„Svatební video je souzněním umění, intuice a zkušenosti,“ říká videokameraman Michal Šteflovič

Kvalitní video z vaší svatby bude trvalou vzpomínkou na mnoho let. Natáčení kamerou i dronem je dnes stále více v kurzu. K nadšení z tvorby je nutné přidat ještě profesionální zpracování – to je 50 % úspěchu, říká Michal Šteflovič, profesionální kameraman, který se věnuje natáčení svatebních videí již šest let. 

S videem začínal mnohem dříve: natáčel videoklipy a díky této přípravě dnes jeho videa mají nejen charakteristický rukopis, ale také cit pro výběr vhodné hudby. Pro každé svatební video vybírá hudbu pečlivě a také ji sestříhává a upravuje. Výsledek jeho práce potom dostane ženich s nevěstou, kteří mohou prožívat svou svatbu znovu a znovu. My jsme se Michala Štefloviče zeptali, kde bere inspiraci pro svou práci, a náš rozhovor jsme doplnili několika krásnými ukázkami jeho výtvorů.

Jak probíhá natáčení svatby?

Natáčení začíná obvykle hned ráno, kdy můžeme zachytit přípravu nevěsty na obřad. Vše se odvíjí od typu svatby a zda si budoucí novomanželé přejí tuto část svatby natáčet. To samé platí i o ženichovi. Obvykle natáčíme 13 hodin a další hodiny jsou na domluvě.

Jaké vybavení musíte mít pro natáčení svatebního videa?

Pokud chceme natočit kvalitní video, potřebujeme techniky poměrně dost. Při příjezdu na svatbu mám občas pocit, že se stěhujeme. Několik kufrů a batohů, v nichž máme obvykle tři kamery, každou k jinému druhu natáčení. Výměnné objektivy, stativy, stabilizátor, dron (já i můj kolega máme pilotní zkoušky od UCL), dále přepravujeme filtry, náhradní baterie a další. Od svatebčanů dost často potřebujeme vyhradit místo, kde můžeme tuhle techniku během dne mít.

Už jste zmínil, že pracujete s kolegou, využíváte i nějaké další asistence? 

Svatba se dá natočit i v jednom člověku, ale pak ztrácí na kvalitě. Jde hlavně o to, že pokud máme na klíčový moment záběr alespoň ze dvou kamer, video je mnohem zajímavější a dynamičtější. Představte si váš oblíbený film, který by byl natočený jen z jednoho úhlu. Asi by se vám moc nelíbil. Původně jsem začínal sám s jednou kamerou, ale čas přináší zkušenosti a zlepšení a k tomu i rozšiřování techniky. Dnes natáčíme většinou dva, spolupracuji s mým kamarádem Petrem Bařinou.

Proč se věnujete natáčení svatebního videa? 

Každá svatba je jedinečná, plná emocí a nevšedních okamžiků, zážitků, které se snažím spojit do svatebního klipu. Někdy lidé chtějí, abych pro ně natočil stejné video, jaké viděli na mých stránkách. Na rovinu říkám, že to není možné. Každá svatba je originální a stejně originální jsou i naše videa. Nejsem režisér, který může na svatbě něco ovlivnit – místo, lidi, atmosféru, světlo. Zachycuji to, co vidím, to, co se právě odehrává. Rozhodli jsme se jít cestou kvalitního videa. To je důvod, proč během svatební sezóny zvládneme natočit maximálně 20 videí. Také díky tomu jsou naše videa originální. Svatební video je autorské dílo a ke každému přistupujeme osobně.

Ve svatebním videu je, dle mého pohledu, důležité zachytit radost, smích, skutečné emoce i dojemné chvilky a tohle vše zabalit do cca 5 min. klipu a podtrhnout to odpovídající hudbou.

Měl jste nějaký vzor, který vás ovlivnil nebo inspiroval?

Hodně moji tvorbu ovlivnil úžasný fotograf, zpěvák a člověk Peter Nagy, kterému jsem točil černobílý videoklip. Rád na naši spolupráci vzpomínám. Díky němu jsem pochopil, kdy je vhodné použít černobílé záběry místo barevných. I proto někdy zařazuji černobílé záběry do videoklipů.

Čím se liší natáčení svatebního videa od natáčení jiných akcí?

Ve svatebním videu musíte být vždy připraveni a nesmíte si nechat nic ujít a být o krok napřed. Vždy jde o jeden okamžik, který už se nebude opakovat. Představte si, když si novomanželé říkají ano, a vy to nezachytíte. Je možnost to zopakovat, ale už to vše naruší a to nechceme. Nikdo z nás není režisér svatby a nemůže říct „Stop“ a ještě jednou. Při natáčení například hudebního klipu si opakování dovolit můžeme. Při natáčení svatby se také snažíme být „neviditelní“.

Další rozdíl je v emocích. Natáčení svateb je jedna z mála akcí, kde jsou opravdové emoce, a to je to, co dělá video zajímavým. Někdy je to docela adrenalin. I když třeba už víme, co bude zhruba následovat, vždy je tu nějaká maličkost, kvůli které musíme improvizovat a dělat vše pro to, aby nám nic neuniklo.

Svatební video je nejtěžší disciplína a je velký rozdíl jít natočit hudební klip nebo svatbu, kde je téměř na vše jeden pokus a jsou tu momenty, které už se podruhé nezopakují.

Co natáčíte nejraději?

To je těžká otázka. Například u svatby je velice důležité, aby byla dobrá komunikace s ženichem a nevěstou. Proto upřednostňuji schůzku před svatbou, ať se můžeme osobně poznat a zjistit, jestli si sedneme i lidsky. Dále, aby byla dobrá nálada a vše bylo odlehčené. V případě, že je tomu jinak, vás natáčení až tak nebaví a může ztrácet na kvalitě, protože lidé nespolupracují. Důležité jsou i informace ze zákulisí, zejména pokud např. hosté chystají překvapení, únos nevěsty nebo proslov rodičů.

Jak dlouhý je videoklip, který novomanželé dostanou? Co vše vaše služby zahrnují? 

Svatební klip má obvykle 4 až 6 min. Záleží vždy na tom, jaká je to svatba a co všechno chtějí lidé natočit. Novomanželé dále mají možnost si nechat vyrobit i delší video, které je dlouhé zhruba 45 min a po domluvě i delší. Toto video zachytí den chronologicky od rána do večera.

Dnes je moderní prewedding video – předsvatební video, které například vznikne v místě zasnoubení, jako v ukázkovém videu, které bylo natočeno letos v dubnu v Itálii.

Naše služby nově zahrnují i zapůjčení videoprojektoru (možno i plátno), který může posloužit na promítání fotek nebo videí pro hosty. Standardně klienti svoje videa dostanou online ke stažení nebo jim nechám udělat na míru luxusní dřevěný box obsahující usb disk, kde jsou gravírovaná jejich jména a datum.

Jak dlouho dopředu je dobré si vaše služby objednat?

Lidé mi píšou rok až rok a půl dopředu a letos to začalo již v dubnu. Doporučuji řešit fotografa, video a místo konání přednostně a pak to ostatní. Zejména pokud se jedná o atraktivní datum. Nejvíc lidí se ozývá na základě doporučení nebo vidí video na YouTube. Tím se dostávám k tomu, že lidi podepisují smlouvu, že jejich video bude online, a tohle zároveň slouží k naší propagaci a dost možná nás našli touhle cestou. Jsme rádi, že můžeme všechny tyto svatební klipy mít na internetu přístupné veřejnosti.

Delší pětačtyřicetiminutové video se nikde nezveřejňuje. V první řadě se snažíme odvádět kvalitní práci, bereme jen omezený počet zakázek, takže pro termín rezervace platí: Čím dříve – tím lépe.

Kdy a jak vás lze kontaktovat a jak probíhá schůzka?

Kontaktovat co nejdříve a nejlépe pomocí kontaktního formuláře na webu, kde sdělíte podrobnosti svatby – např. místo, datum, počet hostů. Celkově tento postup ušetří všem hodně času. Dbáme na dobrou komunikaci, která je základem pro naši práci. Obvykle tedy telefonuji, abychom si vyjasnili podrobnosti, mohu např. doporučit i fotografa, také pomáhá se osobně setkat ještě před svatbou a doladit zbytek. Lze využít i Skype. Pokud je vše jasné, podepíšeme smlouvu.

Jaké akce máte před sebou v následující sezóně? 

Čekají nás svatby v srpnu, září a celý říjen a pak bude naštěstí delší pauza. Během těchto měsíců nás čeká i natáčení několika hudebních klipů, firemních videí, leteckých prací a mohu se také věnovat digitální malbě a animaci.

Máte nějakou univerzální radu pro snoubence, čeho se vyvarovat nebo na čem trvat při výběru videokameramana?  

Důležité je uvědomit si, že jsme na svatbě, kde novomanželé nejsou k ničemu nuceni. Nemusí se usmívat, když nás vidí. Berte nás jako „kamarády na omezenou dobu“, půjde to lépe a před kamerou se nebudete tolik stydět. Kameramana nebo fotografa vybírejte podle toho, jak se vám líbí jeho práce (barvy, styl, kvalita obrazu). Pokud vás zajímá hlavně cena, mějte na paměti, že za kvalitu se platí.

Je to váš jedinečný den, který si chcete užít se vším všudy a na který si chcete znova a znova vzpomínat. Oživit emoce, city a vzpomínky dokáže právě krásně natočené video s dobrou hudbou a velkou dávkou romantiky. To zvládnou jen zkušení kameramani a nejlépe dva, aby vaše video nevypadalo jako tucty dalších amatérských videí, natočených z telefonu.

Pokud chcete skutečně krásné video, je důležité, při začátku obřadu zakázat používání mobilních telefonů k focení nebo natáčení. Na videu to opravdu nevypadá dobře. Představte si záběr na babičku, která má místo hlavy tablet. To je dnes, bohužel, realita. Nadšení amatéři také často vlezou do záběru, protože chtějí mít tu pěknou fotečku. A na videu pak vidíme jejich záda místo nevěsty. To se vyretušovat nedá. Troufnu si říci, že mobilní telefony a tablety jsou jedním z největších problémů dnešních svateb.

Přeji všem tu nejkrásnější svatbu a pokud máte zájem o naše služby navštivte naše webové stránky: www.michalsteflovic.com  

Volejte: +420 732 868 011

Napište nám: msteflovic@gmail.com 

 

Zdroj fotografií a videa: Michal Šteflovič

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close