„K přírodě máme obě blízko a myslíme, že i v celé naší tvorbě se to odráží“, tvrdí majitelky Květerie, jejichž svatební kytice dýchají romantikou

Pestrobarevné, přírodní, romantické a částečně z vlastní zahrádky. Přesně takové jsou květiny z Květerie, obchodu, který vedou dvě usměvavé slečny, od vystudování vysoké školy. Jejich společná láska ke všemu krásnému je dovedla do společného vedení místa, kde se splní nejtajnější sny každé nevěsty, jež shání květinovou výzdobu na svoji svatbu. Čím se holky odlišují od jiných květinářství? To jsme se pro vás snažili zjistit v rozhovoru.

Dobrý den, mohla bych se vás zeptat, kdo za projektem Květerie stojí? Co byste nám o sobě prozradily, kdybyste se měly popsat v pěti větách?

Květerie jsou v první řadě dvě nerozlučné kamarádky, které nevěděly, co si počít s životem po vystudování zahradní tvorby na vysoké škole. Nápad založit Květerii vznikl celkem spontánně, moc se nám líbil koncept podobných přírodních květinářství a chtěly jsme tak nastínit i jaký styl se nám líbí při navrhování zahrad. Kdybychom se měly popsat v pěti větách, v první řadě bychom řekly právě to, že preferujeme přírodní, romantický styl, ať už se to týká květinových vazeb či projektů zahrad.

Všechnu práci se snažíme odvádět co nejvíce svědomitě, ale zároveň nemáme žádné floristické školy, ani jsme nepracovaly v žádné projekční firmě, proto byl pro nás hlavně v začátku všechno trochu “punk”. Proto si také moc vážíme všech klientů a zákazníků, kteří v nás vkládají svou důvěru. Jinak kromě květin obě máme moc rády dobrou kávu, takže kdo by nás chtěl přijít potěšit do našeho krámku, s kávou určitě neudělá chybu. S tím souvisí i poslední důležitá informace – při vstupu k nám dávejte pozor, většinu doby je tu s námi uštěkaný jezevčík Ema, která hned u dveří každého “seřve”.

Na vašich webových stránkách jsem si všimla, že kromě zahradního ateliéru vlastníte i květinový, můžeme to chápat tak, že jsou vaše služby vhodné i pro nevěsty?

Vážeme kytice pro všechny druhy příležitostí a ty svatební nás baví asi nejvíc. Nabízíme vazbu všech kytic pro svatebčany, včetně květinové výzdoby na místě. Nevěstám rády poradíme s jejich představou a zároveň jsme rády i za trochu volnosti a naší kreativity při svatební vazbě.

V dnešní době jsou oblíbené tzv. „boho“ svatby. Jejich typickým prvkem je blízkost k přírodě, myslíte si, že můžete nabídnout kytici i pro takovouto „přírodní“ svatbu?

Tento styl se nám moc líbí, a proto bychom nevěstu s takovou představou o svatebních květinách určitě neodmítly. K přírodě máme obě blízko a myslíme, že i v celé naší tvorbě se to odráží. Právě více než uhlazené, kulaté kytice jen z růží, upřednostňujeme takovéto divoké a pestré vazby s velkou spoustou druhů květů a zeleně. Takže obecně “Boho” svatby vítáme.

V čem se lišíte od ostatních, kteří dělají něco podobné tomu, co nabízíte vy?

Oproti úplně klasickým květinářstvím, kde najdete jen lilie, gerbery, anturie a růže, se lišíme už jen samotným sortimentem. Snažíme se tvořit vazbu rozvolněnou a sezónní, pokud to jde, a nepoužívat příliš exotických druhů. Od podobných přírodních květinářství se lišíme možná tím, že naše kytice jsou často hodně namíchané, více-druhové a nemají žádný přísný řád 🙂 Rády používáme spoustu jemných doplňkových kvítků, které celou vazbu ozvláštní.

V čem tkví tajemství vašeho úspěchu? Jak vůbec Květerie vznikla?

To je tajemstvím i pro nás samotné 🙂 Samy moc nechápeme, jak se stalo, že si nás najednou všimlo tolik lidí a jaké zajímavé příležitosti nám spadly samy do klína. Snad je to tím, že nás práce se zajímavým sortimentem květin moc baví a pořád se snažíme vymýšlet nové věci.

(Jak Květerie vznikla jsme už asi nastínily v první otázce)

Máte nějaké motto, kterým se ve svém životě řídíte?

Možná když někdy už trochu propadáme zoufalství a stresu v práci, tak se snažíme si říkat, že hlavní je si zachovat chladnou hlavu a nezbláznit se, a že když nejde o život, nemůže jít o nic důležitého.

Kde vás nevěsty najdou?

  1. kamenná prodejna: Květerie, Antonína Dvořáka 299, Turnov 511 01
  2. výdejna v Mladé Boleslavi každý pátek  – Cafe Burget (pouze na objednávku)
  3. příležitostně na marketech a a různých akcích (informace vždy na facebooku)

Máte i kamennou prodejnu? Nebo se vše řídí po internetu?

Ano, máme pouze kamennou prodejnu v Turnově, nedaleko náměstí Českého Ráje. Po internetu přijímáme pouze objednávky, žádný online e-shop neprovozujeme a ani to nemáme do budoucna v plánu.

Nabízíte jen kytice? Nebo i jiné služby? Například květinovou výzdobu celé svatby?   

Nejčastěji se jedná právě o kytice, ale samozřejmě v souvislosti se svatbami zdobíme i svatební tabuli či obřadní místo, můžeme nazdobit svatební slavobránu a jsme otevřené i nápadům, se kterými nevěsty přicházejí. Zdobíme i vlasy nevěst či družiček – nejčastěji připravujeme jemné věnečky z drobných květů. Pro ženicha pak připravujeme korsáž na klopu saka, v poslední době se těší oblibě i květinové či mechové polštářky a krabičky na prstýnky.

Nějaké pracovní plány do budoucna? Můžeme se na něco těšit?

Do budoucna máme v plánu dál pěstovat a možná i rozšiřovat vlastní květinovou produkci na našem poli, jelikož nás sortiment dovážených kytic už moc nebaví a ani to, jakou cestu k nám musí urazit.

Dále bychom chtěly více vázat kytice uvolněné, nesvázané nějakými pravidly a zároveň tak, abychom se s každou vazbou mohly ztotožnit a nevázaly něco, co se nám vlastně ani moc nelíbí. Nemalým cílem je i to, že bychom byly rády, aby nás naše květinová práce dál bavila, přinášela nám radost, a aby se z toho nestal jen stres a únava.

 

Zdroj: Barbora Bistiak, Jakub Macháček, Kateřina Bibrlíková, Misha Photography, Martin Faltejsek

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close