„Osobní přístup je podle mě u svatebního focení nutný,“ sdílí své zkušenosti svatební fotograf Lukáš Kenji Vrábel

Svatební fotky jsou tím, co uchovává v paměti náš svatební den a určuje, jak na něj budeme vzpomínat. Svatební dort sníte, šaty vrátíte do půjčovny nebo uložíte do skříně, ale fotky můžete vytahovat zas a znova. Takže je fajn, když se vám líbí. Proto je tolik důležité mít šťastnou ruku při výběru svatebního fotografa. Lukáš Kenji Vrábel patří mezi ty profesionály, kteří umí uvolněné fotky, z nichž čiší pohoda a radost. Jak to dělá? To nám prozradil v následujícím rozhovoru.

„Kdysi v roce 2013 mě kousl jedovatý pavouk a já získal superschopnost skrze hledáček vidět a zachytit lidskou radost, lásku, touhu a jiné emoce.“ Takto popisuje Lukáš Kenji Vrábel na svém webu své fotografické začátky. Ať už to s tím pavoukem bylo jakkoliv, jisté, je že právě uvedená „superschopnost“ dělá skvělého fotografa svatebního dění, protože emoce ke svatbě jednoznačně patří.

Lukáš Kenji Vrábel bydlí v Jihlavě, ale váš den přijede nafotit kamkoliv po ČR i do zahraničí. Máte zajímavé a neobvyklé představy? Skvělé, protože tento fotograf je vítá. Co ho naopak nebaví, to je strnulé pózování a strojené úsměvy. Pokud chcete na svatbě přátelského a vtipného člověka, který skvěle zapadne mezi vaše hosty, a rádi byste měli přirozené a rozesmáté fotky nabité láskyplnými emocemi, ozvěte se mu. Kontakty najdete na konci tohoto článku jako bonus k rozhovoru.

S fotografem si musíte sednout

Vaše fotky působí velmi uvolněným a pohodovým dojmem. Jak to v mnohdy hektickém svatebním dni dokážete?

Naučil jsem se být extrovert. Dělám srandičky, pohodu, snažím se novomanžele uklidnit. Protože v průběhu svatebního dne mají stresu sami dost, natož abych kolem nich zběsile pobíhal a stresoval je ještě víc. Jsem kámoš, který to prožije s nimi. Spousta fotografů má pocit, že se vše točí kolem nich, že jsou na svatbě nejdůležitější, protože bez nich by přece nebyly fotky. Ale vy jste tam pro snoubence, ne oni pro vás. A dobrá zkušenost, dobrý zážitek a jedna skvělá momentka lehce nahradí tisíc technicky dokonalých fotek.

Co je důležitější – technické vybavení, nebo když si snoubenci s fotografem osobnostně sedí?

Důležité je oboje. Technické vybavení je to, co svatební hosté nevidí, nerozumí tomu a ani je to nezajímá. Tam je čistě v režii fotografa, aby měl s sebou vše důležité a byl jištěný v případě nějakého problému. Fotograf nesmí nic nechat náhodě.

O hodně důležitější (alespoň pro mě) je ale to, jak si se snoubenci sednu. Pokud si nezískám jejich důvěru a sympatie, nemůžu odevzdat takové fotky, jaké chci. Když bych nebyl snoubencům sympatický a nevěřili mi, nikdy přede mnou nebudou úplně uvolnění, a to je pak těžké zachytit přirozenou fotku nebo dokonce nějakou emotivní. Zjednodušeně řečeno, slzičku dojetím neuroníte, když vedle vás stojí ten divnej pán, co se tváří znuděně.

Pokud je to možné, doporučujete snoubencům sejít se s fotografem před svatbou, aby se poznali?

Určitě schůzku doporučuji. Já dělám při nejmenším alespoň videohovor. Pokud mě bookují cizinci, je těžké (a mnohdy i nákladné) se před svatbou osobně potkat. A udělat videohovor je pak jediná možnost pro snoubence, jak fotografa poznat, udělat si o něm obrázek, zjistili jaký je. Pokud fotograf předsvatební schůzku nebo videohovor nedělá, zřejmě je mu jedno, kdo jste, jací jste, jaká má být vaše svatba. Třeba i přesto zvládne odevzdat skvělé fotky, ale ten osobní přístup tam je podle mě nutný.

Rozhodujte se podle toho, jak se vám fotky líbí, nejen podle ceny

Jaké chyby dělají snoubenci při výběru fotografa, popř. při focení jako takovém?

Jedna z hlavních chyb je, že hlavní kritérium je cena. Z výsledných fotek těžko bude někdo nadšený, protože byly „jen“ levné. Určitě nezatracuji zohlednit při výběru fotografa jeho cenu. Chápu, že spousta snoubenců má stanovený nějaký budget, přes který si nemohou dovolit jít. Prvním kritériem při výběru by ale mělo být to, jestli se vám práce fotografa líbí. Každý má totiž nějaký svůj styl, rukopis a vkus. Pokud váš a fotografův vkus bude hodně rozdílný, určitě nedostanete fotky, jaké si představujete. Určitě radím si nejdříve vybrat několik fotografů podle jejich stylu a následně třeba vybírat toho finálního na základě ceny.

Při focení mě napadá jedna chyba, kterou občas zmiňují jiní fotografové, kteří fotí svatby. Občas snoubenci při focení požadují druhy fotek, které ten daný fotograf běžně nefotí. To si myslím, že hodně souvisí se zmiňovaným výběrem fotografa. Taková situace by se neměla stávat, pokud vybíráte fotografa podle stylu. Pak víte zhruba, jaké fotky můžete očekávat, a nebudete po něm chtít něco, co běžně nefotí.

Mění se trendy i v oblasti svatební fotografie?

To je těžká otázka. Svatební fotografie je pořád z největší části reportážní, takže zachycuje reálné dění. To, že jsou fotky každý rok trochu jiné je spíš dané tím, že se mění trendy ve všem ostatním. Loni a předloni frčely boho šaty, přírodní výzdoba, klobouky a kšandy. To se rozhodně projeví i v tom, že fotky budou jiné. Ve fotografii se liší zejména přístup fotografů a jejich následná postprodukce fotek. U těch lepších vždy poznáte jejich rukopis a ten se pak snaží ostatní napodobit, ať už úmyslně a nebo podvědomě. Dá se tedy říct, že trendy ve stylu focení a úpravě fotek určují ti top fotografové. To co je ale ve fotkách nejvíc znát jsou změny trendů ve výzdobě, svatebních šatech atd.

Co vás baví na svatbách?

Ty příběhy. Je to jako sledovat a dokumentovat filmy. Na začátku svatby se se snoubenci skoro neznáme, máme za sebou jednu nebo dvě schůzky, třeba nějaký telefonát. Postupně oba aktéry poznáváte, zjišťujete jací jsou, co dělají, z jaké jsou rodiny, jaké jsou jejich rodiny a tak. A při odjezdu se loučíte jako dlouholetí přátelé a víte o nich úplně všechno, jako byste se znali celý život. A to se pak už nedá vymazat. Proto jsem s většinou (teď už) manželů stále v kontaktu. Občas si napíšeme, občas se objednají na další focení – třeba s břichem, třeba s miminkem. A to je pak už vlastně seriál.

Volejte raději hodně dopředu

Když si vás budou naši čtenáři chtít objednat na svatbu – jaký je postup a jak dlouho dopředu se vám ozvat?

Nejjednodušší je mi napsat přes kontaktní formulář na webu nebo na sociálních sítích. Nedá se říct, jak dlouho dopředu je to potřeba udělat. Ty nejžádanější termíny jsou bohužel vybrané třeba rok (občas i dva roky) dopředu. Ale třeba pátky nebo obecně termíny v týdnu se dají s nadsázkou řečeno zabookovat třeba za dne na den. Takže je to hodně o štěstí.

Kontakty

Pokud tedy chcete právě takové fotky a takový přístup, jaký jste ochutnali v tomto článku, volejte co nejdříve. I když teď zrovna svatby neprobíhají, je to právě nejlepší čas na všem se v klidu domluvit.

Slibované kontakty máte zde:

Aktuality a fotky si můžete prohlížet taky na sociálních sítích: Facebook a Instagram.

 

Zdroj fotografií: Lukáš Kenji Vrábel

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close