Svatební květiny pro maminky, svědkyně a družičky. Slaďte je s nevěstou podle nejnovějších trendů

Květiny pro maminky a družičky

Svatební kytice je krásným doplňkem nevěsty. Nejedna novomanželka si ji dokonce neváhá usušit na památku. Ale z květinových ozdob se mohou radovat i další svatebčané. Tady je inspirace na květiny pro maminky, družičky a svědkyně.

Květiny pro maminky a družičky
Unsplash.com

Základem svatebních květinových doplňků je jednoznačně kytice pro nevěstu. Je tradiční a také by měla být nejvýraznější. Tak, aby vhodně doplnila nevěstin look a přitáhla k ní další pozornost.

A současně se může stát také odrazovým můstkem pro květiny určené dalším důležitým členům svatební sestavy. Tak například tradicí je, že korsáž ženicha obsahuje hlavní květ z kytice nevěsty, nebo je s ní jiným motivem sladěná.

Podobně můžete sjednotit také kytice pro další svatebčanky – maminky nevěsty a ženicha, svědkyně a družičky. Pro pány – tatínky, družby a svědky – jsou pak na místě korsáže.

Maminky

Kytici dostávají tradičně jako poděkování za výchovu nevěsty a ženicha. A také se tím zvýrazní jejich postavení. Nechte pro ně uvázat menší a umírněnější verzi kytice nevěsty. Nebo se jí aspoň inspirujte třeba hlavním květem či barvou. Pro maminky, které nelpí na tradicích, může být také květinový náramek nebo brož – taková větší korsáž. Zajímavou alternativou je ozdobená kabelka.

Svědkyně

Je to velmi významná osoba, bez ní uzavření manželství není možné. Podpořte proto její důležitost kyticí, která bude velikostně stejná, jakou dostanou maminky. Můžete ji však nějakým prvkem odlišit, klidně i něčím extravagantnějším.

Družičky

Dospělé družičky ocení kytici o něco menší a jednodušší než svědkyně, hezké jsou i různé varianty v podobě náramku, brože, květinového věnce nebo kruhového aranžmá. Ve vztahu k družičkám není u nás tradice nijak zvlášť silná, takže můžete popustit uzdu své fantazii. Potřebují volné ruce, aby vám byly k dispozici, podávaly věci, držely vaši kytici a podobně? Nebo se mají jen bavit a být vám psychickou oporou? Podle toho se můžete rozhodnout, jestli jim dáte kytici do ruky, nebo třeba na ruku v podobě náramku.

Oblíbené jsou také dětské družičky. Malé holčičky asi nejvíce ocení jemný věneček, náramek s drobnými kvítky a samozřejmě zdobený košíček s okvětními plátky, které mohou rozhazovat po cestě k oltáři.

Tatínci, svědkové a družbové

Nejčastěji obdrží korsáž. Měla by být menší než ženichova a je hezké, když ladí buď se ženichem nebo s jejich partnerkami (maminky, družičky). A úplně ideální je navzájem to prokomponovat se všemi.

Jak jinak kombinovat?

Nemusíte nechat dělat zrovna menší a menší kopie svatební kytice nevěsty, jde to i jinak.

  • Květiny významných svatebčanů mohou fungovat jako pokračování kytice nevěsty – například když využijete jen zeleň, která ji zdobí.
  • Nebo je zvolte doplňkovou či kontrastní barvu k barvě kytice nevěsty. V tomto případě je ale fajn, když se tato barva objeví ve svatební barevné paletě, aby to nakonec nebylo celé strakaté. Pokud si nejste jisti, nechte si poradit od zkušených floristů.

Tip: Poradí vám třeba Klára Uhlířová z Vyškova, která působí po celé ČR, Květinová dílna z Hodonína nebo Květiny od srdce z Kostelce nad Černými lesy.

  • Nebo zvolte úplně jiný styl či typ ozdoby – ale ladící a souznící s tématem svatby. Tak budou kytice na první pohled odlišné díky použití jiných květin, vazby či jiné barvy, ale zůstane jednotící prvek, kterým bude společné téma – třeba vesmír, geometrie nebo klidně Harry Potter.

Květinová inspirace

Pastely letí. Vyberte jasné a zářivé pastelové tóny a rozjasníte celý svatební den. Vhodné po celý rok – na jaře a v létě zapadnou do okolí, podzim a zimu naopak prosvětlí a rozveselí.

Květiny pro maminky a družičky
Foursixty.com

Pestrobarevná louka. Stále jsou oblíbené kytice z více druhů květin a odlišných barev. Je to veselé, hravé a nenucené. A velmi letní.

Květiny pro maminky a družičky
Bauer-creative.com

Nevěstin závoj. Jemná klasika, která se snadno sladí s jakoukoliv jinou svatební výzdobou a svatební kyticí. Ideální ke kombinování. A je super, pokud máte mezi družičkami třeba mladší teenage sestru i svoje vrstevnice, protože tato kytička se bude hodit všem věkovým kategoriím.

Květiny pro maminky a družičky
Brides.com, foto Andre Brown

Žhavá exotika. Jedním z top témat letošní sezóny je exotika. Výrazné barvy, velké dramatické květy a odvážné vazby vás snadno přenesou pod palmy na břeh oceánu. I když jste ve skutečnosti jen kousek od Mácháče.

Květiny pro maminky a družičky
Marrymetampabay.com

Podzimní blues. Pro veselky v období babího léta a podzimních plískanic se hodí nádherné a oblíbené jiřiny v sytých zemitých barvách. Kytičky můžete doplnit také podzimními plody a přírodninami.

Květiny pro maminky a družičky
Stylemepretty.com

Sušené štěstí. Vneste do květinových ozdob zvláštní nostalgický šmrnc s použitím sušených květin. Když budou jinak převážně odpovídat svatební kytici nevěsty, vytvoříte dynamické a neobvyklé partnerství.

Květiny pro maminky a družičky
Marthastewart.com

Praktický náramek. Ano, už jsme to zmiňovali. Někdy je potřeba mít volné ruce a pak se mimořádně hodí květinový náramek. Samozřejmě i ten bude ladit s nevěstou.

Květiny pro maminky a družičky
Everafterguide.net

Kruhové aranžmá. Před pár lety všechny ohromilo a jeho popularita nijak neupadá. Obruč ozdobená květinami nebo do kruhu stočené snítky – to vždy vypadá stylově, originálně a šik.

Květiny pro maminky a družičky
Confettidaydreams.com

Věneček pro lesní víly. A volné ruce budou mít také družičky, kterým ozdobí hlavu květinový věnec. Podtrhuje mladistvost a dívčí pel, proto není příliš vhodný pro maminky, u kterých chceme naopak zvýraznit důstojnost a vyjádřit úctu a vděčnost.

Květiny pro maminky a družičky
Brides.com

Romantické pivoňky. Velké, v různých tónech růžové, červené, bílé či fialové. Romantické a naprosto úchvatné. Stačí jeden velký květ pivoňky a vaše svatebčanky nikdo nepřehlédne. Ideální na jarní svatby.

Květiny pro maminky a družičky
Cinqueterrewedding.com

Zázračný klid v zeleni. Jednoduchost a minimalismus vyjadřuje snítka zeleně, která dominuje kytici nevěsty. Eukalypty, olivovníky, kapradiny a další okrasné listy mohou nést dámy klidně i bez jediného květu. Nebo je nechte doplnit menším, jemným kvítkem.

Květiny pro maminky a družičky
Stylemepretty.com

Kabelková elegance. Naprosto originálním způsobem, jak květinami ozdobit elegantní dámu, je kabelka. Nechte ji olemovat květinovou kompozicí a získáte praktický a atraktivní doplněk. Nejvhodnější bude pro maminky.

Květiny pro maminky a družičky
Everafterguide.net

Svažte to stuhou. Stuhy a mašle, to je hit letošní sezóny. A nemusí si ji odepřít ani vaše floristka! Nechte svatební kvítí ozdobit velkými a výraznými stuhami. Pro nevěstu jednu a pro ostatní dámy jinou, ladící.

Květiny pro maminky a družičky
Evefloralco.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close