Svatby v zahraničí táhnou. Vydejte se za sluníčkem a romantikou

Svatba v zahraničí

S blížícím se podzimem letošní svatební sezóna pomalu končí. Jestli si ji chcete prodloužit, vydejte se za sluncem do teplých krajin. Víme, co potřebujete pro svatbu v zahraničí, kdo vám ji zařídí a kde je to nejhezčí.

Svatba v zahraničí

Vzít se mimo Českou republiku může mít celou spoustu výhod. Svatba na pláži, v horách nebo ve starobylém paláci je jedinečná, romantická a vizuálně působivá. Tato místa skvěle vyniknou na fotkách, jaké z vašeho okolí zaručeně nebude mít nikdo jiný. Pokud chcete, můžete si vychutnat intimní obřad jen ve dvou v doprovodu svědků. A zbavíte se tradičních očekávání a dobře míněných rad houfu příbuzných.

Získáte šance naplno zažít jinou kulturu – zcela novou nebo takovou, kterou milujete ze svých dovolených, vychutnat si místní kuchyni i slunečné počasí a užít si prostředí a zážitky, jaké by doma nebyly možné. Potápění, plachtění, večeře pod palmami na mořské pláži… A jako bonus tady po svatbě můžete prožít okouzlující líbánky.

Věděli jste, že taková svatba v zahraniční vás může vyjít finančně výhodněji než tuzemská, a ještě ji zařídíte bez starostí, když využijete specializovanou agenturu?

Co potřebujete pro svatbu v zahraničí

Svatba v zahraničí může být úředně platná, nebo jen symbolická.

Symbolická svatba je řešením tam, kde právně platné uzavření manželství cizincům neumožňují, například na Maledivách. Tady je skvělým řešením, že si úřední akt odbudete v Česku (manželství je platné, i když ho uzavřete jen se svědky před pověřeným úředníkem, nepotřebujete ani prstýnky, ani manželský polibek či svatební šaty – jen byste měli být slušně ustrojeni, třeba jako na důležitou obchodní schůzku) a potom odletíte za exotikou k romantickému obřadu s prstýnky, polibkem a vším, co k tomu náleží.

Aby byla svatba úředně platná, musíte si zjistit od příslušných místních úřadů, jaké jsou u nich právní požadavky na uzavření manželství. Informace získáte také od Ministerstva zahraničních věcí. Informovaná pak bude i svatební agentura, která se na zahraniční svatby specializuje.

Nejčastěji budete potřebovat:

  • platný doklad totožnosti
  • úředně přeložený duplikát rodného listu (vydá vám ho matrika, někdy může být potřeba také apostila – vyšší ověření, které vydává Ministerstvo zahraničí nebo spravedlnosti)
  • úředně přeložené vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství (vydává matrika v místě vašeho bydliště, správní poplatek za vydání je 500 Kč, někdy je vyžadována také apostila)
  • rozvedení či ovdovělí snoubenci musí patřičným dokladem doložit také skončení předchozího manželství

Počítejte s tím, že vše je třeba dobře načasovat. Jen na vydání duplikátu rodného listu má matrika lhůtu 30 dní, žádejte tedy s dostatečným předstihem – ale zase ne moc dopředu. Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství platí jen 6 měsíců ode dne vydání, takže pozor, abyste se do této doby se dvou svatbou vešli. Obvykle agentury doporučují rozjet úřední kolečko asi 3 měsíce před plánovaným dnem D.

Po svatbě pak musíte požádat o český oddací list, který vám vydá zastupitelský úřad ČR v dané zemi, matrika v místě vašeho trvalého bydliště v ČR, případně Zvláštní matrika na Úřadu městské části Brno – střed.

Nejkrásnější svatební destinace

Exotika

Přejete si utéct všedním dnům a říci si své ano na exotické pláži s bílým pískem, křišťálovým oceánem, šumícími palmami a azurovou oblohou, ozdobenou jen zářícím sluncem?

Mezi nejoblíbenější exotické svatební destinace patří Seychely či Mauricius. Méně okoukanou lokalitou, která si rychle získává na popularitě, je Zanzibar. Nevšední zážitek slibuje svatba na Tahiti či Bora-Bora, na Srí Lance nebo na Fidži. Tady všude bude mít váš obřad právní platnost.

Svatba v zahraničí

Velmi oblíbené Maledivy bohužel svatby cizinců neumožňují, tady ale přichází v úvahu skvělý tip s úřední svatbou v Česku a symbolickým obřadem spojeným se svatební cestou právě na tomto korálovém souostroví v Indickém oceánu. Toto navíc může být výhodnější, pokud vám jde o rychlost. Nemusíte čekat na žádné úřední doklady a překlady, jednoduše se vezmete a vzápětí už letíte.

Tip: Svatby v exotice vám komplet, od A do Z, zajistí agentury Yacht Wedding nebo Deluxea.

Středomoří

Není tak daleko, a přitom skýtá nádherné scenérie a soukromí, bez povinností a shonu.

K nejoblíbenějším svatebním destinacím ve středomoří patří Itálie. Mají ji rády i české celebrity. Svatbu tu měli například Lucie Bílá s Václavem Noidem Bártou, Daniela a Ondřej Brzobohatí a teď naposledy začátkem září Anna Polívková a Giuseppe Mele. Zvolíte si nádherné Toskánsko, žhavou Sicílii, majestátní Řím, nebo třeba horské jezero Garda s jeho úchvatnými výhledy? Právě tam vám uspořádá veselku agentura Svatba Garda.

Svatba v zahraničí, svatba v Itálii

Řecko je dalším státem, při jehož výběru se nedá šlápnout vedle. Okouzlující skalnaté ostrůvky, nejmodřejší moře a zářivě bílé domečky se stanou nezapomenutelnou kulisou vašeho velkého dne. A když si k tomu ještě přidáte vynikající řeckou kuchyni, hudbu a milé lidi, máte jasný recept na úspěch. Do Řecka se za svou svatbou můžete vydat pod křídly agentur Elements Company nebo Svatba trochu jinak.

Svatba v zahraničí, svatba v Řecku

Chcete být v zahraničí, ale cítit se tam jako doma? Vsaďte na Chorvatsko. Oblíbená dovolenková destinace je k Čechům vstřícná. Všichni to tu známe a s domácími se vcelku snadno dorozumíme. Za srdce nás berou bílé oblázkové pláže, křišťálově čisté moře, kde vidíte až na dno, a malebná městečka s úzkými uličkami dlážděnými hladkým kamenem. Svůj den důstojně oslavíte vynikajícím místním vínem a skvělými pokrmy proslulé balkánské kuchyně. Svatbu v Chorvatsku můžete poptat u agentury Svatba v Chorvatsku.

Svatba v zahraničí, svatba v Chorvatsku

Proti proudu na sever

Anebo se vydejte zcela proti proudu a poohlédněte se na severu. Mimořádně atraktivní lokality najdete ve Velké Británii a v Irsku. Vaše oči okouzlí šťavnaté zelené pláně, kamenné zídky, rozeklané divoké pobřeží či přísné středověké hrady a elegantní paláce.

Svatba v zahraničí

Sever bude pro svatbu vždy výjimečný, protože není tak masově oblíbený. Proto budete originální a určitě tam hned tak nepotkáte další český pár čekající ve frontě na oddávajícího. Na druhou stranu se svatbám na severu cíleně nevěnuje žádná agentura. Když ale oslovíte některou, která svatby v zahraničí dělá, určitě vám vyjdou vstříc. Třeba agentura Svatba v zahraničí na svých stránkách přímo uvádí, že i když v jejich nabídce nenajdete svou vysněnou destinaci, rádi vám pomohou.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close