Svatba v pohodě a klidu. To vám nabízejí koordinátorky z agentury Svatby s úsměvem, když jim svěříte organizaci vaší veselky

Organizování svatby zabere mnoho času. Nejen snoubencům, ale také rodinným příslušníkům, kteří pomáhají. Můžete se tomu věnovat sami, nebo se svěřit do péče zkušených koordinátorek. Neumíte si představit, co taková spolupráce obnáší? Zeptali jsme se na to dvou profesionálních organizátorek svateb, které pracují pod společnou značkou Svatby s úsměvem.

Co znamená zorganizovat svatbu? Pro snoubence obvykle vybrat téma, datum a místo svatby. Zvážit rozpočet a promyslet vše od A až do Z. Pamatovat na všechny možnosti a alternativy, které by mohly nastat. A spoustu dalších starostí. Zajistit dodavatele, objednat květiny a spoustu dalších věcí. Rozeslat pozvánky a komunikovat s každým, kdo potřebuje o svatbě něco vědět. Příprava svatby zabere 100-200 hodin vašeho času, a to je jen střízlivý odhad.

Není započítán čas, který trávíte přemýšlením, zda něco nejde udělat jinak, lépe, nebo raději vůbec. Případně přemýšlením o tom, jestli neudělat jen malou, tichou, klidnou a nenápadnou svatbu, někde, kde vás nikdo nezná. Je to beze sporu stresující a náročné období. Dá se tomu vyhnout?  Každá nevěsta si může vzít na pomoc koordinátorku svatby. Ve spolupráci s koordinátorkou zůstane nevěstě jen ta hezčí část příprav, zkoušení šatů a degustace dortů. Prostě věci, které si snoubenci musí rozhodnout sami.Dnes vám představujeme dvě koordinátorky, které pracují jako jeden tým a mají za sebou úspěšnou svatební sezonu. Jmenují se Lenka a Tereza a organizují „Svatby s úsměvem“. Zeptali jsme se, jak organizace probíhá a co mohou nevěstám nabídnout.

Můžete nám říci, proč jste si vybraly podnikání zaměřené právě na organizaci a koordinaci svateb?

Dnešní doba je plná negativních emocí a svatba a její plánování mezi ně rozhodně nepatří. Největší odměnou je pro nás na konci svatebního dne spokojenost a úsměv na tváři novomanželů a také jejich hostů. Věříme, že i malá svatba je tak trochu velká akce, kterou je potřeba důkladně naplánovat.

Co vás na této práci baví nejvíc?

Její rozmanitost, poznávání nových lidí. Každá svatba je něčím výjimečná, i když základní prvky jsou stejné.

Je při přípravách svatby něco, co se zdolává těžko, nebo dokonce něco, co byste rády vyškrtly ze seznamu příprav?

Důležité je dovést snoubence k reálné představě o kvalitě nabízených služeb. Mnoho nevěst má na začátku plánování svatby nereálné představy o cenách zboží a služeb. Často se také setkáváme s tím, že snoubenci unáhleně vyberou dodavatele, aniž by si předem zjistili reference. Z výsledku potom mohou být zklamaní, většinou se s tímto setkáváme u výběru fotografů a kameramanů.

Můžete nás seznámit s tím, jak probíhá spolupráce s vámi? Od prvního kontaktu až do odchodu posledního svatebního hosta?

Velice si zakládáme na osobním kontaktu se snoubenci, a proto jim vždy nabízíme první nezávaznou schůzku. Nad dobrou kávou si nastíníme základní představy o tom, kde by se měla jejich svatba odehrát, v jakém termínu, na jakém místě a pro kolik přibližně hostů. Zároveň je seznámíme s naší nabídkou a dohodneme předběžný rozsah poskytovaných služeb.

Pokud se budeme bavit o samotném svatebním dnu, jsme snoubencům k dispozici od brzkých ranních hodin. Dohlédneme na přípravy nevěsty a ženicha, výzdoby, zkontrolujeme místo obřadu. Dále jsme v kontaktu s jednotlivými dodavateli, vítáme svatebčany, rozdáváme vývazky, řadíme svatební kolonu.

Po domluvě s matrikou samostatně koordinujeme průběh obřadu. Po celý den se staráme o pohodlí svatebčanů, s jakýmkoliv dotazem se na nás mohou obrátit. Také organizujeme nakrojení dortu a první tanec, po kterém se novomanželi rozloučíme a svatba poté probíhá bez našich zásahů. Můžete se podívat na svatební video, které jsme natočili a máme na youtube.com.

Jak dlouho dopředu je potřeba si vaše služby objednat?

Tady hodně záleží na rozsahu služby, kterou od nás snoubenci poptávají. Jsme schopné zvládnout a naplánovat, během tří měsíců, církevní svatbu na klíč i pro sto hostů. V tomto případě je ale potřeba počítat s tím, že bude kontakt mezi námi a snoubenci velmi intenzivní.

Pokud si snoubenci zajistí veškeré přípravy sami a naše služby využijí jen v rámci svatebního dne, doporučujeme zaslat poptávku s alespoň měsíčním předstihem a to z důvodu rezervace termínu. Smyslem naší práce jsou svatby dotažené do posledního detailu. Z toho důvodu není náš diář obsazen každý víkend. Všem našim snoubencům se díky tomu můžeme věnovat naplno. Cílem není kvantita, ale kvalita poskytnutých služeb.

Organizujete i doprovodný program na svatby? Máte nějaké tipy, které vždy fungují, jak bavit svatební hosty?

Doprovodný program můžeme zorganizovat po domluvě se snoubenci. Některé svatby si žádají nejrůznější svatební hry, tombolu a jinde zase upřednostní volnou zábavu a svatební noviny ke kávě pro svatební hosty. Vždy záleží na požadavcích a složení svatebčanů konkrétní svatby. Pokud snoubenci předem vědí, že na svatbě bude více dětí, doporučujeme zvážit i dětský koutek s programem na míru.

Na jakých místech nejčastěji organizujete svatby?

Většinou se jedná o taková místa, která nabízí ve svatební den zázemí pro nevěstu i ženicha v době příprav, samotný obřad, pozvání ke svatební tabuli, doprovodný program a after party. Zkušenost ale máme i s církevním obřadem v kostele a mělo to své kouzlo.

Stále více snoubenců si chce zorganizovat svatbu podle svých představ, originální a tak, jak se jim to opravdu líbí. Pozorujete ve své praxi tyto trendy? A jak se projevují?

Během naší první svatební sezóny jsme se setkaly s různými styly svateb. Ať už to byla svatba na zámku nebo na louce, vždy jsme se snažily splnit snoubencům jejich představu o dokonalé svatbě tak, aby si oni mohli svůj den D užít na maximum a bez starostí, společně se svatebčany.

Jaké novinky předpokládáte ve svatební sezoně 2019? Myslíte si, že smaragdová barva – jako barva příští sezony, bude častou volbou budoucích nevěst?

Myslíme si, že co se stylu svatby týče, v posledních letech se začíná upouštět od prvků dřeva a krajky a také tzv. „boho“ a stále více si snoubenci žádají rustikální a vintage podobu. Ideálně vše pořádané na jednom místě, od příprav, obřadu až po party.

Pozorujeme také prodloužení svatební sezóny, podzimní svatby jsou stále oblíbenější. Předpokládáme, že nejžádanější barvou pro příští sezonu bude, z našeho pohledu, purpurová a stále poptávanější květinou je jiřina.

V příštích letech se také budeme stále častěji setkávat s natáčením svatebních videí pomocí dronů, protože umožňují zachytit svatební den z úplně nových perspektiv. Jsme toho názoru, že svatební klipy, postupně nahradí klasická dlouhá svatební videa. Je to zapříčiněno sociálními sítěmi, kde je délka nahraného videa omezená.

Je kolem organizování hodně stresu ze strany svatebčanů? Jak takové situace zvládáte?

Svatba je vždy důležitý den životů nejen snoubenců, ale také jejich rodin a přátel. Se stresem se setkáváme převážně u rodičů nevěsty, což je ale na jednu stranu pochopitelné. A jak ho zvládáme? S úsměvem.

Máte nějakou univerzální radu pro snoubence, která jim může pomoci při organizaci svatby?

Snoubencům bychom chtěly poradit, aby se určitě nebáli oslovit koordinátorku a absolvovat s ní alespoň jednu schůzku – tak nejlépe zjistíte, jestli vám může být při přípravě a organizaci té vaší svatby přínosem.

Na závěr nám ještě řekněte, v jakých cenových relacích se pohybují vaše služby?

První hodinová konzultace je zdarma. Za další započatou hodinu si účtujeme 300 Kč/h .

Organizace  obřadu stojí 5000 Kč.

Koordinace svatebního dne 8 000 – 10 000 Kč.

Svatba na klíč stojí 12 000 – 18 000 Kč.

Cestovné do 100 km je zdarma. Nad 100 km si účtujeme 6 Kč za 1 km.

Kontakty na svatební koordinátorky:

www.svatbysusmevem.cz

napište jim: svatbysusmevem@gmail.com

?  +420 606 440 724 – Lenka Sládková

?  +420 730 994 330 – Tereza Gráfová

První nezávazná schůzka vám může zodpovědět mnohé otázky. Ujasníte si, zda si s úsměvem necháte pomoci, nebo jestli do toho půjdete sami.

Zdroj fotografií: svatbysusmevem.cz

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close