Žhavý tip pro boho a eko nevěsty: Pořiďte si kytici z květin vypěstovaných v Česku, na farmě Kveteto

Co by to bylo za nevěstu bez kytice! Pokud se vám líbí přírodní styl, nebo se zajímáte o původ toho, co si kupujete, sáhněte po české produkci. Ano, i u nás se pěstují květiny. A květinových farem přibývá. Jednou z nich je Kveteto. Kromě samotné produkce kytek také spolupracují s floristkou, která vám krásnou kytici rovnou uváže.

K trendům, které převládají už několik let, patří obliba přírodního stylu svatebních kytic a květinové výzdoby. Ještě další rozměr své kytici dodáte, když využijete květiny vypěstované ekologickým způsobem v tuzemsku.

Většina květinářství nabízí čerstvé řezané květiny po celý rok. Bez ohledu na to, jestli je jejich sezóna. Jak je to možné? Kytky se totiž pěstují daleko od zdejšího podnebí, nejčastěji v Africe, Jižní Americe a Asii. Bohužel podmínky na těchto farmách nebývají pro zaměstnance ani okolní přírodu příliš dobré.

Květiny se hojně ošetřují herbicidy a pesticidy a kladou si velké nároky na vodu. Takto vypěstované kytky pak musí cestovat po celém světě, kvůli zachování čerstvosti letadlem, což jen dále zatěžuje životní prostředí. Pokud se vám tato představa příliš nelíbí, máte naštěstí možnost poohlédnout se po alternativách.

A kromě toho, české kytky jsou prostě krásné. Připomenou vám zahrádku vaší babičky, dětství a prázdniny. Jsou živé, čerstvé a úchvatné v době, kdy je jejich čas.

Jak to dělá Kveteto

Rodinnou farmu Kveteto založili její majitelé po zkušenosti ze zahraničního klasického zahradnictví. Když viděli, jak tento byznys funguje, rozhodli se, že na to půjdou jinak. Po návratu domů se usadili v jihočeské obci Leština a pustili se do toho. Od roku 2017 farma funguje v režimu ekologického zemědělství.

Květiny pěstují ze semínek, sazenic nebo řízků, z velké části od českých dodavatelů. Vedle květinových záhonů a fóliovníků pozemky farmy pokrývá také ovocný sad a louka. I ty, stejně jako okolní příroda, pak poskytují materiál pro floristické tvoření.

Na farmě Kveteto se nepoužívá chemie, půdu obohacují např. přírodním hnojem. Místo aplikace herbicidů a pesticidů raději okopávají a mulčují, do záhonů sázejí byliny, které škůdce odpuzují, a pomáhá také velká bohatost druhů. Ani po sběru nejsou květiny ošetřeny žádnou konzervační chemií.

Dá se tedy říct, že zde rostou bio květiny, které jsou i poživatelné (samozřejmě ty, co jsou jedlé – zkuste třeba dort zdobený živými květy).

Samozřejmě vzhledem k povaze farmy si odsud odnesete vždy sezónní květiny. Co kdy kvete? V dubnu např. tulipány a narcisy, v květnu pryskyřníky a pivoňky, v červnu třeba hvozdíky, zvonky, irisy nebo kopretiny. V červenci pořídíte mimo jiné třapatky, hrachor, cínie, hortenzie nebo hledíky, srpen dodá růže, gladioly, ostrožky a slunečnice. Krásné květiny jsou k dostání také na podzim. V září astry, jiřiny, slunečnice, v říjnu ještě kvetou statice, astry, rozchodníky, jiřiny.

A co v zimě? Ani tady se vaše svatba nemusí výzdoby zcela vzdát, dají se vymyslet krásné zimní aranže. Majitelé Kveteto milují výzvy, takže si můžete být jistí, že na něco báječného přijdou.

Kveteto na svatbách

Protože svatební trendy velí pořídit si kytku v uvolněném boho stylu, na farmě Kveteto mají v tomto ohledu práce až až. Ve spolupráci s květinovým ateliérem Verbascum vám připraví výzdobu a kytice pro nevěstu i další svatebčanky, vývazky pro ženicha, svědky i pro ostatní hosty.

Můžete si vybrat, v jakém rozsahu je zapojíte:

  • Kompletní balíček – všemožné kytice, výzdoba místa obřadu i hostiny, dort… Vše po osobní schůzce, kde pečlivě proberete vaše požadavky, styl svatby i svatebních šatů apod.
  • Zlatá střední cesta – zadejte jen počet, velikost a barevnost kytic a nechte si je připravit ve stylu Kveteto. Bude to trochu překvapení, ale pokud se vám jejich styl líbí, je to skvělá volba. Navíc, rychlá domluva je zaručena!
  • DIY – máte-li vy (nebo někdo z vašich přátel) floristický talent či zkušenosti, objednejte si jen květiny a kytice a další výzdobu si už připravte sami. Varianta úsporná a kreativní. Využila ji (i když s jiným dodavatelem) třeba nevěsta Katka z našeho příběhu.

Zajímají vás ceny? Konkrétní výše se samozřejmě odvíjí od vašich požadavků a přání. Uvedené částky jsou proto velmi orientační:

  • celková květinová výzdoba svatby (kytice pro nevěstu, družičku, maminky, korsáže pro ženicha a další, výzdoba oltáře, hostiny…): od 10 000 Kč
  • zlatá střední cesta (kytice pro nevěstu, maminky, korsáže, oltář…): od 5 000 Kč
  • DIY svatba: od 1 000 Kč

Květiny si můžete sami vyzvednout přímo na farmě nebo v Praze. Možností ale je i doprava na místo obřadu a výzdoba přímo na místě, a to v okruhu 100 km od farmy.

Kontakty

Chcete se na Kveteto obrátit? Můžete jim napsat prostřednictvím kontaktního formuláře na webu. Další kontakty:

Adresa: Květinová farma KVETETO, Bc. Anna Měsková, Leština 4, Slapsko, 391 43

Email: kveteto@post.cz

Tel.: 732 372 627

Mají také Facebook a Instagram, kde se můžete kochat a inspirovat. Je opravdu na co koukat.

 

Zdroj: Kveteto.cz

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close