně v průvanu či nad topením. U kalhot platí to samé, nechte je složené podle nažehlených puků. Oblek jako takový se nemusí prát nijak zvlášť často. K domácímu čištění používejte pouze kartáč či lepicí čističe. Oblek nikdy neperte doma v pračce. Pokud oblek vyžaduje větší zásah, zaneste jej do ověřené čistírny. Pokud oblek nosíte jen občas, stačí jej takto vyčistit jednou až dvakrát za rok. Pokud jej budete nosit denně, střídejte alespoň dva obleky, čistit je musíte taktéž častěji.

Sako doma nežehlete

Ztratilo sako svůj tvar? V tom případě jej obnovte horkou párou, která vlákna narovná. Nikdy sako nežehlete žehličkou. Mohla by zanechat stopy na materiálu. Nebo můžete využít služeb čistírny. Ve chvíli, kdy oblek nenosíte, jej uchovávejte v ochranném obalu.

 

Zdroj: Monika Černá

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close