Mýty a pravda o manželství – čemu věřit a čemu raději ne

Svatba, to je nový začátek, založení nové rodiny, i kdyby zatím dvoučlenné. Jaké mýty se točí kolem manželství, co je pravda a co ne?

Závěrečným svatebním tancem končí jeden krásný a náročný den a začíná manželství. Každý touží, aby bylo stejně tak krásné jako svatba, a pravda je, že i ono může být někdy náročné. Některým zbytečným úskalím se můžete vyhnout, když nebudete věřit všemu, co se o manželství povídá.

Hádky jsou v manželství nezbytné

I když se o hádajících se partnerech často tvrdí, že jsou jako staří manželé, a že neshody k dlouhodobému vztahu patří, nemusíte spolu být konstantně na kordy. Láskyplná a mírumilovná manželství existují. Budujte vzájemný respekt a pochopení, mluvte spolu a hledejte řešení potíží společně.

A pokud se přece jen někdy chytíte, není to konec světa. Důležité je umět se omluvit a usmířit.

Pravděpodobně se neberete po měsíční známosti, možná jste spolu už předtím žili ve společné domácnosti, takže prostě jen pokračujte. Samotná podstata vašeho vztahu a vaší lásky se úředním razítkem nezmění, pracujte na svém vztahu jako dosud.

Děti vše vyřeší

Ne. Nepořizujte si děti, pokud cítíte, že se váš vztah drolí. O rozšíření rodiny diskutujte a vždy jděte cestou dohody. Nejde jen o vás dva, ale také o ty nové životy.

A myslete na to, že i když obvykle lidé dříve či později po svatbě děti mají, není to vaše povinnost. Jestli a kdy si děti pořídíte, je jen a pouze na vás!

Váš partner se změní

Vadí vám na vašem partnerovi nějaké věci? A doufáte, že až budete svoji, konečně se změní k lepšímu? Musíme vás zklamat, asi nejspíš ne. Pokud máte pochybnosti, raději svatbu zvažte. A pokud si ho stejně chcete vzít, soustřeďte se na to, co vás spojuje, a hledejte společné kompromisy. Vy nejste jeho matka (nebo on váš otec), abyste se navzájem převychovávali.

Bojíte se naopak, že se v manželství změní k horšímu, třeba zleniví nebo si přestanete rozumět? Pravda je, že lidé se v průběhu života pozvolna mění. Noví přátelé, věk, děti i koníčky mohou zamíchat s vaším viděním světa. Ale ke změně nedojde ráz na ráz a už vůbec ne okamžikem, kdy si řeknete své ano. Pokud je váš vztah založený na vzájemném respektu a sdílení, určitě těmi změnami půjdete společně ruku v ruce.

Manželství je vždy 100% rovné

Manželé mají stejná práva a povinnosti. Muži se dnes do domácích prací zapojují víc, než kdy v historii. Ženy mnohdy vydělávají víc, než jejich protějšky. Ano, ale ruku na srdce, přínosy v manželství nejde vždy přesně rozdělit podle pravítka.

Nepočítejte, kolikrát kdo umyl nádobí a jaké přesně vánoční odměny přinesl do domácího rozpočtu. Důležitý je celkový pocit spokojenosti s tím, jak to máte. Pokud chcete oba dělat kariéru, jen tak dál. Je jeden z vás spíš domácí typ a těší ho starat se o rodinu? Výborně, pokračujte. Nenechte se ovládat stereotypy a očekáváním společnosti, pokud jste oba v daném rozdělení rolí spokojení. Ale důležité je spolu mluvit.

O penězích není třeba mluvit

Jedna z velkých chyb, které lidé často po svatbě dělají, je, že si nepromluví o tom, jak budou nadále vést své rodinné finance. Podle práva, pokud si to neupravíte jinak, vzniká okamžikem uzavření manželství tzv. společné jmění. To znamená, že vše, co během manželství nabudete, je vás obou. Společné jmění můžete různě upravit, a zejména pokud někdo z vás podniká nebo má nějaký velký majetek, je dobré na tyto věci myslet.

Promluvte si také o tom, zda zřídíte společný účet nebo si ponecháte dva oddělené účty, podle jakého klíče se budete podílet na vašem rodinném hospodaření, kdo bude platit které výdaje a podobně. Není ostuda pozvat si finančního poradce, ať vám s touto problematikou pomůže.

Manželství je jednoduché

No, jak bychom to… V pohádkách tomu tak může být, ale v životě hodně záleží na tom, jak silný je základ vašeho vztahu. Komunikace, respekt, pochopení, otevřenost, vstřícnost – tyto dovednosti se neustále prolínají tímto článkem a měly by i vaším manželstvím. Každý dlouhodobý vztah má chvíle lepší i horší a vyžaduje, abyste na něm pracovali. Je jedno, jestli s papírem nebo bez.

Jestli vás v příštím roce (nebo snad ještě letos) čeká svatba, jděte do ní s tím, že manželství je skvělá společná pouť, když sledujete cestu a navzájem si pomáháte, abyste nezabloudili. Stačí málo, třeba nepodléhat iluzím a mýtům o manželství. Tak hodně štěstí.

Zdroj fotografií: Unsplash.com, Pxhere.com, Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close