Plánování svatby se nemusíte bát, s její přípravou vám pomůže Láskočas

Muž, který se zabývá svatebním fotografováním a žena, která se po své vlastní svatbě rozhodla pomáhat i jiným nevěstám s přípravou jejich svateb. Přesně tohle je Láskočas. Nevěsty se nemusí plánování svého dne bát, může vám s tím pomoci tato usměvavá a milá paní, které jsme za vás položili pár otázek. Také vás zajímá, co vám může nabídnout?

Hned ze začátku bych se vás chtěla zeptat, zda pro vás byla práce ve svatebním průmyslu vaším snem. Studovala jste něco, co vás na tuto práci připravilo?

Dobrý den, právě že naopak. Vůbec jsem o tom nesnila. Napadlo mě to až při plánování naší svatby, kterou jsme chtěli pojmout trošku jinak než klasicky. Bylo pro nás prvořadé náš den prožít v poklidu a s nebližšími. Při samotné realizaci jsem si však uvědomila, že to není tak jednoduché, jak to vypadá. A právě v tu dobu jsem uznala, že kdybych měla někoho, kdo by mi svatbu zorganizoval, měla bych více energie na to si náš den užít naplno bez únavy. A tak vznikl i Láskočas.
S touhou pomáhat snoubencům si svůj den užít bez stresu. Velkou mírou se k mým toulkám za svatbami zapříčinil i můj manžel, který je svatební fotograf. (http://radeksvidersky.cz/). Svatby jsou totiž u nás denním chlebem.
Myslím, že pro toto odvětví neexistuje obor studia, který by Vás plně připravil na svatební realizace. Za sebe musím říct, že je potřeba mít cit pro detail, velký kus empatie a porozumění, no a také lásku k profesi. Protože pokud děláte věci s láskou, vždy se to na výsledku odrazí.

Na vašem webu, který je mimochodem krásný a přehledný, jsem si všimla, že nabízíte kromě koordinace a výzdoby také svatební poradenství. Mohla byste našim čtenářům vysvětlit více o vašich službách?

Ano, jsem certifikovaná koordinátorka – ale to označení vlastně vůbec nemám ráda. Raději bych se nazvala třeba falešnou družičkou nebo pravou rukou nevěsty. Ve svatební den se starám o to, aby vše fungovalo jak má, dle představ snoubenců. A co obnáší služba svatebního poradenství? Osobní nebo online schůzka se snoubenci. Často se mi stává, že by si snoubenci chtěli svůj den zrealizovat sami nebo za pomoci svých nejbližších, ale vůbec neví jak na to. V tom případě se můžeme potkat a já je navedu správným směrem, doporučím dodavatele či předám zkušenosti.
Mimo poradenství a koordinaci si libuji v dekoracích. Nejčastěji se na mě obracejí ti, kteří chtějí svůj den prožít v přírodě. Mimo přírodní svatby bych ráda realizovala také svatby industriální – v továrnách, halách apod. Miluji přírodní dekorace a staré věci. Tak trošku neplánovaně jsem přišla také ke květinám. V Ostravě prozatím nemáme květinářství, které by potěšilo mou duši. Proto jsem se začala zajímat také o tuto oblast a vážu si květiny sama. Čerpám v přírodě, sbírám, osahávám a přidávám do nich svou energii.
Celkově si zakládám na individuálním přístupu ke každému páru. Vždy se snažím snoubence maximálně pochopit a vcítit se do toho, jak si přejí svůj den prožít. Pro samotnou realizaci je to pro mě velmi důležité poznat je.

Svatebních agentur a salonů je v České republice čím dál víc. Proč by si podle vás měly páry vybrat na spolupráci zrovna vás?

Je to jako s partnery. I při výběru svatebních dodavatelů by si měli snoubenci vybírat srdcem. Je důležité, kdo s Vámi bude ve Váš svatební den. Já sama nabízím snoubencům první schůzku bezplatně. Pokud by neproběhla vzájemná chemická reakce a neměli bychom si
být sympatičtí, nešla bych do vzájemné spolupráce jen za vidinou zisku. Více agentur je možná i pro to, že svatby se od samotné podstaty začínají měnit. Snoubenci už přestávají dbát jen na to, co by na svatbu řekli ostatní (díky bohu), ale přemýšlejí také nad tím, aby si svůj jedinečný den užili a odnesli si z něj zážitek.


V emailu jste se mi zmínila, že jste byla v poslední době součástí i několika „neobvyklých” svateb. O co se jednalo?

Celý tento týden byl neobvykle bláznivý. V rámci 7 dnů mě čekaly 3 svatby a každá byla úplně jiná. První z nich byla svatba holčičí. Na tu jsem se moc těšila a byla prostě nepopsatelně krásná. Intimní, romantická, přírodní. Čekala mě dekorace obřadu, hostiny, párty, kompletní květinová realizace a také koordinace celého dne. Za 4 dny na to jsem se přesunula do Oder, kde jsem chystala obřad, hostinu i párty jednomu milému páru, kteří si mě vybrali také pro koordinaci svatebního obřadu. Hned poté jsem odjížděla do cca 450 km vzdáleného Valdeku, kde mě čekala další velká výzva formou festivalové svatby na louce pro cca 150 lidí. Čekala mě dekorace prostoru festiválku, obřadního místa, koordinace a kompletní květinová výzdoba. Během týdne mi rukama prošlo cca 45 kýblů plných květin, které bylo nutné zpracovat. Kytky se chystaly do váz k obřadu, na stoly, vázala jsem květiny pro nevěsty, maminky, svědkyně, družičky, babičky, dělala věnečky, korsáže a jiné aranžmá. Do Čech jsem s sebou naneštěstí vzala posilu s alergií na pyl. Ale pomáhal i manžel, když zrovna nefotil.

Máte nějaký cíl, ať už v pracovním životě nebo tom soukromém, kterého byste chtěla dosáhnout?

Nenazvala bych to cílem, ale přáním. A tím je, aby si lidé začali svůj den užívat a dělali ho jen pro sebe a neohlíželi se na to, co na to řeknou ostatní. A já budu dělat vše pro to, aby to tak prostě bylo…

 

A jako poslední. Co vás do vaší práce motivuje? Je něco, co byste chtěla našim čtenářkám vzkázat?

Největší odměnou a motivací jsou rozzářené oči snoubenců, novomanželů a všech svatebčanů, kteří si díky mě svůj den užívají. Motivuje mě úsměv, rádost a láska v srdci.
Milé nevěsty, nedovolte, aby se z Vaší svatby vytratila duše. Jste jedinečné, nedopusťte, aby Váš den byl tuctový.

Zdroj: Radek Šviderský, Láskočas

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close