Svatební rukavice jako doplněk i šperk. Přečtěte si, jak je vybrat, aby byly stylové a dobře padnoucí

Patří rukavice ke svatebním šatům? Dříve byly rukavičky neodmyslitelnou součástí dámské garderóby, nejen při slavnostních příležitostech. Vhodně doplňovaly stylové oblečení a dámy je ve společnosti svlékaly jen výjimečně. Dnes jako by se na rukavice zapomnělo. Možná je to škoda. Ruka ve vkusné rukavici vypadá vždy elegantně. Pokud plánujete svatbu, zkuste svůj outfit obohatit i o rukavice, třeba se v nich budete cítit dobře.

Jak správně vybrat vhodné svatební rukavice

Nejprve zvažte, jaký dojem chcete docílit.  Rukavice by měly být voleny nejen podle vašich šatů, důležitá je zejména délka rukávu a styl šatů, ale také podle toho, na jakou část svatebního dne si je budete oblékat.

Měla byste předem vědět, zda a kdy budete rukavice svlékat. Na vhodné rukavice, lze navléknout i snubní prsten. Rozhodně není praktické, je neustále znovu navlékat a také promyslete, kam je dáte, když je svlečete. Nevěsta s rukavicemi za pasem, nebude na svatebních fotkách vypadat nejlépe.

Výběr podle délky rukávu šatů

Rukáv šatů je celkem spolehlivým vodítkem jaké rukavice zvolit. Pokud máte dlouhý rukáv u šatů, můžete volit jen lehké krajkové rukavičky, které končí těsně nad zápěstím.

Pokud je rukáv nad loket, nebo jen lehce převislý, je možností více. Můžete obléci rukavice vyšší než je zápěstí o 5-10 cm, které mohou mít i velkou ozdobu. Nebo zvolit dlouhé rukavice, které dosahují k lokti. Na výběr jsou rukavice prstové nebo jen návlek s upevněním na prostředníček.

K šatům bez rukávů se skvěle hodí vysoké tkzv. operní rukavice, krajkové, hedvábné nebo lycrové. Opět mohou být prstové nebo jen upevněné.

Pro královské šaty s balonovými rukávy,  mohou velmi dobře fungovat kratší a jemnější rukavičky, zejména v létě. V zimě se hodí i vyšší rukavice k tomuto typu šatů.

Pokud mají vaše šaty motýlí rukávy nebo  jsou velmi zdobené, rukavice raději vynechte.

Pokud jsou rukávy třičtvrteční volte krátké rukavice, délka k zápěstí.

Velmi krátké rukavičky lze s úspěchem kombinovat i s dlouhými rukávy, je nutné zkoušet a hledat ideální materiál a tvar.

Středně dlouhé rukavice s délkou nad zápěstí se hodí ke krátkým rukávům nebo k šatům bez rukávů.

Dlouhé rukavice k loktu nebo lehce nad loket jdou skvěle k šatům jednoduššího střihu, s velmi krátkými rukávy nebo k šatům bez rukávů.

K hladkým šatů bez výraznějších výšivek a zdobení se hodí rukavice z krajky, vyšívané, s kameny nebo flitry. Také mohu mít velkou mašli nebo květinu, záleží na tom, co se vám více líbí.

K výrazněji zdobeným šatům volte raději jednoduché, hladké rukavice bez výrazných ozdob.

Výběr podle střihu šatů

Balonové šaty s rukávem jsou asi jediným typem šatů, které vypadají lépe bez rukavic.

Operní vysoké rukavice naopak účinně pozvednou šaty rovného střihu nebo šaty v jednoduché a nezdobené linii. Tady můžete s rukavicemi docílit zcela originální vzhled. Dokonce můžete zvážit i odlišnou barvu rukavic i to bude vypadat zajímavě.

Ke klasickým šatům linie A bez rukávů, se hodí rukavice krátké a střední délky.

Výběr podle barvy a materiálu

Nevěsty často volí barvu rukavic ne podle šatů, ale v barvě výraznější nebo své oblíbené. Nevěsta může mít bílé šaty a svatební dress code je fialová – zvolí tedy rukavice ve fialové barvě.

Chcete-li zachovat klasiku, pak rukavice slaďte s barvou šatů.

Dnes jsou velmi moderní rukavice bez prstů, ty můžete mít na sobě bez problémů celou svatbu.

Máte-li v oblibě vintage styl, bez rukavic se neobejdete. Každé šaty v tomto stylu mají své rukavice.

Také výběr materiálu na svatební rukavice je důležitý. Máte-li saténové šaty, zvolte saténové rukavice. Všechny druhy rukavic jsou vyráběny v několika druzích látky. Máte-li raději krajkové rukavice – zvolte krajku. Je to váš svatební den, vyberte to, v čem se budete cítit nejlépe.

Zvolte správnou velikost svatebních rukavic. Nejlepší způsob je vyzkoušet si různé typy rukavic a hledat ty, které vám budou sedět. Také pečlivě zvažte kvalitu rukavic, prohlédněte si švy a vyzkoušejte pružnost látky. Tím také zjistíte, kdy máte mít rukavice na sobě a při jaké příležitosti je raději sundat.
Pokud zvolíte rukavice na svatbu, bude to vaše druhá kůže. Můžete je sundat při obřadu, ale jsou i typy rukavic – zejména jemné krajkové na které se snubní prsten navléká.

Počítejte se sundáváním rukavic při jídle a pití. Výjímku tvoří jednohubky nebo přípitek, zde si lze rukavice ponechat.

Je vhodné myslet také na to, kam rukavice odložit. Připravte si kabelku, nebo požádejte družičku, aby se o vaše rukavice postarala.

Rukavice také mohou pozvednout outfit družiček a maminek nevěsty a ženicha. Pokud se rozhodnete pro rukavice, prozkoumejte různé možnosti tkaniny.

Ozdoby a krajky místo rukavic

S krajkou a květinami se dá skutečně kouzlit. Ruce můžete ozdobit volnými krajkovými návleky, které vypadají nesmírně efektně a jsou volnější než rukavice. Zejména nekryjí prsty, to znamená, že je nemusíte svlékat a nikam ukládat.

Krásně působí také ozdoby na ruce, které může mít nejen nevěsta a družičky, ale také každá žena na svatbě. K ženám květiny a krajky patří, tak proč si je neužít ve svatební den, že?

Váš svatební den je jen váš a pokud se vám rukavice líbí, budete v nich vypadat úžasně.

Z krajky můžete vykouzlit na svých rukách a pažích krásné obrazy. Rukavice se mohou stát uměleckým dílem, které bude vypadat zcela jedinečně.

 

Zdroje fotografií: pinterest, bridal.com, etsy.com

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close