Je pro vás důležitý ohled na přírodu? Přinášíme tipy na ekologickou svatbu od koordinátorky Lenky Smrčkové

Udržitelný a ohleduplný způsob života je podstatný pro stále více lidí. Pokud k nim patříte i vy a chcete v tomto duchu mít i svůj vstup do manželství, mohou se vám hodit tipy na ekologickou svatbu od pravidelné spolupracovnice naší redakce, zkušené svatební koordinátorky Lenky Smrčkové.

Stačí pár správných kroků a i během svatebního dne se můžeme chovat šetrně k přírodě. Přece bychom nechtěli při jednom z nejhezčích dnů v životě škodit prostředí, ve kterém žijeme.

Kde začít?

Jednou z nejdůležitějších věcí je naplánování celkového konceptu ekologické svatby. Pokud chcete mít takovou svatbu, je důležitý už výběr vhodného svatebního místa. Mělo by být co nejblíže k bydlišti vás i hostů. Především je dobré se vyhnout zbytečnému přejíždění z místa na místo. Pokud už nebude jiná možnost, zvolte jednotnou dopravu, například autobus.

Ideální pak je lokace, kde můžete mít svatbu komplet. Obřad, hostina, ubytování na stejném místě (případně něco z toho může být i v blízkosti, kam dojdete pěšky). Tím zároveň ušetříte i čas. Je potřebné myslet na úspory všeho druhu, zejména času, peněz a uhlíkové stopy, kterou vytvářejí dopravní prostředky.

Většina nevěst se následně po vyběru místa poohlíží po dodavatelích. Výhodou je, když jsou z okolí, tím se především ušetří peníze za cestovné a energie na dopravu.

Pokud se bude jednat např. o květinový servis, tak se zaměřte na dodavatele, kteří si květiny sami pěstují. Ideálně zcela bez chemie, nejlépe na svém poli, kde najdete během roku i více než 100 druhů květin. Někteří pěstitelé vám rovnou vyrobí i květinovou vazbu a místo vyzdobí, jindy si musíte květiny sami nasbírat a vazbu zhotovit. To není špatné, naopak, svatebčané mají společné zážitky, na které mohou ještě po letech vzpomínat.

Vazba Kytky od potoka / Foto Nikol Klapková

Co se týká dekorací, tak si je můžete půjčit a zbytečně nepořizovat nové. Je spousta půjčoven dekorací různých stylů. Záleží jenom na vás, co si vyberete.

Vazba Kytky od potoka / Foto Nikol Klapková

Jak na eko hostinu

Na hostinu je vhodné zvolit odpovídající catering. V první řadě oslovte dodavatele z místních zdrojů.

Při jídle by se měly používat keramické, porcelánové či skleněné talíře, krátka takové, které nejsou jednorázové. Určitě je nutné se vyhnout nádobí z plastu. V blízké době bude na trh uveden produkt jednorázových misek a talířů z palmových listů. Pokud nebudete chtít zvolit klasické talíře, tohle je velice zajímavá volba. Stejně jako slaměná brčka. I nápad na jejich používání je výborný a rychle se šíří mezi lidi.

We-Straw brčka
We-Straw brčka

A co samotní snoubenci

Další položkou, kterou bychom mohli přispět k malé zátěži pro přírodu, jsou svatební šaty. Krůčkem k šetrnému chování k přírodě jsou půjčovny svatebních šatů. Ale my nechceme krůček, chceme krok. Takže dbejte také na to, z jakých látek jsou ušité šaty, které si půjčujete. Přednost mají šaty z přírodních materiálů.

Šaty SAYSOBJE YES / Foto Kamila Shíbalová
Šaty SAYSOBJE YES / Foto Kamila Shíbalová

Prstýnky si můžete nechat vyrobit z přírodního materiálu, kterým je dřevo. Dřevěné prstýnky začínají být ve světě velice populární. Pokud chcete zůstat u zlatých, doporučuji donést zlatníkovi staré prsteny nebo náušnice. Zlatník staré zlato použije na zhotovení nových prstenů. Je to další chytrá eko varianta, díky které můžete mít navíc i zajímavý příběh rodinného dědictví, prsteny pro vás mohou získat ještě víc na citové hodnotě.

Další detaily, kterými ušetříte přírodu

Při volbě oznámení můžete jednoduše zvolit internet. Zhotovíte si svatební webové stránky a veškeré informace poskytnete tam. Pokud budete i tak chtít tištěná oznámení, tak lze použít recyklovatelný papír.

Ještě se zmíním o jedné z nejčastějších a nejoblíbenějších forem zdobení svatebního místa. Jsou to balónky. Většina nevěst je musí mít nejenom na výzdobu, ale i následně na vypouštění s přáním. Ano, i při ekologické formě svatby můžete mít balónky! Pořidte si ale ty, které jsou vyrobené z kaučuku a kompostovatelné. Nerozkládají se však ve vodě, takže co se týká vypouštění do vzduchu, v případě ochrany prostředí je to 50/50. Pokud spadne do vody, tak tam zůstane.

Bablfuk.cz

TIP: Ekologické balónky pro výzdobu svatebního místa – ano. Nepouštěla bych je ale, je to zbytečné. Jestli máte přání, napište ho na papír spolu s dalšími kamarády, vložte do skleněné láhve a mějte jako krásnou vzpomínku na váš svatební den.

A řekněme si cíl….

Třeba i tento článek přispěje k zamyšlení nad provedením vlastní svatby. Jestli nelze něco změnit, vynechat, vylepšit. Každý z nás může přispět k lepší budoucnosti svojí i všech. Vykročit k ní bychom měli zároveň s vykročením do společného života s naším milovaným partnerem. Nezapomínejme, že jak se budeme chovat k přírodě, tak se ona bude chovat k nám.

Text: Lenka Smrčková / www.ekologickesvatby.cz

Zdroj fotografií: Lenka Smrčková, Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close