„Organizovat a zdobit svatby je krásná práce, která vás prostě musí bavit,“ říká svatební koordinátorka Marcela z agentury Královské svatby

Ten, kdo si sám zkusil zorganizovat vlastní svatbu od začátku až do konce, jistě potvrdí, že je to opravdu nelehká práce. Obvykle se bez pomoci jen stěží obejdete. Abyste si mohli lépe udělat představu jak je to na té „druhé straně“, připravili jsme pro vás rozhovor se svatební koordinátorkou Marcelou Pešatovou Královou, která provozuje web s krásným názvem Kralovskesvatby.cz. Ráda se s vámi podělí o své začátky, úspěchy i zkušenosti, které jako organizátorka svateb nasbírala na své cestě za dokonale zorganizovanou oslavou, plesem nebo svatbou. 

Marcelo, jaké byly vaše začátky?

K svatbám jsem směřovala již od dětství, byla jsem vždycky taková ta holčička, kterou neuvěřitelně fascinovaly ty nádherné, bílé šaty s obrovskou sukní. Moje starší sestřenice to měla stejně a měla doma spousty časopisů se svatební inspirací a já jsem jí to neskutečně záviděla. Od střední školy se věnuji gastronomii, která v podstatě souvisí s pořádáním různých eventů a společenských akcí, ať už svateb, nebo firemních večírků, narozeninových oslav apod. Nezaměřuji se tedy pouze na svatby. Mě tohle vždycky bavilo a hrozně se v těchto věcech vyžívám, i v osobním životě. Po vysoké škole jsme začala pracovat jako manager v Olomoucké restauraci Lobster, což pro mě byla velká zkušenost a škola do života a dalo by se říct, že jsem tou prací žila. Když jsem ale v roce 2014 začala řešit a plánovat naši vlastní svatbu, zjistila jsem, že tohle je přesně to co chci dělat. A tím to vlastně všechno začalo. Po svatbě mi to plánování a organizování najednou chybělo i přesto, že jsem byla pracovně dost vytížená, naše svatba pro mě byla v podstatě koníček, který mi najednou chyběl.

Ve svatebním podnikání je velká konkurence, jak se s ní vyrovnáváte?

Konkurence je rok od roku více a je zdravá. V poslední době bych řekla, že se roztrhl pytel se svatebními koordinátorkami a i dekorátérek přibývá. Je to krásná práce kterou chce dělat spousta holek, často slyším, že mám práci snů. Ono, když do toho člověk nevidí, tak si neuvědomuje, že tato práce je i dost náročná, ale ve výsledku opravdu krásná. Nikoho neberu jako konkurenci, spíše jako kolegy, inspiraci a motivaci k lepším výkonům. Když mám obsazený termín, ráda doporučím někoho, jehož práci sleduji a líbí se mi.

Pořádáte také kreativní workshopy, učíte na nich budoucí nevěsty jak si vyrobit vlastnoruční dekorace?

Takový workshop jsem prozatím nezařadila, i když takové to domácí tvoření jsem měla vždycky sama ráda. Už od dětství jsem navštěvovala výtvarnou uměleckou školu. Tak třeba na to někdy dojde. Prozatím zůstanu u svatebních konzultací, kde nevěstám radím, jak si zorganizovat vlastní svatbu a na co myslet, pokud si chtějí zajišťovat svatební výzdobu samy. Vyzkoušíme si také, jak by mohla vypadat jejich svatební tabule a pak už je to na nich. S kamarádkou ještě děláváme workshopy na jarní, podzimní či vánoční věnce a také si u nás mohou objednat klientky věnečky či aranžmá na zakázku.

Umíte zorganizovat svatbu na klíč? A jak dlouho to může trvat?

Svatbu na klíč samozřejmě zorganizovat umíme a záleží na tom, jak moc je klient náročný a také, na který termín svatbu plánuje. Když nám ale hraje vše do karet, tak není problém vše zorganizovat třeba i během jednoho týdne.

Jak probíhá spolupráce s vámi, na co se nevěsty mají připravit?

Spolupráce s námi probíhají tak, že mě většinou osloví nevěsta, občas ale komunikuji i s ženichem. Domluvíme si osobní schůzku, na které si řekneme, jaké jsou představy snoubenců, jak spolupráce s námi funguje a jaké jsou naše možnosti. První schůzka je zcela nezávazná a zdarma. Po této schůzce mají snoubenci čas se vklidu doma rozmyslet, zda budou mít o spolupráci s námi zájem a v případě že ano probíhá druhá schůzka. To se sejdeme přímo v místě, kde se má svatba odehrávat, abychom se na celý prostor podívali společně a mohli jsme si tak představy o výzdobě lépe upřesnit.

Připravit by se tedy měly na to, že preferuji osobní kontakt, pokud je to možné a nedělí nás stovky nebo tisíce kilometrů. V tomto případě pak volím alespoň hovor přes facetime nebo skype, přijde mi to více osobní než komunikace přes e-mail a myslím si, že je i velmi důležité, abychom si se snoubenci jak se říká „sedli“. Plánování svatby by je mělo těšit a měli by mít dodavatele, se kterými si budou rozumět. A i mě samotné se už osvědčilo, že pokud mám ze schůzky s klienty špatný pocit, nebo po mě chtějí něco, s čím vnitřně nesouhlasím, raději je slušně odmítnu, protože to pak nikdy nedělá dobrotu.

Ve svém e-shopu máte zajímavou nabídku, proč právě toto zboží?

Začalo to vlastně loni touto dobou, kdy jsem se chystala na svůj první veletrh. Říkala jsem si, že když už tam jedu, bylo by fajn nevěstám i něco nabídnout. A protože se mi nikdy nelíbily podvazky, které jsou na našem trhu k dostání, řekla jsem si, že bych to mohla změnit. Tak jsme je našily a já jsem každou volnou chvíli, každý večer u televize trávila tak, že jsem seděla a našívala korálky. Každý jiný, každý originál. Našily jsme jich ale hodně, neměla jsem vůbec představu.

Snažím se to dělat kvalitně, vše je opravdu ruční práce a nemám moc ráda takové ty kýčovité přezdobené růžové věci s velkými anglickými nápisy, kterých je všude dost. Takže jsem si řekla, když už, tak ať je naše zboží vkusné a minimalistické. Chci mít na eshopu věci, které se líbí mně a které mi tu chyběly, když jsem byla nevěsta, nebo které chybí i našim nevěstám a často se nás ptají, kde by mohly něco takového pořídit.

Neskončila jsem tedy pouze u podvazků a župánků, nádherné ruční písmo Aničky Šiškové, která píše pro naše nevěsty veškeré tiskoviny, mě nadchlo natolik, že se objevilo nejenom na župáncích, ale i na tričkách, kartičkách na náramky a hlavně na našich hrníčcích, které si sami dekorujeme a vypalujeme.

Rodiče mého manžela celý život pracují se sklo porcelánem, takže to pro mě nebylo moc těžké, v tomto oboru se pohybují a se vším mi pomohli a poradili mi. Já jsem si hlavně přála, aby zboží na našem e-shopu bylo vkusné a s českými nápisy, když už totiž u nás najdete něco, co vypadá dobře, tak je to dovezené ze zahraničí s anglickými texty, a to mi přijde škoda, tohle jsem chtěla mít jinak. A tak jsem začala dávat všechno dohromady a říkala jsem si: „Když už tak bychom ještě mohly mít náramky a ramínka a pralinky a naši zákazníci by si mohli vybrat jednotlivé výrobky a my bychom jim je mohli zabalit do jedné dárkové krabice…“ Náramky dělá moje kamarádka, pralinky zase můj kamarád, ty najdete na našem e-shopu brzy.

Možná si teď říkáte proč pralinky? Jednak si myslím, že je to hezký, sladký dárek pro svatební hosty, ale také teď pracujeme na dárkových boxech, aby si mohla nevěsta sestavit box pro svou svědkyni, maminku, družičky. Nebo naopak kamarádky budou chtít třeba na rozlučku se svobodou dárkový box pro nevěstu a do toho se to bude skvěle hodit a ty pralinky jsou opravdu výborné, mají spoustu zajímavých chutí, a to na sladké moc nejsem. Jmenují se Čokostka.

Taky mi přijde fajn, že díky našim výrobkům, můžete říct člověku, kterého máte rádi i něco důležitého a zůstane mu pak na tento okamžik památka. Hodně oblíbené jsou hrníčky „Tahle dáma je úžasná máma“ a „Takhle vypadá úžasný táta“ nebo „Dobré ráno lásko“ a taky ty s nápisy „Půjdeš mi za svědka/družičku“, tyhle nápisy jsou oblíbené i u náramků. E-shopu jsem se tedy věnovala celý letošní rok od konce minulé sezóny do dnešního dne a teprve teď jsem si uvědomila, kolik jsem toho za ten rok stihla a za jak krátký časový úsek. Nebylo to vůbec lehké, protože mimo to, že jsem chodila na schůzky s nevěstami a následně probíhala letošní svatební sezóna, jsem ještě pilně pracovala na největší novince pro náš e-shop, kterou je Královský svatební diář.

Diáře pak budou k zakoupení nejen na našem e-shopu, ale i ve svatebním salonu Caxa v Olomouci a Brně a snažíme se také domluvit se svatebním salonem Adina v Praze.

Dokážete splnit nevěstám i netradiční přání? A stává se vám to často?

Snažíme se našim nevěstám splnit všechna přání, tedy i ta netradiční, ale je pravda, že se mi to moc často nestává. Každopádně cokoli netradičního nás na svatbách vždycky baví, když jezdíte na svatbu každý týden, tak jste rádi za každou změnu, to ale neznamená, že bychom měli něco proti tradicím, to určitě ne.

Pozorujete ve svatebních dekoracích nějaké trendy během let?

Ano, trendy jsou u svatebních dekorací stejně jako třeba v módě. Ale já osobně se jimi moc neřídím, snažím se dělat svatby nadčasově, aby když se podíváte na fotky za 10 let, tak jste si mohli říct, měli jsme to hezké. Jestli je to trend nebo ne tedy moc neřeším. Pokud je moderního něco, co mi padne zrovna do vkusu, tak je to ale fajn. Snažím se každou svatbu dělat trošku jinak, aby to nebylo stále to stejné, pořád dokola a aby mě to bavilo. Pořád se snažím hledat někde novou inspiraci a posouvat sebe i svou práci o kousek dál.

Jen mám pocit, že k nám na Moravu trendy dojdou vždy až o něco později, ještě pořád se mi stává, že za mnou přijde občas nevěsta, která chce dřevěné podnosy z kmene stromu a květiny do zavařovačky s krajkou, tenhle trend by už mohl odejít. Už je tady moc dlouho a když se mi stane že přijde nevěsta s takovou představou, snažím se jí nabídnout nějakou jinou alternativu.

O jakou svatební výzdobu bývá největší zájem?

Mám to štěstí, že si mě nevěsty najdou podle toho, že se jim líbí moje práce, kterou viděly na sociálních sítích nebo na svatbě, kterou jsem připravovala, důvěřují mi tedy a nechají mi volnou ruku. Tak mě to i baví nejvíce, můžu zapojit vlastní kreativitu, vymyslet svatební výzdobu zase trošičku jinak, než na předchozích svatbách a přizpůsobit vše prostředí, ve kterém se svatba koná. Ale i tak chci vždy vědět, co se jim líbí nebo naopak nelíbí, to je taky hodně důležité, do jakých tónů by chtěli celou svatbu ladit a podle toho pak začínáme zdobit.

Letos ale například byla hodně oblíbená kombinace zlaté a růžové, tuhle kombinaci jsem měla já osobně vždycky ráda, ale letos mám pocit, že každá druhá svatba byla růžovo zlatá, a tak jsem zjistila že i díky opakujícím se podobným svatbám se mění můj osobní styl a vkus a jsem ráda za změnu.

Jaká je vaše největší odměna za uspořádanou svatbu?

Největší odměnou pro mě bezesporu je spokojený zákazník, když cítím, že je to opravdu upřímné. Jednou se mi stalo, když jsem přijela den po svatbě sklízet výzdobu, že za mnou přišla maminka ženicha a zeptala se mě, jestli jsem to já, kdo chystal tu výzdobu a já jí říkám ano a ona mi se slzami v očích děkovala, že to bylo překrásné a že jí to úplně vyrazilo dech. Pak mi nevěsta s ženichem řekli, že to je co říct, protože maminka prý moc často nikoho nechválí.

Nebo, když mám svatbu, kde chystám dekorace a poté ji i celou koordinuji a při příchodu hostů na hostinu slyšíte: „Wow, to je nádherný.“ To mě vždycky zahřeje a dodá mi to spoustu energie, to si vždycky říkám, že přesně kvůli tomuhle tu práci dělám.

Jak dlouho dopředu si mají nevěsty zadat vaše služby?

To záleží… Takové ty líbivé termíny bývají obsazené i více než rok dopředu. Poslední 3 roky mám nejvíce svateb v květnu a v červnu a na některé termíny mám hned několik poptávek. Takže opravdu záleží na tom, jaký termín si snoubenci vyberou. My jsme schopné připravit na jeden termín dvě svatby, když se bavím čistě o dekoracích, ale snažím se to takhle dělat jen výjimečně. Už jsem si ale také zkusila zajistit výzdobu na poslední chvíli, kdy se mi nevěsta ozvala asi 14 dní před svatbou a měla štěstí, že se mi jejich termín zrovna uvolnil. Letos se mi myslím i 3x stalo, že se nevěsta ozvala měsíc před svatbou a i v tom šíleném šrumci, jaký jsem letos měla, jsme vše zvládly.

Máte pro příští svatební sezonu již nějaké plány?

Jediný plán, který na příští sezónu prozatím mám, je prezentace mojí práce a produktů z e-shopu, která se bude konat v únoru v nově vznikajících prostorách Náš mlýn kousek od Olomouce. Původně jsem chtěla pozvat všechny své nevěsty a udělat vzorové svatební tabule, aby se mohly podívat jaké jsou možnosti a jaký inventář máme k dispozici. Nakonec jsem si ale řekla, že dám možnost i ostatním nevěstám, aby se mohly přijít inspirovat a přišlo mi smutné, abych tam byla sama, takže jsem se rozhodla že si z této akce udělám i takové malé setkání dodavatelů, se kterými se ráda potkávám.

Dovolte mi tedy abych pozvala jak vás, tak vaše čtenáře akce proběhne v únoru 8. 2. 2020. Více informací upřesníme brzy.

 

Zdroj fotografií: kralovskesvatby.cz

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close