13 nejoblíbenějších svatebních zvyků, tradic a jejich význam

Ve svatební den jíme ze společné a ještě k tomu děravé lžíce, házíme po sobě rýži, rozbíjíme nádobí. A proč to všechno vlastně děláme? Dnes bychom vám rádi přiblížili svatební tradice, které z větší či menší míry dodržujeme, a také jejich význam. Ať už jste nebo nejste pověrčiví, některé z nich by vám rozhodně neměly uniknout!

Svatba jde ruku v ruce s řadou zvyků, tradic a pověr. Některé z nich jsou velmi staré a mnohdy jste o nich třeba ani neslyšeli. V každé zemi provází svatbu trochu jiné, ale jejich význam je velmi podobný: Mají novomanželům do nového společného života přinést štěstí, hojnost, radost a ochránit je před nemocemi, hladem a strádáním. Dnes vám přiblížíme ty nejrozšířenější a nejznámější, je ale pouze na vás, jaké si vyberete.

Před obřadem

Zvací koláčky

Několik dnů až týdnů před svatbou se příbuzným a sousedům rozdávají malé svatební koláčky, které dříve s kartičkou sloužily jako pozvánka na svatbu. Koláčky by však neměla nikdy péct nevěsta sama, aby podle pověr neměla uplakané děti. Dnes spíše přetrvává trend rozesílání pozvánek poštou a koláčky se následně rozdávají jako výslužka.

❣Víte že: Vykládá se, že kolik koláčků spadne na zem při jejich dělání, tolik dětí budou novomanželé mít.

V den obřadu

Čtyři nezbytnosti

Něco půjčeného, něco modrého, něco darovaného a něco starého. Tuto čtveřici svatebních nezbytností by nevěsta určitě neměla opomenout. Starý kousek doplňku či šperku představuje spojení s minulostí a původní rodinou, se kterou se loučíme. Nový kousek naproti tomu vyjadřuje cestu k novému životu. Vypůjčená drobnost má zaručit, že přátelé a příbuzní budou vždy nablízku. A nakonec modrá barva – ta bývala spojována s věrností a čistotou.

❣Víte že: Nevěsta by na sobě neměla mít modré ani fialové svatební šaty, protože prý značí modřiny v manželství.

Svatební špalír

Jistě je všem velmi známý svatební špalír. Aby ne, to je totiž právě ta pasáž s rýží, o které jsme se zmiňovali už na začátku. Jakmile jsou prstýnky na svých správných místech, hosté se u východu z obřadní síně seřadí do špalíru tak, aby mezi nimi vznikla ulička. Ulička symbolicky vyprovází oddaný pár na společnou cestu životem. Nejčastěji hosté na novomanžele ve špalíru hážou rýži, která má do budoucna značit bohatství a plodnost. Nicméně dnes už se od rýže upouští a jako alternativa se používají bublifuky nebo okvětní lístky růží.

Koule na noze

Dalším skvělým zvykem hned po obřadu a špalíru bývá koule na noze. Přátelé a známí tam čekají na ženicha, aby mu k noze přivázali železnou kouli. Ženich se pak musí vyplatit ze svých hříchů mládí nebo musí ukázat svou mužnou sílu a tupou pilkou na železo řetěz přepilovat. Manželka mu při tom má být oporou a podporovat jej.

Zametání střepů

Víte, co se říká: Střepy přinášejí štěstí. Podle zvyku se talíř před svatební hostinou rozbíjí jako symbol pro budoucí úspěchy a také jako ukázka vzájemné spolupráce. Někdy se dokonce traduje, že rozbití porcelánu dokáže odehnat zlé duchy. Proto vezměte lopatku a smetáček s sebou!

❣Víte že: Traduje se, že kdo se první chopí lopatky, ten bude v manželství velet.

Záhadné skleničky

Před příchodem do restaurace, personál nabídne novomanželům dvě skleničky. V jedné je voda a v druhé vodka. Kdo se napije ze skleničky s alkoholem bude prý v manželství vládnout.

Přenášení přes práh

Svatební tradicí, která se hojně dodržuje, je přenesení nevěsty ženichem přes práh. Tato činnost značí začátek nového života v manželství a také prý vyhání zlé duchy pod prahem.

Na hostině

Pojídání polévky

Před tím, než se všichni pustí do jídla, by měl následovat přípitek. Tady se to různí. Může se ho ujmout například jeden rodič, přátelé nebo dokonce novomanželé, kteří zde většinou děkují oběma rodinám a předávají dva dorty. Za syna a za dceru.

Když novomanželé konečně usednou, personál jim naservíruje jeden talíř polévky, zaváže jeden společný ubrousek kolem krku a dá jim jednu lžíci. Manželé se pak navzájem krmí, což symbolizuje dělení rovným dílem. Pokud jim to chce personál, nebo vtipný přítel ztížit, vymění jim lžíci za děravou.

Rozkrojení svatebního dortu

Říká se, že ten, který drží v ruce nůž (druhý ji má přes jeho), bude mít v manželství dominantní postavení. Někdy se ovšem zase traduje, že pokud drží nevěsta nůž a muž jí dlaní překrývá ruku, pak to značí její oporu. Pozor! Nikdo ze svatebních hostů by ochutnávání dortu neměl odmítnout, jelikož to může jemu i novomanželům přinést smůlu.

Když se setmí

První novomanželský tanec

Připravte se na to, že při tomto tanci ukápne nejedna slza. Novomanželům patří první tanec. Dříve se hrával k jejich tanci valčík, dnes si však vybírají svoji zamilovanou. Ostatní hosté kolem nich většinou vytvoří kruh a postupně se k novomanželům přidají.

Házení kytice

Všechny nezadané dívky a ženy seřadit! Nevěsta se otočí zády k nezadaným a poslepu hodí svou svatební kytici jejich směrem. Která z nich ji chytne, má se podle pověry do roka vdát. Dnes si svoji svatební kytici nevěsty rády nechávají, proto si rovnou nechávají u floristky udělat menší kopii, kterou hážou nezadaným.

Nevěstin podvazek

Věděli jste, že tento zvyk existuje i u mužů? Samozřejmě, že ano. Nevěsta ženichovi předá svůj podvazek a ten ho opět zády k nezadaným mužům hodí jejich směrem. Kdo ho chytí, ten se do roka ožení.

❣Víte že: Nemusíte smutnit, pokud vám ve svatební den prší. Déšť totiž znamená, že novomanželům z nebe padá štěstí.

Svatební hry

Aby oslava nového společného života stála opravdu za to, je potřeba svatební hosty rozproudit! Nejlepší jsou na to svatební hry. Na ty většinou přijde večer, když mají hosté trošku popito a všechno je mnohem veselejší. Vybrat si můžete například svatební kvíz se zvedáním bot, hru Kde je můj miláček? Nebo například ukázku fotek z dětství.

Svatební blog pro vás chystá speciální článek se svatebními hrami, proto nás sledujte, ať to nepropásnete!

Některé svatební tradice mají pořád něco do sebe, co říkáte? Pokud jste na svatbě zažili jinou, budeme rádi, když se s námi o ni podělíte v komentářích.

Zdroj: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close