Máme pár nápadů na gravírování snubního prstene

Snubní prsten gravírování

Gravírování snubních prstenů je stará a stále oblíbená tradice. Víte ale, jak vlastně vznikla, co si do prstene nechat vyrýt a na co vše při výběru textu myslet? Čtěte dál a dozvíte se to.

Když si kupujete zásnubní nebo snubní prsteny, hledáte takové, které rozezní vaše srdce. Při výběru šperků, které plánujete navždy nosit, je velmi důležitý osobní vkus. Váš prsten může být stejně individuální jako vy! Mnoho párů se proto rozhoduje své jedinečné kousky ještě doladit a nechávají si prsteny vygravírovat.

Gravírování prstenů je tu tak dlouho, jako prsteny! V dnešní době lze gravírování provádět profesionálně a s vrcholnou péčí, takže obvykle dostanete přesně to, co chcete, ve stylu, jaký chcete.

Bisaku

Dávná historie

Postup gravírování šperků lze vysledovat až do prvních století před naším letopočtem v Itálii a Egyptě. Pradávní šperkaři vyřezávali portréty starověkých vůdců do drahých kamenů. Díky tomu známe například tvář Alexandra Velikého. Ryté šperky vlastnili lidé bohatí a vlivní, je možné, že tyto šperky dokonce sloužily jako symbol společenského postavení.

Dnes jsou ryté ozdoby stále populární. O to více to platí pro šperky s citovou hodnotou, kam patří například mateřské prsteny, anebo právě svatební šperky.

Proč gravírovat snubní prsteny?

Ve svůj svatební den si navléknete prsten, který chcete nosit po zbytek svého života. Možná jste strávili dny nebo dokonce měsíce hledáním dokonalých prstenů, které symbolizují vaši vzájemnou lásku. Gravírováním své vzájemné spojení zpečetíte.

Gravíruje se na vnitřní stranu prstenu. To znamená, že rytina nebude při nošení prstenu viditelná, ale vy a váš partner budete vždy vědět, že tam nápis je. A zatímco se některé páry rozhodnou sdílet svou volbu gravírování s rodinou nebo přáteli, jiné si ji nechají pro sebe. Pokud pořádáte velkou svatbu, může být lákavé udržovat mezi vámi takové jedno nebo dvě malé tajemství!

Joseph Jewelry

Co mají páry vyryto?

Stručně řečeno, můžete mít, co chcete! Prsteny jsou vaše, a proto je velmi důležité vybrat gravírování, které vyhovuje vám i vašemu budoucímu manželovi či manželce.

Tradiční volbou je nechat si do prstenu vepsat jméno svého partnera a datum svatby. Prsteny tak budou skutečně vytvářet pocit, že jsou symbolem vaší vzájemné lásky.

Ale nemusíte se nechat limitovat tradicí. Stejně jako některé další páry se můžete rozhodnout pro ještě osobnější obsah: symbol či větu, které pro vás oba něco znamenají, vaše monogramy apod.

Zeměpisné souřadnice

Mnoho snoubenců má místa, která jsou pro ně symbolická. Na svůj prsten si můžete nechat vyrýt zeměpisné souřadnice vaší oblíbené destinace na dovolenou, lokaci vašeho prvního společného domova nebo třeba místo, kde jste se zasnoubili.

Jiný jazyk

Pokud jste si užili nezapomenutelné společné chvíle v zahraničí, můžete si nechat nechat vygravírovat jednoduché slovo nebo frázi v jazyce dané země. Co třeba „navždy“ v italštině nebo „miluji tě“ ve svahilštině? 

TIP: Než požádáte o gravírování, ujistěte se, že máte rodilého mluvčího, který váš text zkontroluje! Nemůžete si být jisti, že překladač Google nebo jakákoli jiná překladatelská služba je stoprocentně přesná, obzvlášť u méně obvyklých jazyků. Poslední věc, kterou chcete, je trapné faux-pas na vašem prstenu!

Texty písní a filmové reference

Možná jste vždy věděli, jaký bude váš první tanec. Nebo máte „párovou“ píseň, která má pro vás oba smysl. Možná budete chtít do svých snubních prstenů vygravírovat řádek z textu nebo název této písně.

Pro filmové nadšence zase může být tou správnou volbou výběr něčeho z oblíbeného filmu. Třeba bylo vaše první rande v kině a chtěli byste to zpečetit odkazem na vašem prstenu. Možná milujete nějakou romantickou větu ze zamilovaného hitu. Nebo jste fanoušky Pána prstenů?

Náboženský verš

Pokud jste věřící, můžete vás oslovit tip, abyste měli řádku ze své svaté knihy vždy u sebe jako nápis. Lekce lásky, laskavosti a víry fungují dobře a budou mít pro vás a vašeho partnera zvláštní duchovní význam. 

Pokud kopírujete z jiného jazyka, zkontrolujte opět všechny překlady. 

Dokonce i číslo stránky nebo číslo verše může stačit k odkazu na váš oblíbený text. Podobně může existovat náboženský symbol, například kříž nebo hvězda, který byste chtěli přidat na vnitřní stranu svého prstenu.

Rozdělené zprávy

Rozdělení rčení, vzkazu nebo slovního spojení mezi prsten vašeho partnera a váš vlastní je úžasný způsob, jak spojit vaše dva prsteny dohromady. Popřemýšlejte nad gravírováním vět se slovy „mít“ a „držet“ nebo „navždy“ a „vždy“. Nebo rozdělte soukromou zprávu mezi vás dva. Páry se smyslem pro každou špatnost mohou mezi své dva prsteny rozdělit i tajnou lechtivou zprávu.

Nikdo jiný nemusí vědět, co se rozhodnete nechat vyrýt, takže se to může stát jednou z nejosobnějších voleb, které pro svůj svatební den uděláte!

Sandra Monaco

Děti

Mnoho párů má před svatbou děti, nebo dokonce uzavřením manželství spojí své předchozí rodiny. Hezkou připomínkou na prstenech se můžou stát iniciály nebo jména dětí. Stejně zapůsobí i datum narození dítěte, přezdívka nebo symbol, který představuje celou rodinu. 

Pokud máte oba děti z předchozích manželství a stanete se tak třeba šestičlennou rodinou, možná budete chtít na prstenu něco jako „6 z nás“ nebo „6 srdcí jako 1“. Je to příležitost pro celou rodinu získat kreativní vyjádření vašeho pouta. 

Podobně, pokud máte společně milovaného zvířecího mazlíčka a chcete jej zmínit na svém prstenu, bude to také možnost.

Délka gravírování

Než se necháte unést, nezapomeňte, že vnitřek prstenu poskytuje omezený prostor pro postavy nebo symboly. Většina prstenů může pojmout až 30 znaků, v závislosti na velikosti a šířce písma. Budete také muset počítat s mezerami. „Miluji tě“ má osm písmen, ale vyžaduje 10 znaků včetně mezer. 

Vždy je dobré promluvit si s rytcem o tom, kolik znaků by vám doporučil pro prsteny, které jste si vybrali. Než začnete něco dělat, dejte hlavy dohromady a vytvořte si „tabuli nápadů“ se slovy, symboly a frázemi. Zkombinujte různá slova a symboly, abyste zjistili, co by mohlo fungovat nejlépe. 

Snubní prsteny gravírování

Další úvahy

V závislosti na složitosti gravírování a kovu, který se má gravírovat, se náklady na gravírovací prsteny často pohybují takto: cena za jedno písmeno od 30 Kč, u obrázku a složitějších symbolů 450 Kč. Vše záleží na materiálu prstenu a samozřejmě dodavateli, některá zlatnictví mají dokonce gravírovací službu při zakoupení snubních prstenu zcela zdarma (prsteny Rýdl aj.).

Než se rozhodnete pro nápis, bude nejlepší promluvit si s rytcem, protože ten bude schopen poradit nejlepší možnosti pro daný prsten, který jste si vybrali. A naopak, pokud vaše srdce tluče pro nějaký nápis, může to ovlivnit styl prstenu, který byste si měli ideálně zvolit. 

Budete také chtít vybrat kov, na kterém rytinu snadno uvidíte. Například klenutý černý keramický snubní prsten je ideální i pro větší nápis. Také se bude se pěkně ukazovat na zbarvení z růžového zlata. Stejně tak jednoduchý široký prsten z wolframu má dostatek povrchového prostoru na vnějším kovu, aby se do něj vešel nápis. 

Pokud chcete, aby se nápis dostal do středu pozornosti, je nejlepší zvolit prsten s minimálními detaily.



Abby Sparks Jewelry

Prsteny je možné vyrýt hned při nákupu, nebo kdykoli později (a to i až po vaší svatbě). Pokud potřebujete změnit velikost prstenů, je třeba to udělat ještě před gravírováním, jinak by se skript nebo symboly pravděpodobně zkreslily. 

Pokud si přejete mít gravírování dokončeno před vaším velkým dnem, řešte snubní prsteny určitě s předstihem, může to pár týdnu trvat. Někteří rytci mohou vyžadovat dokonce měsíc nebo déle. 

Ať už se ale rozhodnete pro tradici nebo něco nového, zkontrolujte si pravopis. A hlavně, naslouchejte svému srdci!  

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close