Svatba u vody. Na co nezapomenout a kde najít ta nejlepší svatební místa

Svatba u vody

Léto a sluníčko láká k vodě. Patříte mezi milovníky tohoto živlu? Pak vás už možná napadlo uspořádat si u vody také veselku. Aby proběhla jak má, dali jsme dohromady pár tipů na vodní svatbu. Nezapomněli jsme ani na výběr správných svatebních míst.

Svatba u vody
Unsplash.com

Svatby u vody jsou stále oblíbenější. Nabízejí romantiku, přírodu, originalitu, a v parném létě také vítané osvěžení díky vánku ochlazenému od vodní hladiny. Jako každé specifické prostředí i okolí vody má svoje výhody i nevýhody.

Výhody:

  • Romantika. Voda a příroda vytvářejí těžko překonatelnou romantickou atmosféru.
  • Fotogeničnost. Krásné prostředí na břehu jezera, rybníka nebo řeky vytváří perfektní pozadí pro neokoukané svatební fotky.
  • Variabilita. Možnost uspořádat venkovní obřad na břehu vodní plochy přináší velkou paletu možností pro výběr dekorací, svatebního tématu a budování svatební nálady.
  • Příjemné klima. V letních měsících je břeh opravdu příjemně osvěžující, často nabízí stín stromů a nižší teploty než rozpálené město.

Nevýhody:

  • Počasí. Jako všude, i tady panuje nejistota ohledně počasí. Déšť může plány pokazit a rozbouřená hladina vody, bahno a vlhkost pak budou nepříjemné.
  • Logistika. Musíte více plánovat a zajistit dostatek místa pro hosty, stoly, stany apod. Oříškem se může stát také přístupnost, hlavně pro starší nebo pohybově omezené svatebčany.
  • Hmyz. V létě může být hmyz nepříjemným rušitelem a u vody se mu bohužel značně daří.
Svatba u vody
Unsplash.com

Jak postupovat při plánování svatby u vody – návod krok za krokem

Výběr místa. Rozhodněte se, zda chcete svatbu u jezera, na přehradě, na břehu řeky nebo potůčku. Mějte na paměti dostupnost a pohodlí pro hosty. Pokud nezvete jen turisty v nejlepší kondici, lokalitu vyberte také právě podle toho, jak moc je v civilizaci. Chcete nějaký tip? Pokračujte ve čtení tohoto článku.

Počasí – mějte plán B. Svatba u vody je opravdu romantická, ale počasí je nepředvídatelné. Určitě si připravte plán B pro případ deště nebo větru. Stan je nezbytné minimum, lepší je nějaký zastřešený prostor.

Příroda a dekorace. Využijte krásu okolní přírody. Můžete použít květiny, svíčky a další dekorace, které ladí s vodním prostředím a vystylovat si třeba vodáckou, námořnickou nebo plážovou svatbu.

Zvuk a hudba. Zvuk vody je příjemný a relaxační, ale pro všechnu jeho magii nezapomeňte na ozvučení pro hudbu a raději i pro obřad. Na pozadí trvale šplouchající hladiny může být oddávajícího špatně slyšet.

Logistika. Pokud je to potřeba, zajistěte dostatek toalet, stínicích prvků a pohodlného sezení pro hosty. Ujistěte se, že bude dost parkovacích míst.

Fotografie. Projděte si okolí před svatbou a najděte si nejlepší místa pro svatební fotky, na kterých se potom domluvte s fotografem. Bylo by škoda nevyužít vše, co okolí nabízí.

Bezpečnost: U vody buďte opatrní, zejména pokud jsou mezi hosty děti nebo třeba váš čtyřnohý mazlíček. A nezapomeňte na repelent.

Svatba u vody
Unsplash.com

Dekorace a květiny pro svatbu u vody

Pokud hledáte inspiraci, jak takovou svatbu na břehu vodní plochy vyzdobit, tady je několik tipů.

Barevné palety. K vodnímu prostředí ladí pastelové barvy jako světle modrá, zelená a písková.

Námořnický styl. Inspirace mořem, loděmi a plavbou je stále in. Pruhy, kotvy a námořnická modrá v kombinaci s bílou a červenou jsou sázkou na jistotu.

Přírodní a vodní dekorace. K výzdobě využijte květiny, listy, dřevo, textil či lana. Skvělou volbou jsou přírodniny, originální bude naplavené dřevo, vodou ohlazené sklo, mech, oblázky nebo mušle. Pokud rádi pracujete se vzory, doporučujeme vlny nebo pruhy.

Světelné řetězy. Večer určitě rozsviťte světelné řetězy nebo svíčky. Budou se odrážet a poskakovat na hladině, což podtrhuje kouzelnou atmosféru.

Plážové téma. Pokud máte svatbu na pláži, můžete vykročit bosa nebo v lehkých sandálech, v rozevlátých šatech a s rozpuštěnými vlasy. Ženichovi bude slušet rozhalenka a světlé lehké oblečení, třeba pískový lněný oblek. Samozřejmě i on může odhodit obuv. Je úplně jedno, že pláž je u Lipna a ne na Maledivách, romantické to v té chvíli bude úplně stejně.

Květiny. Vodní plocha unese velká a dramatická květinová aranžmá, velké stěny či sochařské kompozice. Nečekaně efektní budu také jednodruhová a jednobarevná aranžmá. K vodě se hodí například květiny bílé nebo červené. Místo řezaných květin můžete zvolit také živé rostliny v květináči. To dodá vaší svatbě bohémský ráz a skvěle ladí s přírodou.

3 tipy na perfektní místa pro svatbu u vody

Wellness hotel Frymburk

Svatba u vody
Hotelfrymburk.cz

Luxusní hotelový areál pro celou rodinu, Wellness hotel Frymburk, leží ve stejnojmenné obci na břehu Lipenské přehrady. Největší wellness hotel na Šumavě má ambici, aby se v něm každý z hostů cítil jako člen královské rodiny. V případě svatby si tenhle pocit zasloužíte o to víc.

Nudit se tu nebudete. Součástí areálu je aquapark, wellness, saunový svět, atrakce pro děti a samozřejmě také možnost využít přímo břeh jezera.

Svatba u vody
Hotelfrymburk.cz

Právě tady, u vodní hladiny, můžete prožít krásný romantický obřad, ale také oslavu. Ta samozřejmě může být také klasicky v hotelu. Součástí vašeho dne se stane v závěru také ubytování, pro novomanžele je připraveno speciální apartmá. A pokud se rozhodnete začít už o den dříve, prostory pokoje se hodí také pro přípravu nevěsty a budou krásné i na fotkách.

Personál hotelu se postará o technické zázemí pro obřad i hostinu, občerstvení – ať v podobě servírovaných chodů, rautu, banketu nebo masa na rožni, a také o design, dekorace a koordinaci svatby ve spolupráci se svatební agenturou Šik svatby.

Svatba u vody
Hotelfrymburk.cz
Svatba u vody
Hotelfrymburk.cz

Hotel je velký, takže svatební dění můžete zajímavě rozdělit mezi různé prostory pro větší pestrost a zábavnost.

Hotel Port

Svatba u vody
Hotelport.cz

Kouzelné prostředí Máchova kraje pod Bezdězem bude nádhernou kulisou pro svatbu za všech okolností. A když si vyberete přímo Máchovo jezero, nebudete mít konkurenci. Stylový hotel Port na břehu jezera připomíná loď a vy se stanete kapitány svého svatebního dne.

Svatba u vody
Hotelport.cz

Své ano si můžete říct na písečné pláži, na parníku uprostřed jezera nebo v zahradě hotelu. U vody ale můžete celou událost také náležitě oslavit pod party stanem a s grilováním. Hostinu je možné uspořádat i uvnitř. Do velkého sálu se vejde až 120 hostů, další možností je terasa s výhledem na jezero. Po oslavě čeká novomanžele ubytování ve svatebním apartmá, pro ostatní hosty jsou připraveny pokoje se 172 lůžky.

Svatba u vody
Hotelport.cz
Svatba u vody
Hotelport.cz

Svatbu snadno obohatíte o wellness, sportovní vyžití, dětský koutek či okružní plavbu. Personál hotelu je vám k dispozici s přípravami a organizováním celé svatby a doporučí vám prověřené dodavatele.

Zámecký mlýn Nejdek

Svatba u vody
Facebook.com/zameckymlyn

Historický Zámecký mlýn se nachází na břehu Zámecké Dyje a na okraji lužního lesa v části obce Lednice – Nejdek. Barokní Lichtenštejnský mlýn z 18. století nabízí velký areál, kde prožijete i velkou svatbu v klidu a soukromí. Vejde se sem přes 100 lidí.

Obřad může proběhnout např. u soutoku dvou říček nebo jinde v areálu. Nejčastěji se tak děje pod širým nebem, ale připravena je vždy i mokrá varianta. Oslavy probíhají buď na louce pod party stany nebo v prostorné historické mlýnici. K dispozici je dětský koutek, pódium, gril, ohniště, dostatek parkovacích míst. Milovníky zvířat potěší nedaleké stáje.

Svatba u vody
Facebook.com/zameckymlyn

Tip: Lokalita je vhodná i pro ty, kdo na svatbě chtějí mít své domácí mazlíčky, ti jsou tady vítáni.

Součástí pronájmu prostoru je i ubytování v apartmánech na 2 noci pro 22 osob, dále je v areálu ještě stylová maringotka a obytný kontejner, zájemci si mohou po dohodě přivést i vlastní karavan nebo postavit stan.

Vychutnáte si tady kompletní servis, včetně pití, cateringu, sladkého baru či grilování, zajistí pro vás vše, co ke svatbě potřebujete – květiny, dekorace, kadeřníka, vizážistku či hudbu. Chybět nesmí ani služby svatební koordinátorky, takže tady to máte opravdu bez starostí.

Svatba u vody
Facebook.com/zameckymlyn
Svatba u vody
Facebook.com/zameckymlyn

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close