„To je moje – nabízet snoubencům ne to, co už existuje, ale vytvořit spolu s nimi něco, co sedí přesně jim,“ říká o své práci Oleksandra Vejmělková z Creative Touch Svatby

Mezi nejdůležitější svatební povinnosti patří pozvat všechny, s nimiž chcete svůj velký den sdílet. K tomu slouží svatební oznámení. Pokud se nespokojíte s běžnou univerzální nabídkou, budete si určitě hledat grafika, který vám bude naslouchat a vytvoří vám oznámení i další tiskoviny podle vašeho vkusu a ladění celé svatby. K takovým profíkům patří Oleksandra Vejmělková, která se svatební grafice věnuje pod značkou Creative Touch svatby.

Protože průběžně mapujeme svět svatebních dodavatelů a hledáme novinky a zajímavé trendy, nemohli jsme se této grafičce vyhnout, ani kdybychom chtěli. Její nápaditý design jste mohli obdivovat už v listopadu ve smaragdovém editorialu. A z toho je jasné, že kreativitu nemá jen v názvu, ale skutečně je jí vlastní. Proto jsme moc rádi, že si našla v nabitém čase svatebních eventů chvíli, aby odpověděla na pár našich otázek.

Zeptali jsme se nejen na praktické informace, ale také na to, jaké trendy budou hýbat nadcházející svatební sezónou.

Co vše si u vás mohou nevěsty objednat?

Nevěsty si ode mě můžou objednat jakoukoli svatební grafiku. Všechno, co si vymyslí a na co stačí kreativita 🙂

Svatební oznámení, menu, drink menu. Jmenovky na stůl, čísla na stůl, zasedací pořádek. Jako doplněk k pozvánkám může být pozvání k svatebnímu stolu/obědu, párty. Nemusíte všechny lidi, co zvete na obřad, zvát i na párty.

Vítací cedule/pravidla na svatbě (můžou být ikonky například nefotit/vypnout zvuky na mobilu a tak). Dělám taky obálky/tisk na obálky. Potisk na dárek pro svědky/rodiče ve stejném motivu jako vaše oznámení. Nálepky s vašimi iniciálami nebo čímkoli budete chtít (na hrnečky/dezerty/ krabičky na dort). Můžou být noviny, kapesníčky na slzy, nápisy na prskavky, zápichy do zákusků. Taky je možné vyrábět různé výrobky ze dřeva: slova na slavobránu, sladký koutek, dětský koutek cokoli. Taky nově dělám i pečetě s iniciálami nebo nějakým motivem 😉 Tisk nedělám osobně, ale spolupracuju s třemi tiskárnami, které nevěstám i doporučuji. Proto u mě můžou nechat udělat jenom grafiku, anebo můžu pomoct i s dodáním tisku 🙂

Jak to u vás funguje – je nutná osobní schůzka, nebo stačí přes e-mail?

No, většinu času komunikace probíhá přes Facebook a Instagram. Jestli je pár z Brna nebo ochotný do Brna dojet – ráda se potkávám, ale není to nutné. Jsem ráda, když pár už má vybraný nějaký motiv, inspiraci, představu, jak by to mělo vypadat. Pošlou mně ty obrázky, popíšou to nějak a takto začíná práce. Doladíme spolu texty a jdu na tom pracovat.

Mohou si zájemci vybrat z nějakých vzorů nebo vymýšlíte vždy vše na míru?

Můžou si vybrat z toho, co už existuje. Je to potom i levnější. E-shop momentálně ještě nemám, takže všechny moje práce můžou najít na Instagram nebo Facebooku. Občas nevěsty píšou, že chtějí přesně takovou grafiku, jak jsem už dělala. Ale většina mých zakázek je grafika přesně na míru. Já bych řekla, že to je moje  nabízet snoubencům ne to, co už existuje, ale vytvořit spolu s nimi něco, co sedí přesně jim.

Jaká je orientačně cenová relace?

Momentálně jak nemám ještě e-shop, tak beru cenu zvlášť za grafiku a za tisk, jestli se pár rozhodl, že bude tisknout přese mě.

Ceny jsou takové:

  • Svatební pozvánka – 1000,-
  • Menu – 150,-
  • Program dne – 200,-
  • Jmenovky – 100,- + nad 50 hostů a víc 5 Kč/kus
  • Vítací cedule – 150,-
  • Další grafické návrhy (zápichy do zákusků noviny, album…) – 200 Kč/ hod

Nejvíc času mně vždycky vezme vytvoření svatebního oznámení, od kterého se potom můžu odrazit v tvoření další grafiky.

Jak dlouho dopředu se na vás mají nevěsty obrátit, aby se vše stihlo domluvit a vyrobit včas?

Čím víc dopředu se jde domluvit, tím lépe. Ale pro mě nejlepší doba, aby se to udělalo bez stresu, je 3 měsíce dopředu. Samozřejmě, jestli je ten termín kratší – to nevadí, vždycky se můžeme nějak domluvit.

Dříve bylo maximálně svatební oznámení, dnes je nabídka mnohem širší. Žádají nevěsty častěji větší „balíčky“ tiskovin – sladěný design kartiček, oznámení, jmenovek, menu apod.? Dalo by se říct, že to je trend posledních let?

Já si myslím, že to postupně přichází do trendu. Ale z mé zkušenosti se objednávají oznámení, pozvání k obědu a maximálně jmenovky na stůl. Jsou to jedinečné případy, kdy si nevěsty objednávají ten širší balíček bez toho, abych jim to poradila. Protože ve skutečnosti, když dělám grafiku, to nejdůležitější a nejvíc čas beroucí jsou oznámení. Ve chvíli, kdy mám koncept grafiky hotový, tak je škoda toho nevyužít na další tiskoviny, protože to ani nebere tolik času.

Jaké budou v oblasti svatebních tiskovin trendy v roce 2019?

Myslím si, že přibyde ještě více přírodních motivů, eukalyptů, greenery designu, kaligrafie, psaní na sklo nebo zrcadlo. Na Wedding Bazaru 2019 v Brně byla nejpopulárnější oznámení právě ve stylu greenery. Také si myslím, že se trendem stává čistá grafika – kaligrafie, text a možná jenom nějaký jemný obrázek. A také pečetě. Ty můžeme použít na obálky, jmenovky s mašličkou nebo nějakou květinou. Vypadá to nádherně, navíc je možné zvolit libovolnou barvu a vzor pečetě (květiny, větvičky, iniciály).

Viděli jsme v jednom editorialu např. vaše oznámení na plexiskle – myslíte, že to bude jeden z trendů?

To je trend, vypadá to luxusně a jedinečně. Hodně lidí se na to ptá, ale jakmile se dozví, kolik stojí jedno oznámení, tak si to rozmyslí. Proto nabízím lidem alternativu, která je stejně kvalitní – tisk na poloprůhledný papír – můžete ho najít na mých stránkách. Lze na něj tisknout jakoukoli barvou – bílá nebo šedá je nejhezčí.

Co vás nejvíc baví na svatbách?

Občas je to náročné, ale baví mě to, jak každý ten pár, každá ta nevěsta je jedinečná. Každý má svůj vkus a povahu. I když bereme některá oznámení za vzor, stejně to nebude nikdy vypadat úplně stejně – protože každý jsme jiný, a to je na tom to krásné. Líbí se mně na grafice ty kudrlinky a kaligrafie. Ta něžnost a krása. U svatební grafiky mám možnost kreativně odpočívat.

Zdroj: Facebook.com/creativetouchwedding

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close