Přehlídka závojů – druhy a typy pro romantickou, elegantní, něžnou i tajemnou nevěstu

Nevěsta, svatební šaty, svatební závoj

Je závoj nedílnou součástí svatebního vzhledu, nebo přežitou zbytečností, která jen překáží v pohybu? Pokud se rozhodnete ve prospěch závoje, zbývá vyřešit otázku, jaký vybrat. Ať už podle vzhledu, společenských pravidel nebo třeba postavy. Pojďme společně projít možnosti, které se nevěstám nabízejí.

Nevěsta, svatební šaty, svatební závoj
Pixabay.com

Závoje mohou být dlouhé, krátké i pouze symbolické. Hladké i vyšívané či krajkou zdobené, dokonce i barevné. Moderní i tradiční. Dodají vašemu vzhledu punc elegance, romantiky, tajuplnosti i retronálady.

Marthastewartweddings.com

  • Při výběru závoje vycházejte v prvé řadě z toho, jaké máte šaty, a to jak stylově, tak barevně a střihově. Vše by mělo tvořit harmonický celek. Pokud vsadíte na kontrast, tak musí být jasné, že jde o záměr.
  • Důležitým kritériem je také pojetí svatby – elegantní a tradiční závoj se bude hodit k tradiční, vysoce formální nebo církevní svatbě, originální či barevný zase ke skromné nebo uvolněné lesní veselce.
  • Vezměte v úvahu také svoji postavu a styl – jste-li sportovní typ, možná se nebudete cítit úplně nejlépe v romantických kraječkách, a pro silnější postavu nebude ideální vrstvený závoj, který dodává objem.
  • Máte svůj vysněný závoj již od dětství nebo nádherný kousek po milované babičce? Pak neváhejte a jděte do něj, bez ohledu na ostatní okolnosti! Šaty už přizpůsobíte, aby závoj krásně vynikl.

Víte, že? Podle tradice má závoj zakrývat nos i ústa, aby tak nevěstu ochránil před zlými duchy.

Affordableelegancebridal.com

Závoj můžete připevnit buď nenápadně, jako by se na hlavě sám od sebe vznášel, nebo ho ještě zvýraznit velkou ozdobou či korunkou. Může halit i část hlavy a ramena, nebo být jen volně svěšen z účesu. Možností je nepřeberně, záleží jen na vás, čemu dáte přednost.Chcete trendy klobouk i závoj? Proč ne, i to se dá zkombinovat!

Thezoereport.com
Weddingdates.ie

Nevěsta skrývá tvář

Závoji, který má vrstvu, jíž můžete vpředu překrýt svůj obličej, se říká blusher. Používá se nejčastěji pro příchod k oltáři a z filmů si všichni vybavujeme ten dojemný okamžik, kdy otec nevěsty nebo případně ženich poprvé odhalí její tvář.

Tento typ závoje se hodí pro romantické, elegantní a formální svatby. Skvěle vynikne při církevních obřadech v prostoru chrámu. Moc ho nejspíš neocení samostatné a rozhodné ženy – tento styl z vás udělá křehkou bytost, jež se plně odevzdává svému muži.

Víte, že? V dávno minulých dobách domluvených manželství ženich nesměl vidět obličej nevěsty dřív, než byl sňatek dokonán – aby si to náhodou nerozmyslel, kdyby se mu nevěsta nelíbila!

Weddingdressesguide.com

Závoje podle délky

Závoje existují v nepřeberném množství délek. V zásadě je můžeme rozdělit od nejkratších po nejdelší takto:

Birdcage/fascinátor se svatební síťkou.  Nejčastěji tylová ozdoba zakrývající pouze hlavu, případně oči, může být také naaranžovaná přes obličej. Je to elegantní, originální a mírně extravagantní model, který skvěle vynikne k šatům krátkým, úzkým, minimalistickým, s odhalenými zády či ke kostýmku.

Modernwedding.com.au

Po bradu. Krátký závojík vynikne ke krátkým, jednodušším či sportovněji laděným šatům a je praktickou volbou pro drobnější nevěsty. Jen pozor, pokud máte kulatější obličej nebo výraznou bradu, aby vám nepřidával objem, je nutno to nejprve vyzkoušet.

Po ramena. Tato délka se hodí ke každému typu šatů, bude hozký ke krátkým šatům a pro nevěstu menší nebo sportovní postavy.

Po lokty, do pasu. Klasická a univerzální délka, perfektně doladí např. úzkou siluetu šatů.

Ke konečkům prstů, po kolena, po lýtka (waltz). Již výraznější závoj, který podtrhne romantický look nevěsty.

Dlouhé. Skutečně nepřehlédnutelné závoje mohou sahat až na zem, ještě delší varianty pak jsou kaple, kostelní, královská a katedrálová délka, kdy závoj již přesahuje délku šatů a nevěsta ho táhne za sebou po zemi.

Chameleonbride.co.uk

Víte, že? Na některých místech sloužil závoj současně, trochu morbidně, i jako rubáš do rakve, proto musel být dostatečně velký a dlouhý, aby zabalil celou dotyčnou nevěstu.

Když vybíráte délku závoje, vezměte v úvahu detaily šatů, které chcete zvýraznit, a ty nechte odhalené, popř. je může zakrývat jedna vrstva hladkého závoje. Takže např. k odhaleným nebo krajkovým zádům se hodí krátký závoj po ramena, případně dlouhý, ale velmi jednoduchý tenký jednovrstvý závoj, zajímavě bude vypadat jeho užší varianta.

Weddingforward.com

Dále je vhodné, aby závoj končil až pod předělem na šatech, např. pod zvýrazněným pasem, korzetem apod. Jinak hrozí, že vám závoj v kombinaci s horizontálním členěním přidá objem.

Saphireeventgroup.com

Závoje podle zdobení

Zdobení závoje ovlivní celkové vyznění modelu. Jak už jsme uvedli, mělo by odpovídat stylu zdobení šatů.

  • hladké – jednoduché a minimalistické závoje se hodí ke každým šatům, nejlépe pak k minimalistickým, nebo naopak originálním modelům, působivé budou téměř neviditelné supertenké závoje
  • krajkové – šaty pro princeznu, mořskou pannu i elegantní lady doplní sofistikovaný krajkový závoj, hladký kus lemovaný po celé délce krajou též najdete pod označením španělský či mantila, bude nádherný ke klasickému stylu i do kostela

Thezoereport.com

  • vyšívané – jemná bílá výšivka se hodí k tradičnějšímu stylu šatů, barevná zase k boho modelu
  • zdobené – s flitry, kamínky, perličkami aj., tento závoj zvolte, pokud jsou vaše šaty buď zcela hladké, nebo naopak pošité právě tím, co dekoruje i závoj – zdobení můžete pěkně sjednotit a ukážete, že jste si s výběrem daly záležet
  • originální – pro výraznou nevěstu se hodí atypické závoje, jako je např. ručně malovaný, barevný nebo vintage závoj s čepečkem à la první republika (také ho můžete najít pod názvem Juliet Cap nebo Gatsby styl)

Vogue.es
Weddinginspirasi.com

Víte, že? Různé pokrývky hlavy nosí nevěsty po celém světě. Např. v Polsku je to květinový věnec se stuhami.

Závoje podle vrstev

  • jednovrstvé – vyniknou jak k módnímu minimalismu, tak i ke zdobeným šatům, kde si můžete vyhrát s efektem průsvitnosti
  • dvouvrstvé – vynesete je snad je každému typu šatů, hodně bude záležet na zdobení a vzájemném poměru délek jednotlivých vrstev
  • třívrstvé – bohatší závoje uplatníte ke zdobeným princeznovským šatům s velkou sukní, dodáte tak postavě harmonii

Wish.com

Inspirace

A teď už se můžete jen kochat a inspirovat. Další články ze SvatebníhoBlogu.cz, stejně jako kontakty na svatební salony, kde mají bohatou nabídku závojů, najdete také v mobilní aplikaci Bride Advisor, která je pro nevěsty ke stažení zdarma!

Weddingforward.com
Notonthehighstreet.com
Graceloveslace.com / Inweddingdress.com
Taniamaras.com / Etsy.me
Brilas.cz / Yourweddingveilstore.com / Untamedpetals.com / Angelatam.com / Lilianpacce.com.br / Thismodernromance.com / Theknot.com

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close