Chystáte se vybírat svatební šaty? Petra Zimermannová ze salonu Mona poradí, jak na to

Výběr svatebních šatů může být příjemným zážitkem, ale také znamená hodně přemýšlení a závažného rozhodování, ostatně stejně jako celá organizace svatby. Na různá úskalí a na to, co je důležité vzít v úvahu, abyste byly spokojené a cítily ve svůj velký den jako skutečné princezny, jsme se zeptali Petry Zimermannové ze svatebního salonu a agentury Mona.

Svatební salon a agentura Mona sídlí v Olomouci, ale jeho klientela je o dost širší. Majitelka Petra Zimermannová proto z vlastní zkušenosti velmi dobře ví, co nevěsty nejčastěji chtějí, umí tedy dobře poradit. Svatbami žije, takže od šatů je už jen krok k agentuře, která vám svatbu také zorganizuje a doporučí, kdo vám udělá to nejlepší líčení, kytici, dort či kde si zamluvit DJe.

„Náš salon a agentura nabízí téměř vše pod jednou střechou. K těm pravým šatům společně s nevěstou vybereme závoj a šperky, s kolegyní Míšou, se kterou děláme svatby, si nevěsta domluví líčení a účes. Ona pro ni uváže i tu nejkrásnější svatební kytici a květinovou výzdobu celé svatby. Při výběru originálních svatebních oznámení snoubencům poradí a ráda pro ně vyrobí vše potřebné naše dizajnérka Mia. A vše společně doladíme v detailech svatební výzdoby. Samozřejmě pro snoubence máme vyzkoušené dodavatele pro jejich svatební den, jako jsou fotografové, catering, DJ, dorty a cukroví, zábava a mnoho dalšího,“ představuje široký záběr poskytovaných služeb Petra.

Svatební šaty musí být bezchybné

Podle čeho by se měla řídit nevěsta při výběru svatebních šatů, nad čím se zamyslet?

První rada je určitě tato: Zkuste vše, co se vám líbí, a ještě něco navíc, nechejte si poradit, co by vám mohlo slušet. Já říkám, že ve svatebních šatech se musíte cítit. Jakmile vám na nich něco vadí, tak je to špatně. A hlavně vám i ta sebemenší věc bude v den svatby vadit mnohem víc.

Co vzít s sebou na první schůzku ve svatebním salonu?

Dobrou náladu a poradce. Vše ostatní už doladíme na místě.

Jak zkouška probíhá právě u vás?

S nevěstou vždy projdeme všechny dostupné šaty. Ukazujeme každý kousek a doporučujeme vyzkoušet od každého typu alespoň jeden model. Je to z toho důvodu, že téměř žádná z nás si nedokáže představit, jak bude ve svatebních šatech vypadat. Doporučujeme během zkoušení fotit, na konci si totiž nevěsta šaty projde a favority můžeme vyzkoušet znovu. Dost to podle mě pomůže.

Co když k vám přijde nevěsta s obrázkem, na kterém trvá, přestože vidíte, že jí tento styl šatů nemůže sedět?

V tomto případě je nejlepší to prostě zkusit. Jak už jsem říkala, neumíme si sami sebe představit ve svatebních šatech. Ona sama pak případně uzná, že to není to co si představovala. Je zcela běžné, že nevěsta přichází s nějakou představou a odchází s úplně opačnou. Na tom není nic zlého ani špatného, od toho ta zkouška je a od toho jsme tu my.

Z trendů si vezměte jen to, co vám sedí

Pro a proti: Nadčasovost nebo trendy?

Svět módy a nejen té svatební se stále vyvíjí a mění. Každou sezonu je něco nového in a zase něco dalšího totálně out a pak je tu pár těch stálic. Myslím, že špatně není ani jedno. Ono to totiž není o trendu ani nadčasovosti, ale o každé individuální nevěstě.

Co z trendů 2020 je krokem správným směrem a které považujete naopak za ošidné – kdy být při výběru obezřetná?

Letošní kolekce jsou plné krásných krajkových aplikací v nejen tělových barvách.  To ale samozřejmě nesluší všem. Nebo například dlouhý rukáv, a to nejen ten nabíraný, to je jedno velké ALE. Rukáv u svatebních šatů všeobecně sluší velice hubeným pažím. Je to prvek, který přitahuje pozornost a například velké krajkové vzory ruku ještě zvětší. Což u té hubené je jen ku prospěchu, ale u té silnější jen na škodu. Budu se zase opakovat, ale chce to prostě zkusit.

Při organizování svatby mějte před očima budget

Co vzít v úvahu při vymýšlení celkového pojetí svatby?

Určitě místo konání a také finanční budget. Ne všechno se bude všude hodit. A některé, i když dokonalé představy, jsou někdy bohužel finančně velice náročné.

Pořád jsou v oblibě rustikální a venkovské styly, nebo nevěsty přecházejí k eleganci nebo k něčemu zcela jinému?

Aktuálně je to takový mix obojího. Teď tak nějak frčí od každého něco.

Jaké dekorace jsou u vás nejoblíbenější?

Jsme jedna z mála agentur co má v České republice kulatou slavobránu k obřadu, tak myslím, že ta je aktuálně nejžádanější.

Pro a proti: Svatba na klíč nebo svépomocí?

Zlatá střední cesta je myslím to nejjednodušší. Snoubenci si zařídí část jako třeba výběr místa, cateringu, fotografa, a my jim pomůžeme se vším ostatním. Nejvíce u nás snoubenci poptávají výzdobu svatebního obřadu, hostiny a koordinaci svatebního dne.

Svatby jako životní styl

A ještě na závěr něco o vás. Jak jste se ke svatbám dostala?

Svatbám jsem se chtěla věnovat už v 15 letech, mým snem bylo původně mít cateringovou firmu. To se ale velice rychle změnilo při praxi ve škole. Myšlenka na svatby ale zůstala a přidal se zájem o módu a svatební trendy. Nyní salon funguje už osmým rokem a je to takové moje 1. dítě. Tomu pravému dítěti je teď 15 měsíců a já se snažím fungovat na 120 %, aby vše klapalo tak, jak má.

Co řeknete nevěstě, která má chuť experimentovat, zkoušet něco jiného, vybočit ze zajetých kolejí? Umíte jí pomoci a baví vás tyto „výlety“?

Paráda. To je to nejlepší, co chceme slyšet. Milujeme změny a výzvy. Sami si vyrábíme a hledáme nové věci, které pak můžeme různě využít.

Oslovte salon Mona

Pokud se chcete svěřit do zkušených rukou Petry Zimermannové a jejích kolegů ze svatebního salonu a agentury Mona, přinášíme vám všechny kontakty:

Když se budete chtít na svatební organizaci vrhnout už v těchto dnech, kdy je většina provozoven zavřena kvůli karanténě, využijte telefon či e-mail, určitě se domluvíte na dalším postupu. Stávající snoubenci, kteří jsou nuceni svatby odkládat, mohou být klidní aspoň v tom ohledu, že jejich zálohy budou v salonu Mona platit pro náhradní termíny letos i příští rok.

Jste-li teprve v začátcích plánování, zapište si tip na salon Mona do poznámek, k tomu účelu se perfektně hodí svatební aplikace Bride Advisor, kterou si můžete zdarma stáhnout do mobilu, a kde, mimochodem, svatební salon a agenturu Mona také najdete mezi důvěryhodnými dodavateli.

Pokud se rádi inspirujete a jste v obraze, sledujte aktuality také na Facebooku a Instagramu.

Zdroj fotografií: Svatební salon a agentura Mona, Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close