Protančete svým dnem „D“ se svatební koordinátorkou Pavlínou z agentury WE agency – weddings & events creations

Tanec je neoddělitelnou součástí každé svatby. Taneční parket otevírá ženich s nevěstou prvním novomanželským tancem, pak následuje tanec s rodiči, svědky i hosty. Jak je možné svatební tanec pojmout, kolik je potřeba času na nacvičení a kde hledat inspiraci na hudbu, radí naše spolupracovnice: svatební koordinátorka, majitelka svatební a eventové agentury WE agency – weddings & events creations a profesionální tanečnice, Pavlína Ventrubová.

Foto Hedvika Tůmová

Protože tanec může dokonale podtrhnout svatební atmosféru a zapsat se hluboko do vzpomínek, zajímaly nás praktické detaily, které vám pomůžou dosáhnout krásného zážitku. Obrátili jsme se na Pavlínu Vetrubovou, protože v rámci své agentury vám pomůže s výběrem hudby pro svatební tanec, vytvoří pro vás choreografii a tu vás také naučí. Kromě toho vám pomůže i s organizací svatby, doporučí prověřené spolehlivé dodavatele a během svatebního dne může vše koordinovat. Pokud chcete jejích služeb využít, nakoukněte na konec článku nebo do aplikace Bride Advisor, kde najdete kontaktní informace.

Jestli vás zajímají praktické rady, začtěte se do následujícího textu od Pavlíny Ventrubové.

Foto Emotion-photo

Taneční styl

Prvně je dobré si s partnerem ujasnit v jakém stylu by váš první tanec měl být. Zdali by se mělo jednat spíše o klasiku, jako je pomalý waltz, či blues, nebo byste raději něco modernějšího, svižnějšího nebo vtipnějšího.

Výběr hudby

Abyste si tanec co nejvíce užili, je dobré strávit společně čas nad výběrem té správné písně. Zamyslete se a zkuste najít písničku, kterou máte oba dva rádi. Skladba by se měla líbit především partnerovi, neboť, buďme k sobě upřímní, často se pánům na taneční parket moc nechce.

Nesnažte se hledat v písních, o jaký tanec se jedná, či jestli se na to dá vůbec tančit. Tančit se dá na všechno a je úkolem vašeho choreografa, aby rytmus dešifroval a vymyslel choreografii přímo na vámi vybranou hudbu, taneční a pohybové dovednosti a styl, ve kterém tanec chcete pojmout.

Foto Vratislav Jenšík

Nácvik svatebního tance

Pokud máte v očích představu elegantního páru, který ladně tančí po parketu, tu a tam ženich nevěstu přenese vzduchem, či romanticky zakloní, vězte, že takovým párem můžete být i VY a také, že vás čeká dřina nejen na parketu, ale i doma.

S nácvikem je třeba začít v předstihu, a to minimálně 3 měsíce před svatbou. Pro natrénování středně těžké choreografie v délce kolem tří minut je potřeba přibližně 5-8 individuálních lekcí. Abyste si v choreografii byli jistí a tanec působil přirozeně, je tomu potřeba dát čas.

Trénování svatebního tance bychom mohli rozdělit na několik fází. První fáze je zapamatování si choreografie, k tomu potřebujete přibližně 2 lekce a vaši domácí přípravu v podobě opakování si kroků.

Druhou fází, která trvá kolem 3 lekcí, se již pomalu přesouváme k tanci, neboť se choreografie trénuje do hudby, tak, aby každá podtáčka a zvedačka přesně zapadla do tónu, pro který byla vymyšlená. V druhé fází opět přichází domácí úkoly v podobě přesného počítání hudby.

Fáze třetí dává vašemu tanci tu vysněnou ladnost a eleganci. Díky předešlým lekcím a domácímu trénování již dostáváte do pohybů větší sebejistotu a tedy přirozenost, která se v závěrečných lekcí doplňuje o detaily v podobě trénování elegantních rukou, narovnání se, výrazu a dynamiky pohybu.

Poslední fáze je v místě svatby, kde je vhodné si tanec předem vyzkoušet, abyste se zorientovali v prostoru, a tak zmenšili počet stresových faktorů v průběhu vašeho prvního tance.

Foto Hedvika Tůmová

Styl tance

Vyberte si taneční styl, který je vám nejmilejší. Neexistují žádná sepsaná pravidla o tom, co a jak by se na vaší svatbě mělo tančit, tedy výběr je zcela na vás. Potřebujete-li inspiraci, zde je pár tipů na to, jak tanec pojmout.

Romantický tanec v rytmu waltzu či valčíku. Choreografie je složena ze základních tanečních kroků doplněných o různé podtáčky, otvíračky, zvedačky a další.

Crazydance na sestříhané písně z vašeho dětství či společného života. Ploužák přerušený roztržením pásky a následný sestřih písní, které jste poslouchali v pubertě nebo ve společném životě.

Tématický tanec pro filmové nadšence. Star Wars, Hříšný tanec, Pomáda. Tanec na písně z oblíbeného filmu, doplněný tematickými prvky, abyste diváky vtáhli do děje.

Foto Vratislav Jenšík

A jak tančit dál?

Dle etikety a zažitých pravidel má posloupnost tanců svá pravidla a pořadí. Avšak v dnešní době je to spíše jen doporučení a opět byste raději měli poslouchat své představy a přání.

Po prvním tanci novomanželů následují tance s rodiči. Dle etikety tančí nejprve nevěsta s tatínkem ženicha a ženich s maminkou nevěsty a poté nevěsta se svým tatínkem a ženich se svoji maminkou. Je opět možné nechat párům sólo, ale v tu chvíli by bylo dobré zvolit kratší skladby.

Po tanci s rodiči máte oficiální taneční část za sebou a parket je tak otevřený pro všechny. Bereme-li opravdu brát svatební tanec jako „otvírák“ tanečního parketu, měli bychom ho zařadit hned na začátek odpolední či večerní část programu, aby se zábava mohla rozjet.

V posledních letech je „IN“ mít nacvičený nejen svatební tanec, ale i tanec družiček, či zmiňovaný tanec s rodiči. Fantazii a tanečním kreacím se meze nekladou. Jen je třeba mít na mysli, že vše potřebuje svůj čas a mělo by se s trénováním začít v předstihu.

Kontakty

Foto Vratislav Jenšík

Autorka textu: Pavlína Ventrubová

Zdroj fotografií: Pavlína Ventrubová

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close