Svět módy opustil Thierry Mugler. Muž, který zvýraznil ženské pasy a ramena

V neděli 23. ledna ve věku 73 let navždy odešel módní návrhář Thierry Mugler. Ač se na svatební šaty přímo nespecializoval, přesto svým vlivem spoluvytvářel trendy svatební módy. Mnohé z nich se navíc právě letos vrací.

Thierry Mugler se narodil v roce 1948 ve Štrasburku a k jeho vášním patřila móda, parfémy a kulturistika. Jeho módní hvězda zářila nejjasněji v 80. a 90. letech, kdy pro něj předváděly nejslavnější supermodelky jako Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Tyra Banks a Eva Herzigová.

Vzpomínáte si na klip k písni George Michaela Too Funky? Ikonické kostýmy jsou z dílny právě Thierry Muglera. Navrhoval také pro Madonnu, Beyoncé, Kim Kardashian, Bellu Hadid či Katy Perry.

Velkolepost a originalita

Módní styl Thierry Muglera byl velkolepý, dramatický až divadelní. Výrazné střihy, modelování postavy pomocí korzetů a vycpávek, latex a kov, vosí pas a velké rukávy. Hra s vrstvami a provokace. To vše se vám může vybavit, když se řekne jméno Thierry Mugler. A také módní svatební trendy roku 2022, co říkáte?

Rok 2022 měl být rokem nové spolupráce tohoto tvůrce, který do módního důchodu odešel v roce 2002. Věnoval se od té doby převážně navrhování parfémů a kulturistice a jen sem tam si odskočil k oděvní tvorbě. Např. když navrhl slavné šaty pro Kim Kardashian na Met Gala 2019.

Detaily nové spolupráce už návrhář oznámit nestihl, můžeme se tedy zatím jen dohadovat, o co módní svět přišel.

Svatebky à la Mugler

Thierry Mugler neměl samostatné svatební kolekce. Jak ale bylo v jeho době zvykem, na závěr každé přehlídky představil alespoň jedny svatební šaty jako zlatý hřeb svého umění.

I tady uplatnil svou zálibu v originalitě a překvapování. Svatební modely v jeho pojetí byly sochařsky vystavěné, s výraznými boky a úzkými pasy. Hrál si s lesklými materiály, vrstvením, zavinováním a iluzivním efektem holé kůže. Jeho nevěsty jsou velmi ženské a svůdné, rozhodně žádné nevinné víly. Nevěsta podle Muglera přesně věděla, co chce, a byla v pohodě sama se sebou. Součástí modelů byly vždy i pečlivě vybrané doplňky a účesy.

Teď už ale zanechme slov a nechme na sebe působit inspirativní styl Thierry Muglera, který by se mezi trendy letošního roku ve svatební módě cítil jako doma.

Thierry Mugler 1999
Thierry Mugler 1994
Thierry Mugler 1996
Thierry Mugler 1999
Thierry Mugler 2001
Thierry Mugler 1997

Zdroj fotografií: Sportskeeda.com, Vogue.com, Thierrymugler.tumblr.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close