Také milujete ovocné košíčky? Křehkému pečivu se říká tartaletky a neměly by chybět na vaší svatební oslavě, patří totiž mezi nejoblíbenější cukroví napříč generacemi. Máme pro vás inspiraci na jejich zdobení a servírování.
Malé dortíčky, které tvoří košíček z křehkého těsta podobného lineckému a libovolná, nejčastěji krémová náplň, jsou výbornou variantou lehkého občerstvení. Mohou být mini, střední i velké, a i když u nás převažuje v oblibě sladká varianta, lze je připravit i naslano. Se zdobením si můžete neuvěřitelně vyhrát. V každém případě na dezertním stole vždy vypadají efektně a navíc se s nimi zavděčíte jak trendy sestřenici, tak i tradicemilovné babičce.
Jak už název možná napovídá, tartaletky pocházejí z francouzské gastronomie. Jméno je odvozeno ze slova tart, což znamená dort.
Čím mohou být tartaletky plněny? Prakticky vším. Nejčastější je vanilkový creme pattisiere, panna cotta, šlehačka, ale také čokoládová ganache či citrónový lemon curd. Opravdu je ale můžete naplnit jakýmkoliv vaším oblíbeným krémem. Zaexpermientujte o se zdravými variantami za použití chia semínek, quinoy a dalších neobvyklých přísad.
Tartaletky zdobte čerstvým ovocem, které se dá nablýskat želatinovým přelivem nebo naopak zmatnit štědrou vrstvou cukru. Skvěle se hodí také čokoláda, čerstvé květiny, různé detaily z modelovací cukrářské hmoty, ale dokonce i malé makronky.
Díky širokým možnostem plnění a zdobení tartaletky dokonale doplní barevné schéma vaší svatby a hodí se jako lehoučké letní i zimní dezerty.
Jak servírovat tartaletky
Košíčky můžete nabízet na sladkém baru jak samostatně, tak i v mixu s ostatními druhy sladkostí.
Připravte dorty různých velikostí a chutí.
Hodí se na ně velké tácy, mísy a talíře, stejně jako patrové etažéry.
Protože jsou velmi křehké, nabídněte hostům na podávání kleštičky.
A jestli jste se rozhodli nabídnout více druhů, je fajn označit je cedulkami.
Milujete tartaletky, ale svatební dort vás nějak zvlášť neláká? Sestavte ho z vašich oblíbených košíčků!
Tipy na tartaletky
Klasikou jsou ovocem zdobené košíčky.
Čokoládová ganache – krém ze směsi čokolády a smetany – je vždy trefou do černého.
Velmi dobré jsou také sněhové pusinky na povrchu dortíků.
Wow efekt zaručeně vyvolají tartaletky zdobené makronkami. Spojení dvou tak delikátních sladkostí nenechá nikoho chladným.
Nenechte se omezovat na světlé linecké těsto a zkuste variantu z Oreo sušenek plněnou borůvkovým krémem a čerstvými ostružinami.
Košíčky mohou mít nejrůznější tvary.
Různobarevné krémy vedle sebe oživí váš sladký bar.
Ozdobte své tartaletky živými jedlými květy, je to krásné, neotřelé a velmi romantické.
Vyberte si takové příchutě krémů, aby ladily s barvou vaší svatby. Limetka dodá zelenou, citron nebo mango žlutou, lesní ovoce fialovou a růžovou… Metalické tóny zajistí vločky jedlého zlata.
Tartaletkové alternativy
Místo malých košíčků zvolte jeden velký koláč ze stejných surovin.
A nezapomeňte na slanou variantu, která potěší ty, kdo cukru zrovna neholdují. Dají se naplnit lososem, kozím i jiným sýrem, vajíčky, rajčaty, olivami, šunkovou pěnou a dalšími delikatesami. Ve Francii jsou slané tartaletky velmi oblíbené, takže pokud chystáte svatbu nebo svatební menu v duchu této inspirativní země, určitě je zařaďte do svých plánů.
Zdroj úvodní fotografie: Cateringbydesign.com