Jste milovníky čokolády a nechcete se jí vzdát ani ve svatební den? Proč byste také měli! Ohromte své hosty čokoládovým svatebním dortem.
Čokoláda, to je malý zázrak. Skvělá chuť a konzistence, široké možnosti využití a těch kombinací různých příchutí…! To vše stojí za obrovskou oblibou této lahůdky. Nesmrtelnou klasikou jsou čokoládové dorty. A protože jsou tak skvělé, není divu, že patří i mezi stálice ve světě svateb.
80 % uživatelů serveru Hitched v anketě prozradilo, že by raději měli čokoládový dort než ovocný.
Proč mít čokoládový svatební dort?
- Určitě nadchnete velkou část svatebních hostů – čokoládová chuť je sázkou na jistotu.
- Vybrat si můžete čokoládový korpus, náplň nebo polevu. Nebo všechno.
- Máte mnoho možností, jak čokoládový design svatebního dortu pojmout. Klasicky i moderně, minimalisticky i s bohatstvím ozdob.
- Hodí se na každé roční období. V zimě zabodujete s hutnější hřejivou variantou, na léto můžete mít nadýchaný piškot s chladivým ovocem.
- Je snadné se na něm domluvit s cukrářem. Pracovat s čokoládou patří mezi základní dovednosti.
- Můžete ho kombinovat s jinou příchutí pro hosty, kterým čokoláda zrovna nejede. Ladí totiž prakticky ke všemu.
- Bude to změna. Po záplavě populárních lehkých ovocných a vanilkových dortů možná své hosty potěšíte zkrátka tím, že jim naservírujete něco jiného.
Čokodort prakticky
Korpus
První možností, jak zapojit čokoládu, je čokoládový korpus. Ten může tvořit lehký kakový nadýchaný piškot, stejně jako hutnější, vláčná varianta s kvalitní čokoládou.
Reakcí kakaa s určitými přísadami vznikne atraktivní červený red velvet. Anebo vás zláká zdravá varianta, například s dílem červené řepy? Nemůžete-li se rozhodnout mezi světlým a tmavým korpusem, udělejte kompromis a nabídněte světlý korpus s čokoládovými kousky.
Čokoládový či kakaový korpus se obvykle hodí na spodní patra dortů, právě proto, že bývá pevnější a více unese. Spárovat ho pak můžete s mnoha krémy – od světlých a ovocných, až po další čokoládu.
Krém
Čokoládová náplň dortu pozvedne vaše chuťové prožitky až k nebeským výšinám. I ta může mít celou řadu variací. Do krému se dá použít tmavá, mléčná i bílá čokoláda nebo kakao. Některé krémy vyžadují spíše už zpracovanou čokoládu v podobě čokoládové ganache. Chutě zjemní smetana, doladí příchuť sušenky nebo známých sladkostí (například Kinder, Oreo), oříšky, ale i likéry, kokos, káva a podobně.
Pařížský krém. Jeden z nejoblíbenějších čokoládových krémů ze smetany, kvalitní čokolády a kakaa.
Čokoládový máslový krém. Hutnější krém, který dobře drží tvar. Jeho variantou je swiss meringue, který obsahuje navíc bílky, proto je lehčí. K jeho ochucení se hodí kakao nebo čokoládová ganache.
Čokoládový krém s mascarpone nebo tvarohem. Také drží tvar, ale je o něco lehčí než máslový krém.
Čokoládou náplň využijete jak do světlého, tak i tmavého korpusu. Tmavý korpus naopak může doprovodit také světlý krém nebo třeba marmeláda (vzpomeňte na Sachrův dort).
Potah
Chcete-li dort vyzdobit do čokoládového designu, máte na výběr z mnoha možností.
Ganache. Základní volba, s níž zvládnete prakticky jakoukoliv výzdobu. Podle hustoty poslouží jako krém na obmazání dortu nebo poleva pro kompletní přelití, kterou můžete nechat hladkou nebo ji dále strukturovat.
Máslový krém. Dříve klasika, později zavržený jako staromódní a dnes se pomalinku vrací. Máslový krém umí být na dortu velmi efektní, ale nehodí se do příliš horkých dní nebo vytopených prostor. Myslete na to, když si dort budete objednávat.
Pevná čokoládová poleva. Vzhledově krásná, ale může praskat při krájení dortu. Proto čistě čokoládová poleva není moc častá. Spíše se využívají různé dekorace z čokolády, takže můžete mít dort s čokoládovou krajkou či obalený kousky čokolády, čokoládovými křupinkami atd.
Mirror glaze. Nádherný lesklý povrch se pro čokoládu výborně hodí. Ať už hladký nebo mramorovaný.
Potahovací hmota. Dort můžete samozřejmě nechat pokrýt čokoládovou potahovací hmotou, která nabízí dostatek prostoru ke kreativnímu zdobení.
Velvet efekt. Sametového povrchu docílíte postříkáním speciálním krémem ve spreji. K dostání je i čokoládová varianta.
Stékající poleva. Efektní a oblíbená. Přímo vyvolává chuť si do dortu zakrojit. A pomůže vám vyřešit dilema, jestli tmavý nebo světlý povrch dortu. Prostě vrch bude přelitý čokoládou a po stranách zůstane mezi stékajícími pramínky světlá barva.
Bílá čokoláda. K ozdobení dortu můžete využít také bílou čokoládu.
Nahý (polonahý). Nahé nebo polonahé dorty jsou stále oblíbené. Působí pohodově, zdravě a lehce. Když máte tmavý korpus a světlý krém – nebo naopak – vznikne vám krásný kontrast, který už není třeba ničím přikrývat. Stačí ozdobit květinami nebo ovocem a hurá s ním na svatební tabuli.
Příchutě
A jaké chuťové kombinace s čokoládou jsou prověřené a oblíbené? Skvěle se hodí maliny, jahody, banán, pomeranč, karamel, káva, oříšky.
Z pikantnějších spojení můžeme zmínit třeba mátu, matchu, levanduli či zelený čaj.
Chuťové buňky osvěží také skořice nebo pár kapek něčeho ostřejšího, jako třeba amaretta.
Nejkouzelnější čokoinspirace
Čokoládový svatební dort s živými i marcipánovými květinami.
Čokoládový svatební dort s lisovanými květinami.
Čokoládový svatební dort s jedlými kvěitnami.
Kontrastní svatební dort – na tmavém pozadí krásně vyniknou světlé detaily.
Nahý svatební dort s čokoládovým korpusem a světlým krémem, střídmě zdobený živými květinami.
Svatební dort se stékající čokoládovou polevou a ovocem.
Minimalistický čokoládový dort.
Čokoládový svatební dort zdobený bylinkami.
Čokoládový svatební dort – vzor malovaný na máslovém krému.
Malý čokodortík na minisvatbu.
Svatební dort v rustikálním stylu zdobený máslovým krémem a bylinami.
Asymetrický čokoládový dort zdobený ovocem.
Dortík zdobený čokoládovými křupinkami.
Čokoládový dort s ombré efektem.
Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com