Octo codes vás naučí oblékat svou duši, najít svůj skutečný styl a ty správné šaty na svatbu

Svatba rebelky nemůže být nikdy stejná jako svatba elegantní ženy, je to v nás. Do našeho stylu se rodíme, říká nekonvenční módní návrhářka a fashion terapeutka Táňa Havlíčková. Máme pro vás nejen rozhovor o zajímavých tématech se zajímavou a velmi pracovně vytíženou Táňou Havlíčkovou, ale také ukázky různých stylů svatebních šatů podle Octo Codes.

Každá duše má svou vlastní barvu. Je dobré tuto barvu najít a respektovat sebe sama, takové, jaké jsme. Táňa Havlíčková začínala svoji kariéru s houte couture v Paříži. Vyzkoušela si, co je to mít vlastní butik i jaké to je, vzdát se toho, co ji baví a naplňuje. Zjistila, že patří k módě a móda k ní. To, co ženy, muže i děti učí, je zajímá a její publikum stále dychtí po dalších nápadech, radách a setkáních. Na svých stránkách nabízí stylový test, podle kterého můžete v krátké době poznat, co je vaší duši nejbližší. Pokud vás to rozveselí, jste na tom dobře, v opačném případě neváhejte a požádejte o radu.

Nekonvenční styl svatebních šatů

Jak se Vaše životní dráha stočila k módě?

Móda mě provázela už od dětství, moje maminka krásně pletla, háčkovala, šila, moje starší sestra se chtěla stát návrhářkou a já v tom tak nějak vyrůstala a vůbec jsem neměla touhu pracovat v módě. Ale souhra všech náhod a okolností – jakože dneska už víme, že něco jako náhoda neexistuje, protože náš život se odvíjí podle našich prožitků, emocí a tužeb – mě bavilo především odlišovat se od šedého totalitního davu a začala jsem si šít. A zjistila jsem, že mi to jde. Je pravdou, že to, co bylo uvnitř modelu, mi bylo docela fuk, důležitý byl výsledek a celkový dojem. Ráda jsem překvapovala a šokovala svými modely okolí. Bavilo mě vyčnívat.
No a pak už byla oděvní průmyslovka, byť jsem měla už vystudováno gymnázium, snad logickým výsledkem právě mých emocí a tužeb.

Elegantní styl svatebních šatů

Myslíte si, že i dnes je svatba velká událost v životě ženy?

Svatba… tak nádherné slovo spojené s romantikou, sněhově bílou barvou a voňavýma květinama. Ovšem jak pro koho. Já jsem rebelkou až na dřeň a tuto záležitost jsem byla ochotná nechat si ujít. Svatba a následující závazky nepatřily do portfolia mých životních vizí.

Avantgardní styl svatebních šatů

Chtěla jsem žít dobrodružství. A když jednou přišel můj přítel se slovy, že jeho rozvedení rodiče se znovu budou brát, jestli to nechceme taky “spáchat” jako překvapení ve stejný den – přišlo mi to vtipné a zábavné. Jenže tam někde uvnitř jsem tušila, že by se takhle asi ženich, tedy budoucí otec mých dětí a celoživotní partner, vybírat neměl, takže jsem zvolila variantu tajná svatba. Vdávala jsem se v černém, v dlouhé plissované sukni, černých kotníkových kozačkách, černém sametovém jezdeckém kabátku a černém klobouku po mém dědovi. Bílou jsem měla jen hedvábnou halenku s vázačkou. Sranda a dobrodružství to opravdu bylo.

Svatební šaty v romantickém stylu

Jak vnímáte trendy v současné svatební módě?

Byť jsem byla dlouho módní návrhářkou a pracovala jsem co půl roku s trendy přicházející z Paříže a Milána, přece jen jsem dorostla do určité moudrosti a vím, že trendy nejsou pro každou ženu. Tak jako oblíbená bílá zdaleka není ta jediná a nejdůležitější varianta. Moje práce s metodou OCTO CODES spočívá právě v pochopení naší nádherné odlišnosti a z toho vyplývající formy toho všeho, co nás obklopuje a co je pro nás důležité. A je jasné, že romantická žena bude chtít bílé drobné krajky a taky jemné kytičky, kdežto sportovní ženu by kraječky dost omezovaly, a to především mentálně. To je pak ten okamžik, kdy žena s chutí sundá tu překrásnou nádheru ze sebe s pocitem uvolnění a obleče si něco civilního. Svatební šaty i forma obřadu, místo, kde se svatba pořádá, ale i oblečení hostů, tradice, jídlo, úprava tabule – to vše by mělo navazovat na styl nevěsty – protože pak se bude cítit jako doma, bude si to všechno dosyta a s láskou užívat a nebude mít pocit, že dělá něco, co se má, či co by se mělo.

Extravagance na svatbě

Já bych třeba na své svatbě dodnes nezměnila vůbec nic. Byla jsem to já se vším všudy – rebelka, která porušuje pravidla, dělá si to po svém a je u toho spokojená.

Jednoduchý elegantní styl

Můžete nám říci něco bližšího o OCTO CODES?

OCTO CODES je latinsky osm kódů a je to moje vlastní metoda, která ženám dovolí najít svou podstatu. Je nás osm typů a už mexičtí šamané tento počet brali jako největší tajemství, které se předávalo pouze ústně. Osm je také trigramů v I-Ťingu, což je pro změnu čínská filozofie popsaná ve známé knize s opět velmi tajemným původem Knihy proměn. Já jsem na těch osm lidských typů přišla vlastním pozorováním a analýzou svých zákazníků.

Ležérní styl svatebních šatů

S touto metodou pracuju 25 let, z toho posledních 7 let naprosto intenzivně a dodnes mě nepřestává fascinovat, jak jsou si dané typy podobné a jak pochopení této vzácné metody nám usnadňuje každodenní život i komunikaci ve vztazích. Každý stylový typ je především jiný ve své podstatě – někdo detailista, někdo vidí jen celý les, jiný upřednostňuje především dodržování řádu, zatímco ten druhý miluje jeho boření a kreativní tvoření nových systémů, někdo miluje luxus a jiný zase bosé nohy v trávě. Prostě pokud pochopíme, kdo ve skutečnosti jsme, tak si umíme svůj život užít naplno a netlačíme se někam, kde nás to vyčerpává a odebírá energii.

Šaty v romantickém stylu

Sami víme, že máme ve skříni oblečení, které bychom mohly nosit denně, jak je nám v něm dobře – ale plno oblečení v naší skříni je to, co si oblečeme a necítíme se v něm moc dobře…ale buď je to trendy, nebo se to líbí mamince či příteli a my to nosíme jen kvůli někomu či něčemu. Ale dneska víme, že naše energie je naprosto jedinečná, cokoliv děláme jen kvůli ostatním, nám tu energii odebírá.
A mimochodem není to tak, že by to oblečení bylo určené jen pro nějakou příležitost – v každém stylu je spousta možností od sportovního, přes volnočasové až k vysoce společenskému oblečení. Jen musí být v tom našem stylu.

Nekonvenční styl

Jak OCTO CODES může pomoci nevěstě vybrat ty správné šaty?

Pokud si nevěsta uvědomí svůj styl, svůj typ, svou opravdovou barvu duše, tak se nenechá vtáhnout do toho, co by se tzv. “mělo”, ale bude trvat na tom, co si přeje prožít v ten výjimečný den právě ona. Protože ona je tou nejdůležitější, je to její den – ne den jejich rodičů nebo den starých tradic. Pak si krásná avantgardní čarodějka může ustát svatbu na lesním palouku, kde bude ona i její hosté naboso, bude mít zapletené luční kytky v rozpuštěných vlasech a místo alkoholu se bude podávat pramenitá voda s natrhanými bylinkami z louky. A šaty nemusí být vůbec sněhově bílé, ale v přírodní bílé s bavlněnou ručně tkanou krajkou, nebo si může vypůjčit šaty po babičce, když ji měla ráda a vejde se do nich.

Svatební šaty v okázalém stylu

Sportovní ženy milují adrenalin a jsou taky dost rychlé, takže je budou šaty s korzetem a širokou sukní a vlečkou neskutečně znervózňovat a při první příležitosti někde zapomene závoj a šaty někde zatrhne. Aby to nemusela trapně řešit, měla by mít šaty jednoduché, ve kterých se bude cítit jako ve své druhé kůži.
Prostě když si uvědomíme, kdo ve skutečnosti je ta bytost uvnitř, překrytá programy společnosti, školním výcvikem a rodinou, tak si zvolím celý ten den podle toho, jak to se mnou souzní a nenechám se vtlačit do něčeho, co vůbec nejsem já. Krásná nevěsta je určitě spokojená nevěsta ve své přirozené energii.

Svatební šaty ve sportovním stylu

Na čem teď pracujete a jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Za posledních sedm let, co se metodě OCTO CODES věnuji absolutně naplno a tím jsem tak trochu přesedlala z profese módní návrhářky do profese fashion terapeutky a spisovatelky (na kontě mám dva eBooky a tři knihy), jsem absolvovala nesčetně osobních konzultací s klientkami včetně nákupů jejich nového šatníku, mám za sebou snad více než padesát víkendových seminářů, v posledním roce jsou i pro muže, několik velmi úspěšných online projektů, naposledy zmíním třeba OCTO-GRAM, což je projekt o zdraví, hubnutí a jídelníčku právě podle našich osmi stylových (tedy i tělesných) typů.

Nekonvenční styl svatebních šatů

Letos mám v plánu omezit terapeutickou činnost, protože jsem si vychovala za čtyři roky ve vlastní škole OCTO CODES ACADEMY spoustu studentek, z nichž některé mají výjimečný talent a můžu jim předávat takto postupně konzultace i semináře. A táhne mě to opět k mé původní profesi módní návrhářky. Jestli půjde vše dobře, tak bych mohla na léto 2020 předvést svou první basic kolekci pro osm stylových typů.
O prázdninách nebudu moc odpočívat – i když mám naplánovanou skvělou práci právě přes letní měsíce, kdy hodlám na své zahradě ležet v pohodlné houpačce a za zpěvů ptáčků a šumění větru psát svou čtvrtou knihu, která bude tentokrát i s obrázky a spoustou fotografií. A taky připravujeme spolu se svým nejbližším týmem transformační půlroční program, ve kterém si dáme dohromady tělo, srdce i duši – což je právě podstata metody OCTO CODES.

Svatební šaty pro hvězdu

Našla byste pro nevěsty univerzální radu, podle čeho vybrat ty správné šaty?

Nejdůležitější moje rada zní: najděte si svou podstatu a nenechte se nikým zviklat v tom, jakou byste měly mít svatbu, kde by měla být a kolik hostů byste měly pozvat. Jste to vy, která je v přípravách tím šéfem. Moji tajnou svatbu, kterou jsem si udělala samozřejmě společně s mým báječným kreativním mužem, přežili ve zdraví i naši rodiče a dodnes se bavíme znovu a znovu nad fotkami ze svatby, kdy hudebníci zcela konsternováni tím, co vidí před sebou, na chvíli ze samého šoku přestali hrát :).

Ležérní styl svatebních šatů

Byl to nádherný den a neustále ho mám před sebou mezi nejkrásnějšími okamžiky mého života. I když jsme se po létech s manželem rozvedli, tento den byl náš nezapomenutelný zážitek. A to přeji každé nevěstě.


Táňa Havlíčková


Kontakty na Táňu Havlíčkovu získáte na jejích webových stránkách:

www.tanahavlickova.cz

Má zde e-mail: tana@tanahavlickova.cz.

A volat můžete na telefon: 420 728 405 506.

 

Zdroj fotografií: Táňa Havlíčková, Pinterest.com

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close