Módní návrhářka Petra Brzková šije své modely s vášní. Krásné šaty může ušít i pro vás

Móda je její prací, ale také koníčkem, a jak sama říká, vášní. Módní návrhářka Petra Brzková, se zakázkovému šití věnuje už od svých 19 let. Soustřeďuje se hlavně na tvorbu dámských šatů. Nejvíce na šaty svatební a také na společenské, večerní a plesové šaty. Její modely nosí i některé známé celebrity.  Ráda šije pro ženy, které jsou samé sebou, jsou sebevědomé, úspěšné a rády zdůrazní své přednosti.

Každý model z ateliéru Petry Brzkové je originální a vyroben jen a pouze jednou. Navrhuje si všechno sama a dává si velmi záležet na výběru materiálů, ze kterých šije. Mezi její klienty patří i mnoho známých osobností.

Proč to všechno dělá s nadšením a vášní? Na to jsme se Petry Brzkové zeptali:

Petro, na svých stránkách píšete, že je pro vás navrhování šatů vášní, co to znamená?

Napadá mě jeden příklad, kdy jsem letěla na tři týdny za svým manželem do Jižní Afriky a už druhý týden jsem si vyčítala, ze jsem si nevzala nějakou práci s sebou. Tak jsem si alespoň šla koupit skicák a tužku a kreslila jsem si nové nápady. Pak jsem si říkala, ze mě to asi fakt baví, když mi to chybí i na dovolené. A vlastně jsem nikdy neměla, a stále nemám, žádný plán B, nechci dělat nic jiného. Definice vášně to asi není, ale mám to zkrátka opravdu ráda 🙂

Je těžké uspět v tak konkurenčním prostředí, jako móda?

Asi také záleží, co si pod slovem ‚úspěch‘ představíte. Pro mě úspěch znamená to, že je práce mým koníčkem a naopak. A to není zas tak těžké. A u mě to bylo spíš vše o štěstí, alespoň to tak vnímám. Dostat se někam dál, to už těžké je, ale když se chce, všechno jde, ale není to zadarmo. Sama na to ale asi nemám dost ostré lokty a celkově povahu.

Jaké jsou podle vás ženy, pro které navrhujete šaty? 

Jsou tak rozličné, že vůbec nevím jak bych je popsala! Spojuje je ale určitě touha se líbit, lišit a cítit se dobře a „svá“.

Šijete jen na zakázku nebo také navrhujete celé kolekce? 

Snažím se jednou za rok přijít s pár svými kousky, je to vždy taková mini kolekce o třech až čtyřech modelech. Více času mi na to bohužel nezbývá. Z velké části totiž tvořím na zakázku a tomu věnuju skutečně většinu svého času a energie.

Jak postupujete při návrhu svatebních šatů? 

Nejvíce záleží na samotné nevěstě. Vždy všemu předchází první osobní schůzka, kde s budoucí nevěstou vše proberu. Místo svatby, styl, představy. Některé nevěsty přesně vědí, co chtějí. Pokud to úplně neodporuje mému přesvědčení a vkusu, jsem zvyklá do šatů příliš nezasahovat, spíš splnit jejich přání. Zvlášť, pokud vidím, že slečna má své šaty dlouho vysněné, není nic hezčího, než jí ten sen splnit.

Jiné nevěsty přesnou představu nemají, tam se k podobě šatů prostě nějak dopracujeme. Prohlédneme pár fotek, udělám třeba několik variant skic a z toho pak vybereme vítěznou variantu. Pak sama sháním materiály, občas je s klientkou konzultuji, hlavně co se krajek týče. Následují přibližně tři zkoušky a pak finální zkouška před svatbou, ze které si nevěsta šaty odnese.

Děláte i styling, je možné si vás zadat i na svatbu?

Celkový styling k šatům řešíme s klientkou už během šití, na zkouškách, vždy řešíme jaké doplňky, boty vzít, jak případně sladit outfit ženicha. Občas se stane, ze si mě zákaznice pozve i na svatbu, většinou spíš proto, že chce pomoci s oblékáním šatů, s úpravou šatů než vyjde k oltáři. Ale styling raději nechávám zkušenějším profesionálům 🙂

Šijete jen pro ženy nebo i pro muže?

Šiju jen a pouze pro ženy 🙂

Co šijete nejraději? 

Nejraději šiju společenské šaty. Mám u nich největší svobodu.

Jak dlouho trvá ušití svatebních šatů a v jakých cenových relacích se vaše práce pohybuje? 

Ceny jsou závislé na více faktorech, na náročnosti, na ceně a spotřebě materiálů apod., ale obecně se moje svatební šaty pohybují okolo 13 tisíc za jednodušší typ šatů, od 15 tisíc výše za náročnější typ například s použitím krajky atd.

Jaký styl svatebních šatů bude, podle vás, v příštím roce nejvíce vyhledávaný? 

Už koncem sezony 2018 začínal byt trendy minimalismus, hladké, čisté linie, hedvábný taft, mikádo, předpokládám, že po vzoru Meghan Markle. Podle mého, tomu tak bude i příští rok. U mých klientek ale stále nejvíc, i na příští sezonu, letí boho styl, krajky, krajkové živůtky s volnou jednoduchou sukni a vlečkou, a samozřejmě nejoblíbenější prvek, kterým jsou odhalená záda.

Pokud si také myslíte, že móda je krásná hra, která může hodně prozradit o vaší osobnosti, a rády byste měly model od Petry Brzkové, můžete si s ní domluvit osobní schůzku v Plzni, Praze nebo na Milevsku.

Kontaktovat ji můžete takto:

Novinky zveřejňuje na svém facebookovém profilu.

 

Zdroj fotografií: Petra Brzková

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close