Retro výlet za módou do 20. let minulého století. Pravý vintage styl – účesy, make-up, doplňky a hlavně krásné svatební šaty

Máte rádi dynamiku 20. let minulého století? Pokud ano, budete nadšeni, že právě toto období velmi silně inspirovalo návrháře pro příští svatební sezónu. Podívali jsme se na hlavní rysy módy 20. let a zjistili, kde pořídíte skvělé retro oblečení.

Styl vintage vychází z art deca a secese. Je to styl, který se téměř do všech detailů opírá o historickou předlohu. Označují se tak léta dvacátá až padesátá v minulém století. Vznikl z radosti a uvolnění, které provázelo konec první světové války.

Poválečná doba osvobodila ženy od domácího krbu a přinesla více svěžesti do dámského šatníku. V kurzu byla štíhlá, trochu plochá, spíše chlapecká postava, na které skvěle vypadaly zkracující se sukně, kalhoty, asymetrické prvky a tolik typické třásně.

Ženy byly nuceny zastoupit jiné role ve společnosti, než byly dosud zvyklé. Potřebovaly a chtěly se pohybovat volně. Skončily korzety, dlouhé nabrané sukně a velké nepraktické spodní prádlo. Nastala éra odvážného líčení, nových účesů a střihů.

Jaké byly účesy

Začněme od hlavy. Dosud dlouhé, pěstěné vlasy se začaly zkracovat. Pro pracující ženu jsou dlouhé vlasy méně praktické, na scénu přichází mikádo a vlny. Zvlněné účesy byly velkým hitem. Do vlasů se dávaly různé ozdobné spony, čelenky, a pera. Na svatbách také závoje, zdobné hřebeny, korunky a diadémy, kloboučky, síťky a korálkové ozdoby.

Líčení

Důraz se kladl na velké, tmavé oči a rty zvýrazněné červenou rtěnkou všech odstínů. Je to velmi ženský styl líčení. I při snaze vypadat emancipovaně a chlapecky, dámy ve 20. letech působí na dobových fotografiích velmi ženským dojmem.

Šaty klasické i svatební

Uvolněný snížený pas je pro 20. léta typický. Sukně byl nejčastěji rovné pod kolena nebo ke kotníkům. Kratší s třásněmi a flitry.

Svatební šaty měly buď rovné střihy nebo nabírané, kruhové sukně. Šaty byly velmi často vyšívané a bohatě zdobené. Svatební šaty často  zahalovaly celou postavu, doslova od hlavy k patě byla nevěsta ukryta. Nezbytné byly hedvábné rukavice.

Našli jsme pro vás krásnou inspirační stránku retro-stage, kde si můžete prohlédnout i objednat modely šatů ušité podle střihů z 20. let. V nabídce jsou i doplňky do vlasů i šperky. Dobové náušnice, náramky, čelenky, korálky a rukavičky.

Před objednáním si můžete vytvářet nákupní seznamy, zboží rozesílají do celého světa, doručení je zdarma. A jaká inspirace 20. lety se tam dá najít?

 

Pokud hledáte více inspirace, můžete se také podívat na seriál Salon Eliott, který běžel v ČT. Odehrává se ve dvacátých letech minulého století a kostýmy jsou přímo dokonalé.

Přejeme šťastnou ruku při výběru šatů a doplňků. Dvacátá léta stále okouzlují a mají mnoho příznivců i dnes.

 

Zdroje fotografií: pinterest.com, vintagemakeupguide.com, chicvintagebrides.com, pophaircuts.com, retro-stage.com

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close