„Svatební koordinátorka vám ušetří spoustu stresu,“ doporučuje nevěsta Klára

Svatba v dešti, nevěsta a ženich

Zajímají vás detaily a praktické postřehy skutečných nevěst z jejich příprav a plánování? Takové ty drobnosti, které se v návodech a příručkách nedočtete? Tak se ponořte do svatebního příběhu naší čtenářky Kláry, která zaznamenala hned několik takových chytáků a rozhodla se s námi o ně podělit.

Svatba, nevěsta a ženich

Musím říct, že naši svatbu jsem si opravdu užívala od začátku plánování až do svatebního dne, a ještě dva měsíce po svatbě se ke všemu ráda vracím.

Zasnoubili jsme se koncem srpna 2019, dva týdny po zásnubách jsem se začala poohlížet po místě na svatbu. Musím říct, že i rok dopředu je poněkud krátká doba. Takže si určovat nějaký termín bez místa je úplně zbytečné.

Moc jsem si přála obřad venku v přírodě a určitě jsme chtěli, aby bylo vše na jednom místě – obřad, oběd, raut i přespání, a nemuseli jsme nikam přejíždět. Momentálně žijeme ve středočeském kraji, ze kterého pochází můj manžel, a já pocházím z Plzně, takže jsem se snažila najít něco na půl cesty. To bylo ale celkem nemožné.

Najít správné místo není jen tak

Obvolávala jsme hlavně mlýny a statky na svatby. Nikde ale nedokázali naplnit naše potřeby. Nakonec jsem se začala porozhlížet na Vysočině, kde jsem našla naši krásnou Hájenku v Rabštejnské Lhotě u Chrudimi.

S majitelkou, paní Horákovou, jsme se domluvili na schůzce. Když jsme navečer přijeli, už se stmívalo, takže Hájenka byla celá osvětlená. První moje reakce, když jsme vystoupili z auta, byla: „Tady je to jako v pohádce!“ Bylo to přesně to, co jsme hledali.

Majitelka Hájenky byla úplně skvělá, vše nám jasně a stručně vysvětlila, nedělala okolky s penězi, vše na rovinu. Zároveň mi doporučila floristku z Pardubic, paní Renatu Hlavatou (Květiny Hlavatá) a musím říct, že to bylo nejlepší doporučení, jaké jsme mohli dostat.

Na Hájence už byly volné jenom dva letní termíny a před námi byl ještě jeden pár, který měl přednost si vybrat. Druhý den nám zavolali, že na nás zbyl termín 29. 8. 2020. Takže jsme termín potvrdili a bylo jasno. Svatba bude na tom kouzelném místě, na Hájence.

A hurá do příprav

Jako další jsme si zamluvili termín na matrice v Chrudimi. Pro budoucí nevěsty – matrika musí spadat pod městský úřad, kde máte obřad (to jsme třeba my nevěděli).

Dále jsme sháněli fotografa a kapelu. Jediné, co chtěl můj muž mít na starosti, bylo vymyšlení pití a jídla na svatbu a právě výběr kapely. Jednoho krásného dne, kdy mu nebylo dobře a ležel v posteli, jsem si k němu sedla a začala na počítači hledat kapely z okolí Pardubic a pouštět mu je na Youtube nebo na jejich stránkách. Po pár hodinách jsme našli kapelu Sníh v džungli z Pardubic.

Od rána do osmnácté hodiny jsme měli zařízeného ještě DJ, Tomášova kamaráda z dětství, který pracuje jako moderátor na rádiu Černá Hora.

Šaty, dekorace a květiny

Pak následoval výběr šatů v salonu GO Home v Praze. Jelikož nejsem zrovna nejštíhlejší postavy a nikdy jsem na sobě svatební šaty neměla, tak jsem se opravdu bála, že na sebe žádné hezké neseženu a v salonech na mě budou mít tak dvoje, maximálně troje šaty, ale to jsem se mýlila. V Go Home mi slečna vyzkoušela dvanáctery šaty. Všechny krásné, lehké, moderní. Slečna byla moc milá a ochotná. Opravdu tam jsem si připadala jako všecky ty nevěsty v amerických filmech. Nakonec jsem si vybrala korzetové s tylovou sukní.

Další krok byl jasný, návštěva floristky. Paní Renata Hlavatá je také koordinátorka. Je naprostý profesionál a také úžasný člověk, ze kterého sálá klid a pohoda. Největší radost mi udělala, když mi řekla, že vše sama přijde v den D nazdobit.

Svatební dort a cukroví

Renatka mi doporučila cukrářky z Angi Dorty. S těmi jsme se sešla na svatebním veletrhu v Praze, kde jsem od nich vše ochutnala, a ještě ten den objednávala dort a panna cotty. 

I když jsme měli jen 40 lidí, přála jsem si třípatrový dort. Spodní a vrchní patro bylo raffaello s vanilkovým krámem a borůvkami a prostřední čokoládové s malinami. Místo klasického sousoší jsem chtěla krásné modré ptáčky z marcipánu. Dort byl výborný, ještě ráno si ho pár svatebčanů dalo k snídani a zbytek jsem dávala do výslužek a posílala babičkám, které kvůli vysokému věku bohužel na svatbu nemohly přijet. Panna cotty byly také famózní.

Další sladkosti jsme si vyráběli sami. Tchyně udělala výborné věnečky, moje sestra úžasné muffinky, švagrová nádherné cukroví. Koláčky jsme měli z cukrárny u Kraba z Kutné Hory.

Zábava na svatbě je také důležitá

Jelikož jsme se doma dohodli, že nechceme žádné svatební hry, začala jsem přemýšlet, jak zpestřit náš svatební program. Každému jsme pod ubrousek dali jeden dílek pexesa a musel najít druhého, který měl stejný obrázek, a jít s ním na panáka. Byl to skvělý nápad, jak lidi, kteří se spolu neznali, seznámit.

Pak jsem chtěla mít na svatbě nějaké vystoupení. Oba máme rádi bojová umění, obzvlášť capoeiru. Našla jsem kluky z Capoeirashow.cz. Tohle vystoupení jsem chtěla jako překvapení pro svatebčany a i pro manžela. Bylo hrozně těžké to celý půlrok udržet pod pokličkou a neprozradit to, hlavně doma, ale zvládla jsem to.

Pak jsem ještě vyrobila svatební knihu, kam nám svatebčané psali vzkazy a lepili fotky z Polaroidu.

Tiskoviny a dárečky

V dubnu se začaly řešit tiskoviny. Nechala jsem vyrobit svatební noviny. Co se týče pozvánek, nějak jsem si nemohla vybrat ze všech těch předloh na internetu. Rozhodla jsem se tedy porozhlédnout po grafickém studiu. Na druhý pokus byly pozvánky na světě, spolu s nimi ještě gravírovaný obal s mašličkou, jmenovky a meníčka na svatební stůl.

V průběhu celého toho krásného období jsem nakupovala a vymýšlela dárky pro hosty. To mě bavilo asi nejvíc. Rodičům jsme nechali vyrobit poděkování ve tvaru srdce na stojánku z gravírovaného dřeva. Maminkám a družičkám kapesní zrcátko, dalším kamarádkám a sestře, která mi šla za svědka, jsem nechala vyrobit děkovné destičky. Tátovi a svědkovi jsme pořídili placatku, kterou jsme naplnili domácím kalvádosem, tchánovi zase otvírák. Pro ostatní hosty jsme připravili dárkové taštičky.

Přípravy vrcholí

V květnu jsme si jeli nechat vyrobit prstýnky a šperky, a ještě jsem nám v tomto měsíci přiobjednala od Renatky koordinaci obřadu. Což se ukázalo jako nejlepší rozhodnutí.

Rok uplynul jako voda. Týden před svatbou jsem si udělala zasedací pořádek a obvolala všechny služby, jestli s námi všichni počítají, ještě jednou zkontrolovala doklady a jeli jsme koupit ženichovi boty a kravatu.

Musím říct, že poslední týden se mi usínalo už velmi špatně. Každý večer před spaním se mi honilo hlavou, co ještě musím dokoupit.

Den před svatbou jsem vyzvedla kamarádku a společně s mou sestrou a jejím přítelem jsme se jeli na Hájenku věnovat přípravám. Skoro celou noc před svatbou jsem nespala, hlavně tedy proto, že pořád pršelo a já se bála, že nám celý svatební den proprší.

Den D je tady

Ráno stále pršelo, takže nálada byla pořád trošku skleslá, ale snažili jsme se to brát s nadhledem, přece nám počasí nezkazí svatební den.

Pomalu se začali sjíždět svatebčané a já se kolem 11. hodiny odebrala nahoru do pokoje, abych se začala připravovat. Týden před svatbou mi dali moji vizážistku do karantény a novou jsme už tak rychle nesehnali, tak mě česala kamarádka, vlasy navlnila kulmou, já se nalíčila.

Naštěstí kolem 11:30 přestalo pršet. A do toho najednou přiběhl manžel, že Renatka zjistila, že nemáme k obřadu vybranou písničku na jeho příchod! Vcelku rychle mě napadlo Mr. Big – To Be With You a krásně sedla. Tomáš mi sám po svatbě řekl, že koordinátorka obřadu se opravdu vyplatila. Vše proběhlo hladce, s nějakou úrovní, a hlavně přišla na věci, které nás nenapadly a byly důležité – třeba právě ta hudba pro ženicha.

Dole už na mě čekal tatínek v krásném mysliveckém obleku a vyrazili jsme. Začátek cesty k oltáři nebyl zrovna růžový, ve svatebním studiu mi zabrali jen spodní sukni, ale vrchní dvě vrstvy nezkrátili a já si na šaty šlapala. Obřad proběhl klasicky, následovalo společné focení, zametání střepů, poté oběd.

Právě na obědě začal asi můj největší problém dne, šaty. Kdybych se měla vdávat podruhé, tak bych si už nikdy v životě nevzala korzetové šaty. Ono ve studiu, když v nich jen stojíte před zrcadlem, tak si neuvědomíte, co se bude dít, až si budete sedat, tancovat atd. Korzet mi během jídla začal sjíždět, a když mi ho asistentka utáhla, tak po hodině jsme musely zase povolovat, protože jsem nemohla dýchat. Takže korzetové šaty pro vyvinutější holky opravdu NE!

Svatební zábava se vydařila

Následovalo krájení dortu a pak si nás vzal fotograf Libor Vrška do přírody na focení. My s manželem se skoro vůbec nefotíme, on nás ale dokázal hodit do pohody a focení bylo úplně přirozené, dost jsme se u něj nasmáli, což jsem nečekala.

V devatenáct hodin přijelo moje tajné překvapení – capoeira. Všichni koukali, co se to děje. Bylo to naprosto perfektní, všichni byli nadšení, celou dobu tleskali a pískali. Ženich byl unešený, jaké jsem připravila krásné překvapení. Do atmosféry Hájenky se tohle představení nádherně hodilo.

Po představení už probíhala jen volná zábava, tancovalo se, pilo se, jedlo se, no prostě tak, jak to na svatbách bývá.

Nádherné vzpomínky a poděkování

Dnes mi přišly šperky vyrobené z mé svatební kytice, která byla zalitá do pryskyřice, je to krásná památka na celý život. Byla to opravdu nádherná svatba, kterou jsem si užívala úplně celý rok.

Závěrem bychom chtěli poděkovat paní Horákové a celému týmu z Hájenky, paní Renatce a její asistentce, fotografovi, DJ/kamarádovi Michalovi, kapele, capoeiristům, týmu Angi Dorty, všem ostatním, kdo pomohli k přípravám a splnili každé mé přání, a v neposlední řadě hlavně naší rodině a přátelům za nezapomenutelné zážitky, za veselé příhody a za srdečná přání.
Hlavně však děkujeme všem za to, že jste v tento důležitý den byli s námi a pomohli z naší svatby udělat den, na který nezapomeneme!

Text a fotografie: čtenářka Klára


Nevěsty, chcete, aby se i váš svatební příběh ocitl na stránkách SvatebníhoBlogu.cz? Stačí vyplnit kontaktní formulář nebo se s námi spojit na Facebooku či Instagramu.

A pokud svatbu teprve chystáte, doporučujeme ke stažení mobilní aplikaci Bride Advisor. Najdete tam články SvatebníhoBlogu.cz, kalkulačku svatebního rozpočtu a praktické kontakty na osvědčené kvalitní dodavatele. Abyste si ze svých svatebních příprav odnesly také skvělý zážitek, stejně jako Klára.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close