Květinové trendy roku 2024: Květinou roku je pivoňka, nosí se velkolepost

Svatební květinové trendy 2024

Umíte si představit svatbu bez květin? Ano, jde to, ale… Něco tomu chybí. Vždyť květiny jsou takovým prostředníkem lásky, v minulosti fungovaly i jako milostné vzkazy. A tak se spojují i se svatbou. I kdyby jenom papírové. Jak bude vypadat svatební květinová výzdoba v roce 2024?

Svatební květinové trendy 2024
Unsplash.com

Stejně jako svatební šaty, i květiny slibují velkolepou podívanou. Už pár let si snoubenci přejí, aby kytky odrážely jejich osobnosti, hodnoty a jedinečnou love story každého konkrétního páru. Díky stále lepším možnostem floristů i benevolenci módy se může uplatnit originální mix tradice a individuálního přístupu. Květiny tak už nejsou jen dekorací, ale opět získávají svoji schopnost mluvit. Tentokrát o lásce vás dvou.

11 nejžhavějších trendů ve floristice v této sezóně

1. Výrazné barvy

Stejně jako ve svatebním designu celkově, i ve světě květin se dbá na to, aby bylo vše dobře vidět. Barvy jsou výrazné a odvážné, do květinových aranžmá a svatebních kytic vnášejí živelnou energii. Uvidíme výrazné rudé, fuchsiové a fialové květy, sytě modré i jásavě žluté hlavičky. Chybět samozřejmě nesmí variace na barvu roku 2024 Peach Fuzz, takže se těšte na šťavnaté oranžové okvětní plátky.

Svatební květinové trendy 2024
Lloydlandscaping.com

2. Udržitelnost

Stále více nevěst a ženichů se zajímá o to, jak jejich svatba dopadne na životní prostředí. Přečtěte si některé naše tipy, jak mít ekologickou, nebo dokonce bezodpadovou veselku.

Ve floristice se udržitelnost projevuje ve výrazném trendu, kterým jsou květiny v květináči. Tedy takové, které neutrhneme a lze je znovu použít. Obzvlášť zeleň takto umí vykouzlit skvělou přírodní atmosféru.

Populární jsou také lokální a sezónní rostliny vypěstované šetrným způsobem, které k vám neletí přes půlku světa.

Svatební květinové trendy 2024
Onefabday.com

3. Sušené květiny

Elegance, nostalgie starých časů, bohémská něžnost, křehké kouzlo. To vše platí pro sušené květiny, které jsou stále oblíbenější součástí nejen svatebních aranžmá, ale i svatebních kytic. Sušené květiny podtrhnou rustikální dojem, jsou trvalé a univerzální.

V sousedství živých květin vytvářejí neokoukaný kontrast, můžeme je ale obdivovat i samostatně.

Svatební květinové trendy 2024
Gonetoseed.co.uk
Svatební květinové trendy 2024
Rockmywedding.co.uk

4. Minimalismus

Malé a jednodruhové kytičky jsou opět tady! Pokud vás bohatá přemíra všeho už unavuje, vyberte si jeden velký květ nebo menší voničku z jednoho či dvou druhů drobných kvítků. Můžete je mít jen tak, nebo doladit jen velmi jednoduchými detaily, nenápadným kouskem zeleně a stuhou.

Tato prostá variace vyzdvihne krásu přírodních květů a skvěle vynikne při svatbě v moderním, čistém designu. Inspirujte se.

Svatební květinové trendy 2024
Jessicafosterevents.com

5. Exotické květy

Jedinečnost a nepřehlédnutelnost vám zajistí výrazné exotické květy. V kytici bude doslova zářit orchidej, protea, strelície, amarylis nebo toulitka (anthurium). Tyto nádherné, dramatické květy, strhnou pozornost, vytvoří dominantní akcent výzdoby a zapůsobí jako prvek překvapení v kompozici.

Nádherné barvy a velké rozměry květů navíc souzní s trendem výrazné barevnosti a velkoleposti.

Svatební květinové trendy 2024
Junebugweddings.com

6. Jedlé součásti

Fusion, mixování elementů, vstupuje i do floristiky. V tomto případě v podobě jedlých součástí květinové výzdoby. Můžete využívat jedlé květy a okrášlit jimi svatební dorty, další cukroví i saláty.

Nebo doplnit květinové aranžmá na svatební tabuli ovocem, bylinkami. A pozor, některé kousky, jako například bobule či byliny, se skvěle vyjímají také ve svatebních kyticích.

Svatební květinové trendy 2024
Theeverylastdetail.com

7. Dramatické aranže

Pokud jde o květinovou výzdobu, v módě jsou velké kompozice. Ale vážně velké. Táhnou se buď do délky jako květinový běhoun po celé délce stolu, který spadá klidně až na zem.

Svatební květinové trendy 2024
Unsplash.com

Nebo se vytahují do výšky na vysokých stoncích a stojanech. Rozhodně se ale netroškaří.

Svatební květinové trendy 2024
Unsplash.com

Oblíbené jsou také personifikované instalace z květů, rostlin, barev či motivů, které jsou pro vás nějakým způsobem významné. Můžou to být kytky, které dostala nevěsta na první schůzce, květiny z vašeho dětství nebo takové, které rostou jen u vás, pokud pocházíte ze zahraničí. Případně se prolínají jako leitmotiv celou vaší svatební výzdobou.

Velká květinová aranžmá doprovázejí nejen svatební tabuli, ale také dekoraci svatebního obřadu, například jako vysoké vazby po stranách svatebního pódia, nebo květinová zahrádka obklopující snoubence.

Svatební květinové trendy 2024
Marthastewart.com
Svatební květinové trendy 2024
Suegallodesigns.com

8. Květinové stropy

Chcete se cítit jako v květinovém království? Vytvořte si souvislou květinovou plochu na stropě nebo se schovejte pod květinové podloubí. Stěny, stropy a oblohy z květin dodají drama, ale i speciální kouzlo. Oproti staršímu trendu jednotlivých rostlin zavěšených ze stropu tady máme hustou vrstvu květů.

Mohou být výrazné a expresivní, ale i jemné a romantické. Záleží na vašem vkusu a stylu vaší svatby.

Svatební květinové trendy 2024
Perfete.com

9. Jednobarevnost

Výrazné barvy můžete vzájemně nakombinovat, nebo vsadit na varianty monochromatické (v jedné barvě) nebo tón v tónu v rámci jedné barevné palety. Je to neobvyklé a velmi efektní. Vzniká tak zvláštní napětí a sofistikovaný elegantní vzhled. Takové kytice jsou doslova uměleckým dílem.

Svatební květinové trendy 2024
Awildvine.ca
Svatební květinové trendy 2024
Stylemepretty.com

10. Textury

Zejména monochromatické kytice potřebují prvek, který jednolitost naruší. A tady přichází šance pro textury. Vazby, ať už dekorativní nebo do svatební kytice, kladou důraz na velikost a tvar květů, stejně jako jejich různorodost. Krásně se doplňují drobné a velké květy, hlavičky s úzkými lístky i širokými plátky. Vzniká tak pěkná, pro oko atraktivní kombinace s neobvyklou elegancí.

Trend textur a velikosti splňuje pivoňka složená z mnoha okvětních plátků, proto se stala květinou roku.

Svatební květinové trendy 2024
Pinterest.com/thefloristquarter
Svatební květinové trendy 2024
Instagram.com/rockymtnbride

11. Originální nádoby na květiny

Umístěte své květiny a ozdobné vazby do originálních nádob. Obyčejné, nenápadné vázy jsou pasé. Letos frčí nádoby barevné, s různými tematickými tvary, keramické, různě zdobené. Oblíbené jsou také široké vázy na nožce.

Svatební květinové trendy 2024
Pinterest.com/sarakovelevents

Pivoňka – květina roku

Květinářská firma 1-800-Flowers z New Yorku každoročně vyhlašuje květinu roku. Tamní experti ji vybírají na základě symboliky, oblíbenosti a také souvisejících floristických trendů. Proto není divu, že letos zvítězila pivoňka.

Pivoňka květina roku 2024
Unsplash.com

Velmi oblíbená svatební květina nabízí mnoho variací, výrazné barvy, zajímavou texturu svých plných květů, navíc krásně voní, takže pomůže dodat voňavý akcent do okolí. Vypadají krásně v kombinaci s jinými květy, ale i v jednodruhové kytici vytvořené jen a pouze z pivoněk. Dlouhodobě se těší obrovské popularitě nejen mezi nevěstami, je tedy pravděpodobné, že letos budou pivoňky doslova všude.

Pivoňka květina roku 2024
Rockstein-fotografie.de

Pivoňky vyjadřují romantiku, radost a slavnostní chvíle.

Rostlinou roku se podle stejné firmy stal filodendron s jeho výraznými, efektními listy.

Rostlina roku filodendron
Unsplash.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close