Zříceniny jsou velmi romantická místa pro svatební obřad. Řekněte si ano v působivých kulisách

Svatba na zřícenině, Bolton Abbey, Velká Británie

Staré polorozpadlé zdi, které toho již tolik viděly, jsou dokonalou kulisou pro romantickou veselku s nádechem historie. Pokud jste to své místo zatím nenašli, zvažte, že si řeknete ano právě v prostorách nějaké stylové zříceniny.

Svatba na zřícenině
Davidtutera.com, foto Victoria Angela Photography. St. George, Bermudy, nedokončený kostel

Rozpadající se nebo nedostavěné kostely, hrady a tvrze mají neopakovatelnou atmosféru, a proto jsou oblíbeným místem pro svatby. Hodí se pro nekonvenční páry, které mají rády něco jedinečného.

  • Staré ruiny dýchají historií. Kolik snoubenců před vámi si tu už řeklo své ano, kolik událostí zde proběhlo? Kdo má rád dějiny, bude v takových místech jako doma, svatba díky tomu získá nádech něčeho opravdu mimořádného.
  • Stará místa mají také často zajímavou, dobrou energii, která může symbolicky ovlivnit i manželství, které zde uzavřete.
  • Pokud vás intenzita starých časů i energie míst nechávají chladnými, oceníte určitě stránku vizuální. Rozpadající se zdivo, často ještě malebně obrostlé zelení, totiž tvoří okouzlující kontrast ke slavnostní svatební výzdobě.

Taková místa se hodí pro svatby neformální, boho, šik, romantické. Takové, kde nemusí být každý lísteček perfektně na svém místě, a právě ta drobná nedokonalost vytvoří nezapomenutelné kouzlo.

Praktické otázky, když zvažujete svatbu na zřícenině:

  • Je dostupná vozem, nebo budete muset jít kus pěšky? A je to do kopce?
  • Jaký je povrch? Dojdou na místo starší příbuzní? A jaké plánujete mít podpatky – zvládnou kamenitý nerovný terén? Pokud hrozí potíže, informujte pozvané hosty, aby s tím při pořizování obuvi také počítali.
  • Nepotřebujete bezbariérové místo? Tím zříceniny někdy nejsou.
  • Jaká omezení určují památkáři? Budete moci například házet rýži, používat pyrotechniku, mít vlastní výzdobu?

Ke krásným a populárním místům tohoto typu ve světě patří například polorozpadlý chrám a klášter v Bolton Abbey v britském Yorkshiru (k vidění na naší titulní fotografii), ale také nedostavěný kostel ve městečku St. George na exotických Bermudách. Dalších opuštěných míst se silnou atmosférou jsou po světě stovky.

Různé zříceniny i nedostavěné kostely máme také u nás. Například romantický hrad Rabí na Klatovsku, zříceninu hradu Starý Jičín v Moravskoslezském kraji nebo tajuplný Sirotčí Hrádek na Pálavě.

Svatba na zřícenině
Wewine.cz. Sirotčí hrádek, Pálava

Z mnoha zajímavých míst jsme vybrali tři pro bližší prozkoumání.

Nedostavěný chrám v Panenském Týnci

Nedostavěný gotický chrám Panny Marie v Panenském Týnci v okrese Louny dýchá doslova magickou atmosférou. O jeho založení se toho moc neví, začátek stavby se datuje do 14. století a nebyla dokončena zřejmě v důsledku požáru nedalekého kláštera. Co je však s místem neoddělitelně spojeno, to je silná zóna pozitivní energie. Její moc násobí fakt, že má tvar kříže, což znamená, že se zde protínají zóny dvě a pozitivní působení je tak mimořádně silné.

Svatba na zřícenině
Panenskytynec.cz

Místo dodává optimismus, dobrou náladu, sebevědomí a radost ze života. Svědčí také celkové obranyschopnosti organismu a zotavování z úrazů či nemocí v oblasti hlavy. Lokalita s tak silnou pozitivní energií je samozřejmě výbornou volbou také pro krok do manželství.

Svatba na zřícenině
Kudyznudy.cz

Vše, co potřebujete vědět o svatbě v nedostavěném chrámu v Panenském Týnci:

  • místo spadá pod matriku městyse Panenský Týnec
  • protože ho městys provozuje, termín si rezervujete přímo na matrice
  • oddává se zde od dubna do října v pátky a soboty, v časech 10:00, 11:00. 12:00 a 13:00
  • v případ nepřízně počasí je možné přesunout obřad do obřadní místnosti v klášteře
  • za uzavření sňatku na tomto místě se vybírá poplatek 3000 Kč
  • kontakt na matriku je matrika@panenskytynec.cz, tel. 415 694 023, návštěvu matriky je třeba si domluvit předem

Zřícenina hradu Hukvaldy

Moravskoslezský kraj nabízí hned několik kouzelných míst ve stylu, kterým se právě zabýváme. Jedním z nich je hrad Hukvaldy ve stejnojmenné vísce v okrese Frýdek-Místek. Ve vsi se narodil hudební skladatel Leoš Janáček, který zde také čerpal inspiraci pro mnohá svá slavná díla.

Hrad tak bude přitažlivý nejen pro milovníky historie, ale také hudby a samozřejmě krásné přírody, která Hukvaldy obklopuje, a to nejen v podobě malebné obory. A také pro fandy tajuplných bájí a pověstí, kterých se kolem hradu točí nepočítaně.

Svatba na zřícenině
Commons.wikimedia.org, foto VitVit

Vznik hradu je zahalen tajemstvím, má se za to, že byl založen někdy ve 13. století. Drželo ho postupně několik majitelů, byl několikrát dobýván a fungoval také jako vězení. V 18. století byl opuštěn a pomalu chátral, až získal podobu zříceniny.

Svatba na zřícenině
Ic-hukvaldy.cz

Vše, co potřebujete vědět o svatbě v areálu hradu Hukvaldy:

  • hrad spadá pod matriku obecního úřadu v obci Hukvaldy
  • termín si rezervujete přímo na matrice, plánují se s ohledem na program hradu, aby vaši svatbu nerušila například nějaká historická akce
  • na výběr je z několika míst v areálu, včetně krytého pódia pro případ deště
  • za uzavření sňatku vybírá matrika poplatek 1000 Kč, protože se jedná o obřad mimo obřadní síň
  • za pronájem prostor hradu zaplatíte 4000 Kč, dále se hradí vjezd do obory, a to 200 Kč za každé auto
  • pokud chcete, aby vám veselku na tomto hradě zařídila svatební agentura, kontaktujte agenturu Kopretina, za organizaci zaplatíte od 8900 Kč – kontakty najdete na stránkách hradu
  • kontakty na matriku jsou: obec@ihukvaldy.cz, tel. 558 699 213

Prostory obory a hradu jsou vhodné také na samostatné svatební focení, když máte obřad jinde. Fotit se budete v běžné otevírací době hradu, zaplatíte 500 Kč za hodinu a nemusíte se objednávat předem.

Zřícenina zámku Zvířetice

Že zříceniny vznikají jen z prastarých gotických hradů? Tak to se mýlíte. Důkazem je úchvatné místo v obci Podhradí v okrese Mladá Boleslav. Zřícenina Zvířetice totiž byla ještě v 17. století prosperujícím renesančním zámkem s mnoha barokními úpravami. Místo nabízí překrásné výhledy a genia loci, díky němuž budete na svůj svatební obřad s láskou vzpomínat nejen vy, ale i vaši svatební hosté.

Svatba na zřícenině
Commons.wikimedia.org, foto VitVit

Na místě dnešní rozpadlé stavby vznikla ve 13. století gotická pevnost, kterou založil syn svaté Zdislavy, pán Zdislav z Lemberka. Hrad postupně rostl a na konci 16. století byl přestavěn na příjemný renesanční zámek, který vzkvétal ještě sto let. Koncem 17. století si majitelé jako hlavní sídlo zvolili jiný, modernější zámek v Mnichově Hradišti a Zvířetice opustili. V roce 1720 zámek podruhé v krátké době vyhořel, což znamenalo jeho konec.

Svatba na zřícenině
Zviretice.cz

Vše, co potřebujete vědět o svatbě v areálu zámku Zvířetice:

  • areál spadá pod matriku obce Bakov nad Jizerou
  • podrobné informace o svatbě vám podá Informační centrum Zvířetice
  • za uzavření sňatku mimo obřadní síň zaplatíte matrice 1000 Kč
  • za pronájem prostor zříceniny zaplatíte 2500 Kč, pokud alespoň jeden z vás bydlí v Bakově nad Jizerou, přespolní platí 4000 Kč, v této ceně je pronájem areálu na 2 hodiny, z toho na 1 hodinu budou přerušeny i prohlídky zámku, abyste měli na obřad soukromí
  • kontakty na matriku jsou: tel. 326 214 027 nebo jim můžete napsat přes formulář na webových stránkách městského úřadu
  • informační centrum kontaktujete na e-mailu info@zviretice.cz, nebo na tel. 326 210 230

Areál si můžete pronajmout také na profesionální fotografování bez svatebního obřadu, to stojí 1000 Kč na hodinu bez přerušení prohlídek, nebo 2500 Kč/hod. s přerušením prohlídek.

Zdroj úvodní fotografie: Bohochicweddings.co.uk, foto Catherine Kerr, lokace Bolton Abbey, Velká Británie

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close