„Se svatební koordinátorkou si musíte rozumět na sto procent,“ radí Michaela Fidlerová z agentury MF Events

Romantická duše s citem pro detail a design. Takovou charakteristiku najdete na stránkách svatební koordinátorky Michaely Fidlerové z agentury MF Events. Znáte nějaké lepší vlastnosti pro člověka, který vám má zařizovat svatbu? My ne. Proto jsme se Míši zeptali, podle čeho svatební koordinátorku vybírat a jaké služby od ní můžete čekat.

MF Events sídlí ve Středoklukách v těsné blízkosti Prahy. Kromě běžných svateb nabízí také organizaci svatebních obřadů a oslav pro cizince, vše zvládnou domlouvat nejen v češtině, ale i v angličtině. Majitelka agentury Michaela žila léta v zahraničí, kde také získala řadu zkušeností a inspirace. Součástí jejích pracovních zásad je 100% servis pro klienty, pečlivá příprava a dostupnost, kdykoliv snoubenci potřebují něco řešit. Vychází totiž z přesvědčení, že svatba je – alespoň pro nevěsty – natolik zásadním dnem, že by si měly nejen ten den, ale i přípravy užít.

Nás zajímalo, podle čeho si svatební koordinátorku vybírat, kdy volit jen koordinaci svatebního dne a kdy si nechat zařídit celou svatbu, jak se organizují svatby s cizincem a na jaké módní trendy se můžeme v letošním roce těšit.

Jak vybírat svatební koordinátorku

Jak se liší úkoly při organizaci celé svatby a koordinaci svatebního dne?

Když svatební koordinátor organizuje svatbu, je to vždy mnohem lepší, pracuje s ověřenými dodavateli, domluví si vždy vše jak je potřeba a využívá svoji praxi. Samozřejmě, že se vše organizuje a plánuje dle představ snoubenců. Když chcete pouze koordinátora na koordinaci svatebního dne, tak už je to pro nás mnohem náročnější. Koordinátor neručí za kvalitu služeb vámi vybraných dodavatelů. Určitě je obrovská výhoda mít koordinátora při ruce během organizování, nejen, že vám ten správný koordinátor udělá, co vám na očích uvidí, ale také se zaručí, že vaše svatba bude jedinečná a bez zbytečných stresů, hlavně pro nevěsty.

V čem se tyto služby svatebčanům vyplatí, co vše na vás mohou přenést?

Já osobně nabízím několik “balíčků”. Jsou svatby, kde si snoubenci vyřídí vše sami a potřebují pouze někoho, kdo jim ohlídá průběh svatby, či poradí s harmonogramem. Pak tu jsou snoubenci, kteří si rádi nechají poradit s výběrem služeb a také chtějí čistě plynoucí svatební den, kdy se nemusejí starat absolutně o nic. Nejzajímavějším balíčkem je Svatba Komplet (od A do Z), kdy snoubenci nemají čas běhat po místech či schůzkách nebo jsou ze zahraničí a přijedou sem pouze na svatbu. V tu chvíli já za ně řeším úplně vše, tedy matriku, smlouvy, finance, faktury, ale také design svatby, časový harmonogram a mnohé další. Snoubenci pak už pouze vybírají a schvalují.

Jak by měl vypadat ideální svatební svatební „pomocník“?

Ideální svatební pomocník by měl hlavně rozumět a chápat důležitost svatby. Pro nevěstu je to kolikrát den, který má vysněný od dětských let. Já osobně mám ráda častý kontakt jak s nevěstou, tak se snoubenci celkově. Je to den, který se točí jen a pouze okolo nich, a proto také chci, aby ten den byl co nejkrásnější pro oba.

Podle čeho si svatební koordinátorku vybírat?

Pokud se rozhodnete pro využití svatební koordinátorky, tak určitě by to měl být člověk se kterým si dobře sednete. Někdo, s kým se vám hezky komunikuje už třeba po emailu, či telefonu. Musíte si uvědomit, že tenhle koordinátor bude součástí vaší svatby. V dnešní době si každý projede sociální sítě, webové stránky, přečte recenze, ale vážně to nejdůležitější podle mě je, že si s tím daným člověkem musíte rozumět na sto procent.

Dá se svatba zorganizovat na dálku, se spojením přes internet?

Určitě dá. Jednu takovou mám na letošní rok a nevidím v tom vůbec žádný problém, s nevěstou jsme pravidelně v kontaktu. V dnešní době má internet každý a dá se tak lehce volat, psát, či posílat videa a fotky.

MF Events za vás zařídí vše potřebné

Jak jste se ke své práci dostala vy?

Dělám organizaci čehokoliv už odjakživa. Celé dětství jsem se věnovala tanci, v pozdějším věku jsem se dostala i k choreografii, což je taky jedna velká organizace lidí a pohybu. Moje první velká akce byl můj maturitní ples. Poté jsem se na pár let odstěhovala do USA, kde jsem byla součástí českého dobrovolnického divadla Bohemia. Tam jsem se také dostala k organizaci akcí, jako třeba dětský den, Český ples či samotná režie divadelní hry. Po mém návratu jsem nějakou dobu spolupracovala s plesovou agenturou a pracovala na maturitních plesech. Tam jsem se také poprvé dostala k práci na svatbách. Od té doby jsou svatby mým číslem jedna! Absolvovala jsem kurz svatební koordinátorky od úžasné Wedding Fields Academy a začala pracovat sama na sebe.

Co vás na svatbách nejvíc baví?

Svatby jsou krásné, plné lásky a emocí. Je to jeden obrovský životní milník, kterým utvrzujete lásku na celý život, nebo alespoň já to tak beru. Snoubenci si kolikrát neuvědomují důležitost obřadu a plánují především tu party potom. Na tom není samozřejmě nic špatně, ale obřad by měl mít také svoje místo při plánování. Měl by být dobře zorganizován, jinak by mohla nastat katastrofa.

Nabízíte například i registrovaná partnerství nebo svatby s cizincem. Jak se liší od české klasiky?

Určitě nabízím! Tím, že mám kolem sebe spousty ať už gay či lesbických párů, tak na tom nevidím nic nemožného. Samozřejmě, že to nebude nějaký církevní obřad…

Svatba s cizincem je maličko náročnější v potřebném papírování, ale i to jsem schopna zařídit. Tradice a zvyky jsou v každé zemi jiné. Pro mě nejzajímavější svatbou této sezóny je rozhodně svatba Češky a Mexičana žijících v USA. Tradic je tam spousta a je krásné, jak je společně prolínáme.

Pomůžete a poradíte i s úřední stránkou u těchto svateb?

Ano, pomůžu, poradím a nemám ani problém za vás vše vyřídit.

Umíte tedy určitě zrealizovat i netradiční představy snoubenců…

Vždy se snažím zařídit i nemožné. Přeci jenom je to den, na který budete vzpomínat vy i vaše rodina ještě hodně dlouho poté.

Od přírodního boho stylu k eleganci

Dokážete tipnout, co bude hitem v letošním roce?

Hitem je vždycky to, co si daný pár přeje. Důležité je umět se přizpůsobit a vytvořit nezapomenutelnou svatbu ať už je v kostele, či na úřadě. Každá svatba je něčím kouzelná a musí přesně do tečky vystihovat představy a přání zákazníka. Chci tím říct, že pro každého je hitem něco jiného. Svatby na přírodní bázi teď hodně letí. Tlumené světlé tóny, slavobrány a posezení obklopené přírodou, takové ty Bohémské svatby. I když si myslím, že pro rok 2020 to budou více tmavé barvy a z těch outdoorových Bohémských svateb se budeme pomalu přesouvat k více elegantnější verzi Bohémství.

Ale proč nutit někomu nejnovější trendy a hity? Podle mě má každá nevěsta o své svatbě svoji představu a mým úkolem je tuto představu naplnit.

Kontakty

Je vám přístup Michaely Fidlerové z agentury MF Events blízký? Domluvte si schůzku. Tady máte veškeré potřební kontakty.

Ale neváhejte příliš, jako každá dobrá koordinátorka má plno dlouho dopředu.

 

Zdroj fotografií MF Events, Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close