Pánové, obujte se! Přinášíme tipy na stylové a elegantní boty pro ženichy

Nevěsta je středobodem celého svatebního dne. Pečlivě vybírá šaty a k tomu ladí střevíčky, líčení, účes i kytici. Ale co ženich? I jeho vzhled musí odpovídat slavnostní atmosféře. V žádném případě už neplatí černý oblek a dost. I pro ženichy se nabízí široké možnosti, jak vypadat skvěle. A boty celý outfit podtrhují. Jaká obuv se hodí a kde seženete zajímavé kousky? Čtěte dál a dozvíte se to.

Výběr se zdá být na první pohled jedoduchý. Oblekové boty. Ale když se podíváte blíž, zjistíte, že i v tomto odvětví je široké spektrum možností, počínaje stylem a konče barvou.

Černá je dobrá

Pokud zvolíte klasicky pojatou svatbu, ve formálním stylu, klidně i black tie, má to ženich docela snadné. Formální černý oblek, případně smoking a k tomu černé elegantní polobotky s tenkou podrážkou, nejlépe typu Oxford. K černému obleku nemůžete experimentovat, černá barva obuvi je nezbytná.

Ale podle míry formálnosti si můžete vybírat zdobení a tvar boty. Ke smokingu byste měli mít hladké lesklé boty, hodí se dokonce i lakovky.

Churchill, Lepremier.cz, 7 390 Kč
Bugatti, Obuvzona.cz, 1 994 Kč
Berwick Astaire, Gentlemanstore.cz, 4 590 Kč

Boty může ozvláštnit zajímavá struktura nebo zdobení ve stylu brogue (jemné perforování).

Polobotky, Casnaboty.cz, 766 Kč
Ottimo, Eobuv.cz, 699 Kč

Černá se samozřejmě hodí i k jakékoliv jiné barvě. Pokud máte oblek, který ale není vysoce formální, můžete k němu sladit i mokasíny nebo sáhnout po barevných tkaničkách.

Wawel, Boty-obuv-wawel.cz, 930 Kč
Bandi, Bandivamos.cz, 1 799 Kč

Neformální ženich

I když se pomalu vrací elegance, také v letošní sezóně ještě budou v oblibě i neformálně odění ženichové. Obleky ve všech možných barvách si žádají i větší uvolněnost, pokud jde o obutí. Můžete mít polobotky, ale také mokasíny. Zajímavou volbou budou boty s přezkou typu Monk.

polobotky typu Monk, Zoot.cz, 2 199 Kč

Hodí se také boty zdobené.

Carlington Jevita, Spartoo.cz, 1 447 Kč
Strand Burgundy, Lepremier.cz, 7 390 Kč

Pokud jde o barvy, nejběžnější volbou tady budou hnědé boty, pokud se tato barva hodí k barvě obleku. Nic nezkazíte s hnědými botami k hnědému, béžovému nebo modrému obleku. Jen vybírejte ladící odstíny.

Aldwych tan, Lepremier.cz, 5 990 Kč
Conhpol, Answear.cz, 1 599 Kč

K šedému se budou hodit šedivé, ale klidně také bordó boty.

Ottimo, Eobuv.cz, 699 Kč
Polobotky, Peccini.cz, 1 890 Kč

Chcete se odvázat ještě víc? Zvolte střevíce modré, nebo si vyberte barevné tkaničky.

Gino Rossi, Eobuv.cz, 1 477 Kč
Kožené polobotky, Casnaboty.cz, 799 Kč
Polobotky, Peccini.cz, 1 890 Kč

Plánujete veselku v parném létě? Pak možná uvažujete o béžovém nebo dokonce bílém obleku. Pak máte možnost vzít i bílé nebo světle béžové boty. Lněný světlý oblek s mokasínami z vašeho muže udělá stylového gentlemana.

Společenské boty G 820, Roub-boty.cz, 1 999 Kč
Mokasíny, Kazar.com, 2 990 Kč

Ležérní styl

No a pak tu máme úplně uvolněný styl. Nechcete-li se nechat svazovat konvencemi, sáhněte klidně po teniskách. Podmínkou ovšem je, aby byly čisté, ideálně nové. V ošlapaných křuskách to prostě nebude ono, i kdyby byly sebepohodlnější a vaše nejoblíbenější. Takové si nechte na zahradu.

Tenisky, ale i jiné stylizované obutí, se dokonale hodí k tematickým svatbám, např. rockabilly si o barevné tenisky pro oba novomanžele vyloženě říká.

Converse Chuck Taylor All Star, Botovo.cz, 1 019 Kč
Converse Chuck Taylor All Star nízké, Botovo.cz, 989 Kč

Je libo trochu extravagance?

Chcete se blýsknout? Milujete design a módu? Vidíte svatbu jako neformální bláznivý večírek? Pak se hodí větší odvaz. Ale pozor, takové boty musí odpovídat povaze a módnímu stylu ženicha, ne každý muž něco takového unese. Extravagantní boty musí odpovídat celkovému ladění svatby a v žádném případě by neměly zastínit nevěstu!

Marc Jacobs, Raffaello-network.com, 14 700 Kč
Vivienne Westwood, Raffaello-network.com, 10 100 Kč
Conhpol, Stroll-obuv.cz, 2 990 Kč

Praktické tipy

Kvalitní a pěkné boty seženete v řadě e-shopů, z nichž mnohé mají i kamenné pobočky, kde si boty můžete vyzkoušet. Například běžnější boty za příjemné ceny pořídíte na Eobuv.cz, Casnaboty.cz nebo Answear.cz. Luxusnější obuv i další pánské vybavení pak koupíte na Gentlemanstore.cz nebo Lepremier.cz – tam se v pánské obuvi opravdu vyznají. Na obuv společenskou a svatební se specializují v Bandivamos.cz.

Vyloženě svatební boty mají v nabídce běžné svatební salony. Výhodou je, že boty si zde můžete nejen koupit, ale i půjčit. To se hodí v případě, že normálně třeba v bílých botách opravdu nechodíte, takže by vám pak zbytečně ležely v botníku.

Perla, Spolecenske-saty-caxa.cz, 1 590 Kč / půjčovné 250 Kč

S botami úzce souvisí ponožky. K černým vybírejte jedině černé. K hnědým botám můžete sáhnout po béžových, k modrým se hodí šedé. V každém případě by barva ponožek a bot měla ladit. Chcete jít „naslušno“, ale stejně ve vás dříme kousek rebela? Když zvolíte výrazně barevné a vzorované ponožky, bude to ten drobný detail, díky němuž to budete pořád vy, i v pro vás nezvyklém obleku.

Ať už si ale obléknete společensky odpovídající nebo naopak rebelsky kontrastní ponožky, dejte si pozor, aby ponožky byly dostatečně dlouhé a nelezly vám holé kotníky. Výjimkou jsou mokasíny, které se nosí naboso.

A ještě jedna důležitá věc. Obuv pro ženicha, stejně jako pro nevěstu, musí odpovídat společenským a stylovým požadavkům, ale současně myslete i na pohodlí. Koneckonců, budete na nohou velkou část dne. A když už styl zvítězí nad pohodlností, tak mějte v záloze náhradní botky. Tak jako nevěsta, i ženich se pak v případě nouze může přezout do něčeho pohodlnějšího.

Foto Koman Photography
Foto Mallory Sparkles
Foto Jose Villa Photography
foto Dust Studio
Foto Troy Grover Photography

 

Zdroj: wedding-venues.co.uk, unsplash.com, pinterest.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close