Luční a zahradní kvítí, to je základ neokoukané svatební kytice s vůní léta

Svatební kytice je krásným akcentem ve svatebním stylingu nevěsty. Můžete si hrát s barvami květů, stylem vazby, velikostí použitých květin i celkovým vyzněním kompozice. Je to jedna z možností, jak zvýraznit svatební téma a náladu. Protože léto dýchá volností a romantikou, namířili jsme svoji pozornost na luční a zahradní květinovou inspiraci.

Kytkyodpotoka.cz, foto Karolína Ketmanová

Léto a neformální, venkovní svatby k sobě napevno patří. Takovou svatební stylizaci pak může skvěle doplnit právě luční a zahradní kytice. Pokud jsou květiny současně z místních zdrojů, plně tím podpoříte eko a bio trend, který se pomalu, ale jistě, začíná rozmáhat i v České republice. Naše louky a zahrádky nabízejí spoustu okouzlujících květů, jen jsme na ně poněkud pozapomněli.

Kvitizlesa.cz, foto Matouš Bárta

Jak na luční kytici

Při výběru takovéto kytice je fajn vzít v úvahu jen několik málo věcí.

Sezóna. Pokud chcete kytici, která nese vibrace léta, vyberte si do ní zahradní či luční květy, které mají právě sezónu. V létě jsou tak k dostání např. cínie, hortenzie nebo hledíky, máky, pakmín, třapatky, hrachor, gladioly, ostrožky a slunečnice. Barvy vnesou chrpy, kopretiny nebo heřmánek. Ani v tuzemských zahrádkách nechybějí růže, takže i ty se v takové vazbě mohou objevit. A zapomenout nemůžeme ani na nádhernou a voňavou levanduli.

Lalanoleto.com.br

Kombinace květů. Na přírodních kyticích je krásná právě pestrost květů, nebojte se tedy zamíchat do kytice opravdu bohatý výběr. Ideální je, když se doplňují větší květy se záplavou drobných kvítků. Přidat můžete i traviny, klasy obilí, listy a podobnou zeleň. Zajímavé výsledky přinese spojení lučního kvítí a typických svatebních květin, jako jsou růže.

Styl kytice. Luční kytka je krásná v jednoduchých vazbách. Sázkou na jistotu bude kytice kulatá, ale stylový je i podélný tvar snopu. Kytice by měla být vázaná volně, lehce neuspořádaná a rozevlátá, nic upjatého a výsledkem bude jemně a pohodově působící kompozice s duchem léta a volnosti, jako čerstvě natrhaná cestou k oltáři. Můžete si vybrat velkou odvážnou kompozici nebo malou, skromnou kytičku.

Wedding-venues.co.uk

Dekorace. K přírodní, luční či zahradní tematice se hodí jednodušší, čisté doplňky, jako je lýko, juta, vintage krajka nebo jednoduchá stuha v dominantní svatební barvě, která se objeví i v kytici.

Tip: Luční kvítí ozdobí také vlasy nevěsty v podobě krásné čelenky. Družičky mohou mít květinový náramek nebo košíček. Nezapomeňte na ženichovu korsáž.

Weddingchicks.com, foto Emily Steffen Photography / Balkonika.cz, foto Dora Kubíčková / Foilinvite.co.uk / Skonahem.com

Praktické tipy pro vás

Kde však takovou kytici získat, když v běžných květinářstvích se tyto kytky obvykle nevidí?

Jednou z možností je poohlédnout se po tuzemských květinových farmách, které si kytky samy pěstují a zpravidla také vážou. Patří sem např. Loukykvět (Mšecké Žehrovice), Kytky od potoka (Velké Přílepy), Balkonika (Rokytovec, okr. Mladá Boleslav) nebo Kveteto (Slapsko).

Balkonika.cz, foto Dora Kubíčková

Případně se můžete obrátit na alternativní květinářství. V brněnském ateliéru Kvítí z lesa některé květiny ručně sbírají ve volné přírodě, zatímco jiné dovážejí ze středoevropských farem, podobně to má i známá Květerie, která sídlí v Turnově. V Brně jsou i květinářství La Plevela nebo Rosebud.

Pokud máte vlastní zahrádku nebo si rádi vyrazíte do lesa kytky vlastnoručně natrhat a baví vás práce s květinami, nabízí se také možnost vytvořit si květinové dekorace sami nebo s pomocí šikovných příbuzných či kamarádek.

Při trhání kytek na louce jen dejte pozor, abyste neloupili na soukromé louce určené např. pro pastvu.

TheKnot.com, foto Delaney Dobson

Luční a zahradní inspirace pro svobodomyslnou nevěstu

Luční, lesní a polní kvítí nabízí mnoho barevných i stylových možností a kombinací. Podívejte se sami.

Thespruce.com
Mywedding.com
Lavenderhillcompany.com
Innovias.wordpress.com
TheKnot.com, foto Powers Photography Studios
Brides.com, foto Michelle Roller
Weddinginvitespaper.com
Onefabday.com, foto Will O’Reilly

 

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash.com, foto Lauren Gray

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close