Proč jsou snubní prsteny důležité. Jak se staly tradiční součástí manželství

Snubní prsteny

Když se chystáte vzít, potřebujete perfektní snubní prsteny pro vás i vaši drahou polovičku. Totéž platí, pokud uvažujete o obnovení slibu. Napadlo vás ale někdy, kde se snubní prsteny vzaly a proč jsou tak důležitou tradicí?

Když projdete obchody s klenoty, zjistíte, že sortiment je nekonečný. Výroční prsteny, zlaté dámské a pánské snubní prsteny, snubní prsteny s diamanty pro ženy i muže, kobaltové prsteny, keramické prsteny atd. 

Proč jsou ale snubní prsteny tak důležité pro manželskou kulturu? Proč jsou tak důležitým symbolem při svatbách, zásnubách nebo výročí? Každého napadne, že je to znak lásky, kterou k sobě cítíme a navzájem si ji dáváme najevo tím, že prsten nosíme. Ale je to opravdu všechno? A další důležitá otázka zní: Jak a kde to vzniklo?

O původu snubních prstenů

Asi před 5000 lety ve starověkém Egyptě se na prstech novomanželek začaly objevovat kroužky ostřice, rákosiny a motouzy, které rostly v této čísti světa. Tento uzavřený kroužek představoval věčnost a nekonečno. Spíše než dnešní vzkaz „až do smrti se nerozdělíme“, to bylo znamenalo „naše láska, toto pouto a spojenectví, přetrvá dokonce i ve smrti, v posmrtném životě“

Ačkoli materiály, z nichž byly prsteny v té době vyrobeny, nevydržely po svatebních obřadech příliš dlouho a musely se často vyměňovat, koncept byl dobře přijat. Postupem času lidé našli odolnější materiály pro výrobu snubních prstenů. Materiál se stal nejen odolnějším, ale také nákladnějším, estetičtějším a přizpůsobenějším.

Snubní prsteny v různých kulturách

Když byla později myšlenka snubních prstenů přijata Římany, význam se zaso o kousek posunul. Znamenaly spíše vlastnictví než lásku. Nabídka a přijetí prstenu znamenala, že muž měl na danou ženu nárok. Římané byli první, kdo vyráběl snubní prsteny ze železa, což znamenalo sílu a vytrvalost svazku manželského. Byli také první, kdo prsteny gravíroval. 

Myšlenku snubních prstenů převzali od Římanů křesťané. Zatímco v křesťanském náboženství se nosí na prsteníčku, jiná náboženství a kultury mají jiné tradice nošení prstenu. Například u Židů se nosí na ukazováčku

Na světě ale existuje nepřeberné množství kultur a mnohé z těchto kultur snubní prsten tradičně nepoužívají

Co ukazuje snubní prsten

Kromě příslibu lásky se prsten nosí, aby ukázal, že vám na vašem svazku hodně záleží, jako symbol úcty k partnerovi a svědectví o rodinném stavu. Není třeba říkat, že symbolika snubního prstenu je to, co ho učinilo tak populárním a široce přijímaným. Ztvárňuje jednoduchost a důležitost slibu osobě, se kterou jste se rozhodli strávit zbytek života.

Je to jasné oznámení světu, že jste spojeni tělem, duchem a duší s jiným člověkem a doufáte, že to tak zůstane. Také vás odrazuje od nevěry, protože vám neustále připomíná váš slib. Obnovuje také důvěru vašeho partnera ve vás. Je to hmotná připomínka, která a říká vašemu partnerovi: dokud nosím tuto drobnost, jsem pouze tvůj. Díky prstenu je váš slib v každém okamžiku vašeho života důležitou připomínkou vzájemné důvěry, i když dochází k hádkám, nedorozuměním, a neshodám ve vztahu.

Možná vás napadne, že kdo nemá snubní prsten nebo jej nenosí, tak svou ženu neb osvého muže tolik nemiluje. Odpověď je ale složitější. Může jít o jiné kulturní zázemí, pracovní důvody (například lékař, který si ruce často myje, nechce prsten ztratit) nebo jen prostě ze snubního prstenu „vyrostl“.

Snubní prsteny a současnost

Dnes najdete snubní prsteny vyrobené z mnoha materiálů. Kobaltové prsteny, keramické prsteny, zlaté prsteny, stříbrné prsteny, wolframové snubní prsteny, diamantové prsteny, ocelové prsteny atd. Lidé se často rozhodnou koupit ty nejdražší, jaké si mohou dovolit, aby ukázali, že jejich láska k partnerům má větší hodnotu. Jiní se rozhodují podle estetických či symbolických vodítek.

Pánské snubní prsteny se také obvykle velmi liší od těch dámských. Zatímco dámské jsou obecně menší a tenčí s honosnými ozdobami, pánské prsteny jsou obvykle širší, silnější a méně zdobné. I když tomu tak není vždy a dnes i pánové mohou mít prsteny s diamanty.

Většinou úkol získat zásnubní prsten spadá na muže. Jsou případy, kdy prsten pro nevěstu pochází od jeho rodičů nebo prarodičů jako rodinné dědictví předávané z generace na generaci. Jiné páry upřednostní možnost najít své vlastní prsteny.

V současném světě, kde selhává polovina všech manželství, musíme pochopit pravdu a důležitost snubních prstenů. Není to nutně o tom, kolik za ně utratíme nebo jak jsou okázalé, protože jsou symbolem, který stvrzuje manželství. Při vybírání dokonalých prstenů bychom měli mít na paměti jejich význam a sliby, které jimi chceme sdělit.

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close