Co všechno je potřeba zařídit předtím, než se vydáte na svoji svatbu snů na Bali?

Patříte k těm, kteří se nespokojí s ničím obyčejným? Toužíte po nestereotypní svatbě plné originalit, romantiky a krásného okolí? V tom případě vám chceme představit místo, které bylo prohlášeno za jedno z nejoblíbenějších na pořádání svateb na světě. Tím místem je Bali Ostrov bohů, jenž nás naprosto uchvátil. Právě proto vám dnes přinášíme tento článek, který je plný informací, jež by vás mohly ohledně této lokality, co se týče svateb, zajímat.

Bali je jedním z několika ostrovů, které tvoří souostroví Indonésie. Najdeme jej mezi Jávou, jež je na západě, a Lombokem, který je na východě. Jde o nejzápadnější ostrov Malých Sund. I když jde o velmi malý ostrov (v porovnání s jinými ostrovy světa), poskytuje nám mnoho přírodních krás a kulturního bohatství. Najdeme zde mnoho typických chrámů „pura“, právě proto se Bali přezdívá i Ostrov bohů. Celý ostrov pokrývá tropický les s množstvím vodopádů, horských jezer, ale najdeme zde i voňavé vanilkové plantáže. Na tento krásný ostrov se můžete z Prahy dostat již za 16 hodin.

Proč mít svatbu na Bali?

Bali je ideálním místem svatby nejen pro páry, které zde chtějí relaxovat, ale i pro ty více aktivní. Kromě válení se na pláži se můžete vydat do vnitrozemí ostrova a obdivovat krásy tamní přírody. Milovníky vody potěší možnost potápění a šnorchlování moře kolem ostrova nabízí pestrý podmořský svět plný korálových útesů a různých živočichů. Ke koupání a užívání si romantiky zde slouží pláže různého charakteru. Najdeme zde pláže s krásně bílým pískem, ale i s pískem zabarveným až do černé barvy. Zde, na plážích, se koná i převážná většina svateb. To ale nebrání ani svatbám na neobvyklých místech.

Svatba může být i symbolická

Pokud se ještě necítíte na opravdové manželství, ale chcete s partnerem zažít něco, co bude jen pro vás, můžete zde zkusit symbolickou svatbu, která často slouží i k obnově již vzniklých svatebních slibů. Velmi často se u svateb můžeme setkat i s různými kulturními zvyky, jež jsou součástí svatebního obřadu. V těchto případech je oddávajícím kněz. Součástí vaší svatby mohou být i různé balijské tradice balijské svědkyně v tradičním oděvu, tanečníci, ale i tradiční dekorace.

Počasí na Bali

Bali je oblast, kterou lze navštívit celoročně. Průměrná teplota se zde pohybuje okolo 30 °C. Je to dáno tím, že se ostrov nachází v blízkosti rovníku s tropickým podnebím. Na ostrově se rozlišují dvě období období sucha (trvající od května do října) a období monzunových dešťů (trvající od listopadu do dubna). Deště v této době se vyskytují hlavně v noci, přes den jsou zde hlavně přeháňky. Na pobřeží je vždy vyšší teplota než ve vnitrozemí.

Jak je to s legalitou svatby? A co náboženství?

Jak jsme již psali, svatba na Bali může být jen symbolická (bez legalit) nebo oficiální civilní či církevní. Ta je v Indonésii ověřena apostilou a je platná i u nás. Ačkoliv se svatby na Bali dělí na církevní a civilní, většinou mají obě varianty církevní průběh. Nejen proto si snoubenci vybírají hlavně civilní verzi (v protestantské nebo buddhistické variantě), dále pak katolickou, ale ta je náročnější na přípravu.

Se svatbou na Bali se spojuje i nutnost vyřízení všech legalit, ke kterým se postupně dostaneme. Svatba v Indonésii musí být v souladu s tamními zákony. Oba manželé by měli být stejného náboženství. To by pak mělo spadat do jednoho z pěti, která jsou v Indonésii uznávaná (protestantské, katolické, muslimské, hinduistické nebo buddhistické). V průběhu svatby se dočkáte dvou typů obřadů: první bude náboženský, následovat bude civilní. Jestliže jste ateisté, je vhodné se přiklonit k protestantskému obřadu, ten lze uskutečnit kdekoliv.

Po obřadu obdržíte dva certifikáty. Jeden od církve a druhý od občanského registru. Tyto dokumenty je nutno v Indonésii superlegalizovat, vy jej musíte nechat přeložit do češtiny a zaslat žádost o zapsání sňatku na Zvláštní matrice v Brně / pro Slovensko v Bratislavě, kde se nachází místo pro zápis svateb vzniklých v cizině.

Jaké dokumenty si musím před svatbou vyřídit?

Jelikož je civilní protestantská svatba na Bali nejjednodušší na legality, zde vám přinášíme seznam toho, co musíte mít s sebou, nebo co musíte zařídit:

  • platné cestovní pasy (min. 6 měsíců od vstupu do Indonésie)
  • rodné listy velikosti A4
  • vysvědčení o právní způsobilosti (vydává matrika)
  • ověření těchto dokumentů příslušným krajským úřadem
  • ověření těchto dokumentů na Ministerstvu zahraničních věcí
  • rodné listy + ostatní dokumenty je třeba nechat přeložit do indonéštiny soudním překladatelem
  • vše doručit na indonéskou ambasádu pro závěrečné potvrzení (trvá to 2-3 dny)
  • kopie pasů 2 svědků (pokud máte vlastní svědky)
  • 8 ks společných fotografií snoubenců ve formátu 6x4cm s modrým pozadím, kdy je budoucí ženich na fotografii na pravé straně a musí mít na sobě košili, nebo alespoň tričko s límečkem
  • kopie rozsudku o rozvodu s datem nabytí platnosti (v případě, že jste rozvedeni)
  • kopie úmrtního listu partnera (v případě úmrtí předchozího manžela)

Jestliže máte zájem o katolickou svatbu, budete ještě potřebovat:

  • kopii křestního listu
  • církevní ověření od kněze
  • potvrzení od kněze, že nevěsta/ženich je svobodná/ý
  • kopii rozsudku o rozvodu (pokud jste rozvedeni), pokud jste oba katolíci a jeden z vás je již rozvedený, nelze katolickou církevní svatbu uskutečnit
  • certifikát o absolvování předsvatebního kurzu od vašeho kněze
  • originální pověřovací dopis od kněze v ČR/SR pro kněze na Bali o tom, že neexistují žádné námitky, aby jmenovaný mohl podstoupit legální svatbu na Bali

NEZAPOMEŇTE: O aktuální výpis rodného listu musíte zažádat na městském úřadě oddělení matriky v místě vašeho narození. Tento výpis nesmí být starší 6 měsíců od termínu svatby. Poté budete muset zajít i na městský úřad oddělení matriky v místě trvalého bydliště, zde zažádáte o Vysvědčení o právní způsobilosti, které nesmí být rovněž starší šesti měsíců. Jestliže je jeden z vás rozvedený, musí mít i právoplatný rozsudek o rozvodu s datem, kdy nabyl platnosti.

V případě, kdy je bývalý manžel či manželka mrtev/a, nezapomeňte i na notářsky ověřenou kopii úmrtního listu.

Na krajském úřadě (oddělení matriky) necháte kopii rodného listu a vysvědčení o právní způsobilosti ověřit. Vždy se jedná o krajský úřad, pod který přísluší matrika, která vám dokument vystavila.

S potvrzenými dokumenty z krajského úřadu se vydejte na Ministerstvo zahraničních věcí (Konzulární oddělení, Hradčanské nám. 5, Praha 1 – Hradčany), které vám je potvrdí superlegalizací. To proběhne stejně jako na matrice na počkání a jsou k tomu potřeba 4 stokorunové kolky (jeden na každý dokument pro 2 snoubence), které zakoupíte na kterékoliv poště.

Superlegalizované dokumenty i s kopiemi cestovních pasů necháte přeložit soudními překladateli do indonéštiny a angličtiny.

Jak je to s cenami?

Jak už to u svateb bývá, každá z nich může být levná, ale klidně i drahá. U svatby na Bali musíte počítat s většími výdaji. Cesta tam i zpět, hosté, ubytování, ale i samotné služby, které se budou týkat svatby, něco stojí.

Abychom vám řekli, na kolik přesně vás vaše svatba vyjde, není v našich silách. Záleží na tom, jak moc budete chtít, aby vaše svatba byla jedinečná. Nehledě na to, že je rozdíl mezi službami agentur nebo toho, když si svatbu tvoříte sami. Zde je ale alespoň pár fotografií s hrubým přehledem cen, které poskytují některé agentury. Ale jak říkáme, nejlepší je, pokud si na místo zavoláte a domluvíte se. Pod každou fotografií najdete i odkaz na místo, kde je celá nabídka.

Například služba svatbynabali.cz nabízí i různé doplňkové balíčky k těm základním. Na základní musíte kontaktovat web.


O rozdílech v cenách vás mohou poučit lidé ze stehujemesenabali.cz , kteří mají na webu i společný blog, který zaznamenává jejich život na tomto místě.


Svatba v zahraničí zase nabízí několik balíčků, z nichž si můžete vybrat. Zde je ukázka jednoho z nich.


Svatba s pomocí agentury

Pokud se necítíte na to, abyste zařizovali všechno úplně sami, můžete využít i služeb různých cestovních kanceláří či svatebních agentur, které se na svatby v zahraničí specializují. Jde třeba o:

Svatba v zahraničí

Svatba v zahraničí vám ráda pomůže zprostředkovat vaši svatbu snů. Zde je jejich balíček, kterého můžete využít.

Svatba v zahraničí – EU

Svatba v zahraničí – EU nabízí nejrůznější svatební balíčky v různých zemích našeho světa. Co se týče Bali, můžete vybírat ze tří balíčků. To je balíček Romance (symbolický obřad) a balíček Eternity Silver a Eternity Golden.

Svatby na Bali

Pokud máte hrůzu z toho, co všechno musíte zařídit, nechte svoji svatbu této agentuře, která se o vás postará. To, abyste neměli ve všem zmatek, zajistí svatební balíčky, z nichž si můžete vybírat.

Oblíbená místa pro svatbu

SVATBA NA PLÁŽI/ÚTESU BALANGAN – jde o místo na jihu Bali. Je umístěno na kopci s výhledem na pláž. Například svatba při západu slunce zde bude dokonalá.

SVATBA NA PLÁŽI PANDAWA – zde je nutná domluva předem, jelikož jde o místo, kde se váš pohyb bude omezovat na to, zda je příliv či odliv.

SVATBA V SEVERNÍ ČÁSTI OSTROVA  PÍSČITÁ PLÁŽ, VESNIČKA KUBU, CÍSAŘSKÝ VODNÍ PALÁC TIRTAGANGGA  velmi romantická místa, která si jistě oblíbíte.

Zdroj: Pinterest

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close