„Svatba je jen výjimečný začátek něčeho nádherného.“ Monika Vejmělková z TenDen kvítek vám ho zkrášlí do posledního kvítku!

Krásné dekorace bývají samozřejmou součástí každé svatby. Kromě obyčejné výzdoby typu balonky, různé tiskoviny a podobně, je to právě květinová výzdoba, která na konečném vzhledu každé svatby hraje zásadní roli. Proto jsme pro vás našli a vyzpovídali usměvavou Moniku Vejmělkovou, která může květinové dekorace připravit i vám. A v čem celý projekt „TenDen kvítka“ spočívá? I na to jsme se ptali…

Ačkoliv tato usměvavá paní působí hlavně v Brně, nemá problém přijet třeba i na vaši svatbu. Čím se vyznačuje její tvorba, jakým heslem se řídí a co by chtěla vzkázat nastávajícím nevěstám? To se dozvíte v našem rozhovoru, ve kterém jsme se za vás zeptali na věci, které by mohly každou nevěstu zajímat.

V první řadě by nás zajímalo, kdo za celým projektem TenDen kvítek stojí, a proč jste se rozhodla právě pro zaměření na květiny a květinové dekorace?

Krásný den, já děkuji za příležitost se s vámi takto sdílet o práci, kterou mám tak ráda. Dříve, než mé jméno, byste o mě měli vědět, že jsem od malička milovala přírodu a květiny všeho druhu a taky svatby. Na tu svou jsem se opravdu těšila, a že byla krásná. A nikdy by mě nenapadlo, že budu moct tyto dvě oblasti mého života spojit. To se ovšem stalo. Jmenuji se Monika Vejmělková a jsem studentka třetího ročníku Lektorství anglického jazyka na pedagogické fakultě jedné skvělé vysoké školy. Jak už jsem naznačila, tak jsem šťastně vdaná a naší svatbou „TenDen Kvítka“ vlastně začala.

Na naší svatbě jsme měli dvanáct družiček a družeb, což bylo v té době opravdu hodně. Bála jsem se, že mít květinu pro každou z mých úžasných kamarádek mě bude stát neskutečně mnoho a navíc jsem neznala květinářství, které by vázalo kvítka tak, jak jsem je chtěla já – jako by je někdo právě „natrhal“. Tak jsem obvolala kamarádky, sehnala si kontakt na květinový velkoobchod a s jejich pomocí uvázala kvítka na naši svatbu. To jsem neměla dělat. Nebo ano? Přičichla jsem k tomu a nemohla jsem přestat. Sdílela jsem pár fotografií z naší svatby na Facebooku a začali se mi ozývat zasnoubené kamarádky, zda bych jim nemohla takové květiny taky na jejich svatbu uvázat. S nadšením jsem přijala a pak už to šlo samo. Nevěsty si mě našly a já si našla něco, co mě opravdu baví.

Můžete nám říct, co si u vás může nevěsta vybrat? Co jí můžete poskytnout?

Nevěsty mohou se mnou jít do čehokoliv, co si vysní a jsou odvážné zkusit. Od nejmenších věcí, jako květinové sponečky, hřebínky do vlasů, věnečky, přes svatební kvítka nevěsty, maminek a družiček, až po květinové dekorace stolů, aut a sladkých barů. Společně se domluvíme tak, aby květiny podtrhovaly celkovou atmosféru a styl svatby, nevěstiny šaty i její osobnost. Jedna z mých nejoblíbenějších věcí na této práci je, objevovat, co si nevěsty vysnily a pomáhat těmto představám se přenést do reality.

O čem si myslíte, že jste v tom lepší než ostatní? Proč by si měli lidé vybrat právě vás?

Neřekla bych, že jsem lepší nebo horší než ostatní, jen mám možná jiný styl a přístup. Miluji, když kvítka vypadají, jako přímo natrhaná z louky. Rozevláté pugéty s mašlemi až na zem, to je pro mě krása. Miluji kombinovat vypěstované netradiční květy a ty, které rostou na ulicích. Často mě uvidíte s nůžkami v ruce a náručí plnou větviček a trav. To jsem já. Někomu se to líbí a jiný se přiklání k něčemu jinému. Já vím jedno, že miluji dělat z mých nevěst nádherné víly a „boho“ krásky.

Nikde jsme nenarazili na žádný web. Máte své služby prezentované jen na Facebooku? Kde vás najdeme?

Zatím ano, stále více zjišťuji, že nevěsty si vás přes stále více moderní sociální sítě prostě najdou. Po bakaláři si web plánuji zřídit, ale teď mou práci můžete vidět pouze na Facebooku, Instagramu, v mém papírovém portfoliu či naživo.

Musí vás nevěsta při využití vašich služeb navštívit osobně?

Své nevěsty vždy ráda vidím, poznám se s nimi a proberu, co mají vysněno nad šálkem kávy či čaje. Osobní setkání ovšem není podmínkou, s některými nevěstami komunikuji pouze přes sociální sítě, mail či skype. Jsem vděčná, že tyto platformy jsou a mohu tak se můžeme více seznámit, nejen uvázat kytici.

Máte nějaký úspěch, na který můžete být hrdá?

Jsem moc vděčná, že mohu dělat práci, která mě baví a mohu při ní potkávat tak milé lidi. Stále nechápu, že z pár uvázaných kvítek na mou svatbu se stalo něco, co miluji a budu moct nejspíše dělat celý život. Tohle beru jako velké požehnání a největší úspěch. Pokaždé, když si sednu a začnu očišťovat květy, vážu je a pak vidím, že se nevěsty rozplývají a mají radost. To, že mohu přispět k jejich nádhernému dni a být jeho součástí je obrovská výsada, nad kterou se mi vždy tají dech.

Jakým způsobem si může klient zajistit vaše služby?

Nevěsty, a nejen nevěsty, mě mohou kontaktovat přes e-mail, na Facebooku či Instagramu. Společně se pak pobavíme o termínu, představě a ceně. Pokud vše sedí, tak jim termín zarezervuji a domluvíme se na schůzku či telefonát, kde probereme detaily. A pak už se vidíme den před svatbou s plnou náručí kvítek.

Máte do budoucna nějaké plány?

To je těžká otázka, sama nevím, co přijde. Svatební floristika je krásné odvětví, ve kterém by mě jistě bavilo zůstat, ale mám před sebou mnoho let a jen Bůh ví, co přinesou. Každopádně kvítka miluji a vždy tomu tak bude. Určitě mi zůstane zvyk se koukat po všech kytičkách v okolí a přemýšlení nad tím, jak krásně by se v  kytici vyjímaly.

Co byste vzkázala našim čtenářům?

Svatba je jen výjimečný začátek něčeho nádherného. Nenechte si jejími přípravami negativně ovlivnit Váš vztah. Vždycky nevěstám říkám, aby si na sebe s budoucím manželem našli čas, ve kterém se nebudou bavit o svatbě, ale o jejich vztahu a o tom, jak se mají. Potom ten samotný den bude o to krásnější. A malá výzva na konec? Nebojte se svou svatbu udělat jinak. A pokud budete chtít, tak ráda  budu tohoto vzácného dne součástí.

Zdroj: A. Édes, J. Novák, OkaMžiky

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close