Britská královská svatba, jakou jste ještě neviděli. Princezna Beatrice se dočkala svého vysněného dne

Všichni víme, jak dokonalé a pompézní jsou svatby britské královské rodiny. Tentokrát jsme ale byli svědky komorní svatby, jaká tu dosud nebyla. Princezna Beatrice, vnučka královny Alžběty II., v nelehké době ukázala, jakou úroveň doopravdy má a nakolik se dokáže uskrovnit, pokud jde o lásku. Svůj vztah s italským magnátem Edoardem Mapelli Mozzim stvrdili v pátek tajnou svatbou, která se konala ve Windsoru. Tak jaká byla?

Foto Benjamin Wheeler

Beatrice (31) a Edo (37) se zasnoubili v roce 2019 během romantické cesty po Itálii. Původně byla svatba naplánovaná na 29. květen a my jsme se už těšili na další velkolepou podívanou. Měla proběhnout v Královské kapli v paláci St. James. Byla ovšem kvůli komplikované situaci s koronavirem zrušena.

Na popud královny Alžběty II. se ale královská vnučka nakonec přece jen vdala. A to v pátek 17. července 2020 v královnině kapli Všech svatých ve Windsoru.

Svatba nebyla nikterak pompézní. Podle dostupných informací deníku Mirror se na obřadu objevilo asi dvacet hostů, z nichž pak pouhých čtrnáct dostalo pozvánku na následující hostinu. Mezi hosty byli rodiče nevěsty, její babička královna a také 99letý manžel královny, princ Phillip, který se na veřejnosti objevuje vzácně. Podle britských médií se jedná o první účast královského páru na rodinné akci od doby, kdy se kvůli pandemii stáhli do izolace.

Foto Benjamin Wheeler

Dále nechyběla nejužší rodina ženicha a jeho malý syn z předchozího vztahu – Christopher, přezdívaný Wolfie. Ten byl za družbu a své role se jistě zhostil s roztomilostí svých tří let.  Účast nevěstiny sestry princezny Eugenie a jejího chotě Jacka Brooksbanka nebyla potvrzena, ale předpokládá se, protože obě sestry mají blízký vztah.

Zajímavost: Oficiální rodinné foto zachycuje pouze novomanžele s královnou a princem Philipem (zachovávajícími dvoumetrový odstup), protože otec nevěsty princ Andrew se od sexuálního skandálu J. Epsteina na veřejných snímcích královské rodiny neobjevuje.

Foto Benjamin Wheeler

Romantický obřad

Nevěstu dovedl k oltáři její otec, poté si všichni vyslechli přednes oblíbených básní snoubenců v podání obou maminek (jednou z nich bylo romantické vyznání Tvé srdce sebou vždy nosím od E. E. Cummingse, druhou Shakespearův Sonet 116 Svazek dvou věrně milujících duší).

Obřad i následující oslava se nesly ve znamení tématu „tajná zahrada“, a tak všude vidíme záplavu květin. Následující minirecepce proběhla v domě vévodů z Yorku The Royal Lodge ve Windsoru.

Foto Benjamin Wheeler

Nádherná vintage nevěsta

Svatební outfit nevěsty se skládal z velké části z věcí zapůjčených od samotné královny – dle znalců britských Royals to jen podtrhuje, jak blízký vztah ke své vnučce Alžběta II. má.

Princezna Beatrice si oblékla šaty barvy ivory, z hedvábí Peau De Soie, taftu, organzy a duchesse saténu, zdobené diamanty. Autorem je Norman Hartnell a zajímavostí je, že se jedná o skutečný vintage model, byť aktualizovaný a upravený na míru: šaty měla na sobě sama královna v roce 1962 na premiéře filmu Lawrence z Arábie a o pár let později i na slavnostním zahájení zasedání Parlamentu.

Foto Benjamin Wheeler

Na hlavě se pak nevěstě skvěla stejná tiára, jakou měla na své svatbě sama královna.

Na nohy pak Beatrice obula střevíčky, které měla na svatbě Williama a Kate.

Foto Benjamin Wheeler

Ženich se svým střízlivým vzhledem k nevěstě velmi pěkně ladil a celkově outfit snoubenců podtrhl intimní ladění jejich velkého dne.

Foto Benjamin Wheeler

Pokud bychom měli odhadovat z toho, že si princezna půjčila výbavu od královny, která se navíc také vdávala v nelehkých dobách, tipneme si, že chce jít, pokud jde o manželství, v babiččiných stopách. Koneckonců, toto královské manželství je velmi šťastné – tak přejeme, ať je takové i to nově uzavřené.

Úvodní fotografie: Benjamin Wheeler

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close