„Každá žena chce být ve svůj den D tou nejkrásnější, jedinečnou.“ říká Katarína Vavrová, nadějná módní návrhářka

Jistě jste si všimli, že v nedávné době proběhla svatba Adély Banášové, na které mezi hosty nechyběl ani známý slovenský moderátor Sajfa s jeho ženou Veronikou Ostrihoňovou, která se na svatbě objevila v nádherných šatech jako pro athénskou bohyni. Tyto šaty neudělal nikdo jiný, než Katarína Vavrová, nadějná módní návrhářka, která Veronice stvořila i šaty na její vlastní svatbu.

Katarína Vavrová je nadějná a hlavně talentovaná módní návrhářka, která má našlápnuto na hvězdnou kariéru. Mezi její klientelu patří například Veronika Ostrihonová, pro kterou stvořila nejen svatební šaty, ale i šaty společenské, které si Veronika oblékla na svatbu Adély Banášové. Tyto šaty si můžete pořádně prohlédnout na Sajfově videu, ve kterém je na ně detailní záběr. Abychom se o této umělkyni dozvěděli více. Ať už o její práci, radách nebo zkušenostech, rozhodla jsem se tuto krásnou návrhářku vyzpovídat.

 

Dobrý den, Kataríno, podle vaší tvorby, kterou jsem viděla na vašem instagramu, to vypadá, že nemáte nouzi o nové zakázky. S tím se váže potřeba určitých znalostí. Na jaké škole a jaký obor jste studovala? Bylo módní návrhářství vaším snem?

Přeji vám krásný den. Vystudovala jsem produktový design – šest let na Slovenské Technické Univerzitě v Bratislavě a v současnosti zvažuji doktorandské studium. Módní návrhářství nebylo mým snem, ačkoliv je to paradoxní – je to moje součást. V dětství každý k něčemu přilneme, k něčemu nás to přirozeně táhne – bez racionálních důvodů, které získáváme až v dospělosti. No a pro mě to bylo odjakživa navrhování. Pamatuju si, jak mi moji prarodiče museli do jeslí nebo školky vždy přibalit nějakou sukni s volánky. Můj dědeček ty sukně často sám šil, to proto, aby byly pokaždé jiné. V podstatě to vydrželo až doteď. Na základní a střední škole jsem si v době přestávek kreslila šaty či boty a vždy jsem říkala, že budu návrhářka. Samozřejmě, život se excentricky vychyluje podle okolností, které nás potkávají a já jsem docela paradoxně vystudovala dost technicky orientovaný směr – produktový design. Proto se nerada tituluji jako návrhářka a ani se nesnažím zosobňovat jakékoliv klišé spojené s tímto pojmem. Vztah k módě a designu byl a stále je přirozenou součástí mého života a jediné, co k tomu bylo potřeba, je dělat to, co vás baví a s čím vnitřně souhlasíte.

Na YouTube nedávno vyšlo video od Sajfy. Bylo v něm, že jste jeho ženě Veronice navrhla šaty na svatbu Adély Banášové a i na její vlastní svatbu. Mohla bych se zeptat, jak jste se k této zakázce dostala?

S Veronikou jsem se seznámila při focení svatebního editorialu pro jeden magazín s talentovanou fotografkou Andreou Jacenkovou, Veronika měla právě tehdy něco přes 2 týdny před svatbou. Já jsem tam v podstatě ani neměla být, ale jelikož jsem patologický perfekcionista, jaksi jsem se tam objevila a dohlédla na kvalitu výstupu. Aby bylo vše v souladu se šaty a s tím, jak jsem si představovala, že by se měly prezentovat.

Na focení jsem připravila dva komplexní stylingy, jeden folklorní a druhý klasický, včetně květinových čelenek, které také vyrábím sama. Vzniklo několik úžasných fotografií. Ten klasický styling se Veronice zalíbilnatolik, že si ty šaty objednala i na svoji civilní svatbu se Sajfou. Měla jsem na to necelé dva týdny, a když šaty vypadají nejlépe na ženě, když jsou ušité výhradni jen pro ni, muselo se to udělat kompletně celé znova. Jak vidíte, stihli jsme to a Veronika vypadala absolutně dokonale. Co se týče šatů na Adelinu svatbu, Veronika mě – vzhledem k předcházející spolupráci – oslovila. Nechala vše v mých rukách. Takovéhoto přístupu a důvěry si nesmírně vážím, protože potom nemáte mantinely a můžete tvořit svobodně. No a výsledek už znáte.

Ve videu vypadal váš vztah k Sajfovi a Veronice opravdu přátelsky. Setkáváte se s nimi i mimo pracovní poměry?

Ne, mimo práci se nesetkáváme, zatím. S Veronikou jsme pracovali při focení mojí první kolekce a náhodou jsme se později setkali na oslavě Silvestra v Nízkých Tatrách. Veronika se Sajfou jsou neuvěřitelně milí, přátelští a bezprostřední lidé, kteří si na nic nehrají. Takovýto přístup se v dnešní době může jevit jako přátelství, ve skutečnosti se jen setkali příjemní lidé, které baví to, co dělají. V konečném důsledku – určitě začnete přirozeně dospívat k myšlence, že se znáte už velmi dlouho. Napříč tomu, že se vidíte poprvé. A v neposlední řade je to o důvěře, které si z jejich strany hodně vážím.

Jaký pracovní úspěch považujete za váš největší? 

Co je to kariérní úspěch? Každý návrh, kdy je klientka šťastná a spokojená, je pro mě úspěchem a velmi si toho vážím. Když vidím, že se žena cítí sama sebou, jak si uvědomuje svoji krásu a doslova září. Jestliže ale myslíte tradiční úspěchy, tak potom si vážím hlavně těch, které mě posouvají k lepšímu výkonu, a díky kterým se můžu neustále zlepšovat a posouvat dál.

Něčím takovým je pro mě aktuálně spolupráce s Veronikou,protože je to mladá, krásna, inteligentní a inspirující žena.Také proto, protože oboje šaty byly velmi úspěšné a Veronika v nich vypadala skvěle. A co je ještě důležitější – i jak se cítila. Z minulosti je to hlavně výhra v soutěži šperkařské korporace Alo Diamonds o nejlepší design šperku v roce 2013, která mě velmi motivovala a jak se říká, nakopla. A taky šaty na galavečer Slovenka roka 2017 pro vítěznou sportovkyni – snowboardistku Barboru Števulovou.

V České i Slovenské republice je jistě mnoho žen, které by stály o vaši tvorbu. Máte nějaké modely, které by byly dostupné i pro „obyčejné ženy”?

Určitě ano, kromě exkluzivních společenských a svatebních šatů momentálně pracuji na druhé kolekci, která je na běžné nošení a bude dostupná pro všechny ženy. Všechny, myslím opravdu všechny. Věřím, že každá žena je jistým způsobem bohyně, důležité je, aby se tak i cítila. Takže kolekce nebude limitovaná věkem, váhou či podobnými nesmysly.

Jaký máte názor na dnešní módní trendy v oblasti svatebních šatů? Jsou podle vás ženy příliš upjaté nebo se nebojí experimentovat? 

Svatební šaty se posouvají vpřed a dnes už ženy čím dál častěji sahají po jedinečných, či stylově odvážnějších modelech. Dnes je v salonech množství krásných šatů. Každá žena chce být ve svůj den D tou nejkrásnější, jedinečnou. V konečném důsledku je to i tak věc osobního vkusu. Proto je v první řadě potřeba respektovat přání budoucí nevěsty. Každá žena má jasnou představu o tom, jak chce v ten výjimečný moment vypadat, protože tato představa je v ní utkvělá již od dětství.

Co byste vzkázala pro naše čtenářky? Je něco, na co by měly dávat pozor při výběru šatů?

Právě proto, že každá nevěsta chce být tou nejkrásnější, je dobré znát své tělo, poznat, co nám svědčí a co naopak ne. Zvolit si takový typ šatů, který zvýrazní naše přednosti a naopak, zakryje to, na co upozorňovat nechceme. To jsou základní principy, které hrají velkou roli v tom, jak se žena cítí. A když se cítí sama před sebou atraktivně, dokonale, božsky, potom je vše v nejlepším pořádku a projeví se to hlavně na jejím sebevědomí, které je v konečném důsledku ten největší katalyzátor krásy. Vhodný výběr šatů jednoduše dokáže opravdu zázraky.

Jak jsem už předtím vzpomínala, každá žena má svůj sen, jak se chce jako nevěsta vidět a cítit, proto nikdy svoje klientky do ničeho nenutím a respektuji jejich přání. Vše je věcí dialogu a vyzkoušení si právě toho jiného postupu. Jak se říká, lepší je jednou vidět než tisíckrát slyšet.

Jaké jsou vaše plánky do budoucna? Baví vás spíš tvorba společenských šatů nebo něčeho jiného?

Baví mě moje tvorba. A protože mám ráda výzvy, těžko definuji, co mě baví víc. V první řadě ráda přispívám k tomu, aby se žena cítila krásnou. Ve svých šatech se snažím velmi jednoduše a puristicky zachytit právě tu esenciální ženskost a hlavně radost z vlastní tvorby. Intenzivně tedy pracuji na svojí stránce a e-shopu, protože by jsem už ráda pokořila magické pořekadlo o obuvníkovi a synovi, který chodí bosý. To by mělo v blízké budoucnosti spatřit světlo online světa. No a samozřejmě plánuji se svými šaty navštívit zahraniční veletrhy a podobně zaměřené eventy, protože mám klientky už i v zahraničí. Věřím, že se moje šaty postupně budou dostávat do celého světa.

 

Zdroj: Katarína Vavrová

 

 

 

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close