7 tipů na zklidnění stresu během posledních příprav ve svatební den

Jak uklidnit nervy ve svatební den

I když se na svou svatbu těšíte a máte vše dokonale připravené, stejně může být svatební ráno psychicky náročné. Proto jsme pro vás sepsali sedm tipů, jak udržet nervy na uzdě.

Jak uklidnit nervy ve svatební den

Chvíle před tím, než se vydáte uličkou k oltáři, jsou plné nejrůznějších důvodů ke stresu a starostem. Ať už se obáváte, aby vše klaplo, abyste dorazili včas, aby se hostům na vaší svatbě líbilo nebo abyste přede všemi nezakopla a neroztekl se vám make-up, nebo máte jednoduše obyčejnou trému, není vyloučeno, že budete mít nervy napjaté k prasknutí.

Nenechte si svůj den zkazit a překonejte nástrahy adrenalinu, který s vámi cvičí. Máme několik jednoduchých nápadů, s kterými se zklidníte.

Dejte si na čas

Naplánujte si na ráno vše tak, abyste měli časovou rezervu. Nastavte budík radši o něco dřív, dospat se můžete zítra. Eliminujte přejezdy a pokud možno si všechny profesionální pomocníky, jako jsou vizážistka či kadeřnice, pozvěte domů, ať neuváznete v dopravě. A dojednejte si aspoň na nejklíčovější okamžiky dne svatební koordinátorku. Dobrým plánováním se zbavíte jednoho význačného zdroje starostí a nervozity.

Svatební kooridnátorky najdete snadno. Například Markétu Malíkovou na jihu Čech, Terezu Kadlecovou u Brna nebo agenturu Svatbátorky v Hradci Králové.

Doplňte minerály

Najděte si ráno čas také na důkladnou snídani. A to, i když normálně nesnídáte. Čeká vás náročný den a kdo ví, kdy se dostanete k nějakému jídlo. Jistě, před takovými 150 lety dámy hojně omdlévaly, ale seknout sebou během svatebních slibů by nevypadalo zrovna dobře.

Snídejte vědomě a pomalu, abyste se přitom nejen nasytili, ale i naladili a pohodově zahájili den a tato ranní pohoda se pak prolnula všemi událostmi, které na vás čekají.

Snídaně by měla doplnit potřebné živiny. Psychickou odolnost zlepšuje hořčík a vitamín B. Ty vám poskytne ovesná kaše s mandlemi a banánem nebo zeleninový salát s avokádem a dýňovými semínky.

A nezapomeňte hydratovat. Nejlepší je voda s citrónem nebo pomerančový fresh. A pokud máte rádi k snídani kávu nebo čaj, dopřejte si je. Shon může začít až potom. Stíhá vás přece jen rozechvění? Zklidňující účinky má také kakao (horké či v létě ledové) a meduňkový čaj.

Jak uklidnit nervy ve svatební den

Naplňte uši

Vytvořte si tu pravou atmosféru pomocí hudby, která vás dostává. A je úplně jedno, jestli si zvolíte energické rytmy, co vás roztancují a rozezpívají, nebo naopak klidné meditativní kompozice pro relax. Výborné proti stresu jsou také solfeggio frekvence či barevné šumy. Rozmanité playlisty na uklidnění najdete např. na Spotify.

Hlavně se nenechte zviklat maminkou, kamarádkami nebo dokonce nehtařkou – a ani námi – zvolte si hudbu, která dělá dobře právě vám.

Pracujte s vůněmi

Skvělý efekt na uklidnění mají vůně. Stačí si čichnout svého (nebo partnerova!) oblíbeného parfému a hned vám bude lépe.

Cíleně můžete pak psychiku ovlivnit pomocí 100% přírodních éterických olejů (pozor, umělé v tomto případě nebrat, sice voní, ale kvůli svému složení nejsou účinné a může z nich bolet hlava). Blahodárně působí levandule, všechny citrusy, geránium, heřmánek, růže, bazalka, litsea cubeba nebo třeba ylang-ylang. Pokud máte difuzér, použijte ho, ale klidně postačí i obyčejný papírový kapesník, na který kápnete zvolený olej a necháte volně odpařovat.

Kvalitní éterické oleje prodávají firmy jako Nobilis Tilia, Karel Hadek, BEWIT nebo Saloos.

Tip: Jak využít vůně na svatbě i jinak, to si přečtěte v našem dřívějším článku.

Dýchejte

Cítíte, že se o vás pokouší panika? Projděte se aspoň po pokoji, jestli ještě nemáte šaty, udělejte pár dřepů. A dýchejte. Cíleně se zaměřte na svůj dech. Snažte se naplnit celé plíce až do břicha. Pokoušejte se ukočírovat a udržet stejně dlouhý nádech i výdech, postupně je můžete prodlužovat. V duchu si počítejte, nejprve nádech a výdech na čtyři, pak na pět, šest či sedm…

Tip: Možná máte dechová cvičení proti stresu ve svých chytrých hodinkách.

Obklopte se psychickou podporou

Nepřipravujte se sama jen s najatými dodavateli. Pozvěte si maminku, babičky, svědkyni, družičky… Ty všechny jsou tady pro vás. Řekněte si jim o pomoc s praktickými ranními přípravami, ale také o podporu psychickou.

Jak uklidnit nervy ve svatební den

Čas pro vás dva

A nezapomeňte si najít aspoň minutku na svého snoubence/snoubenku. Než se ten den poprvé uvidíte, napište si aspoň zamilované přání dobrého rána. A po setkání se klidně na pár minut „vypařte“ a dopřejte si chviličku jen spolu. Nic vás přece nenabije sebedůvěrou a klidem lépe, než váš milovaný/vaše milovaná.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close