Kravata nebo motýlek? Víme, která ozdoba krku dodá ženichovi ten pravý styl

Kravata, motýlek nebo snad regata? Možností, jak ozdobit krk ženicha, je spousta. Vybrat si mezi nimi může být někdy pořádně těžké. Přinášíme vám pár tipů na nápadité doplňky pro snadnější rozhodování.

Unsplash.com

Doplňky pomohou dotáhnout svatební vizáž, jsou tou pověstnou třešničkou na dortu, kterou z průměrných šatů a obyčejného obleku uděláte něco víc. Odlišíte se, ukážete své módní cítění a okořeníte svůj vzhled. Jsou místem, kde uplatníte stylové či barevné akcenty a sdělíte světu svůj názor.

Ženy mají opravdu mnoho možností s doplňky čarovat. Náhrdelníky, náušnice, ozdoby do vlasů, šperkem může být dokonce i kabelka. U mužů je nejvýraznějším kouskem právě to, co si uvážou kolem krku.

Bandivamos.cz

Kravata

Kravata má svůj původ v 17. století. Do Francie tehdy přišli chorvatští vojáci, kteří měli kolem krku uvázaný šátek. Ten brzy obohatil francouzské vojenské uniformy a stal se módním hitem. Ze francouzského označení pro Chorvaty (Croate) vznikl dodnes používaný název la cravatte – kravata.

Kdo zvolí kravatu ke svatebnímu outfitu, měl by především vybírat z opravdu kvalitních kusů – silnější materiál a precizní provedení jsou samozřejmostí. Pro formálního ženicha je nejlepší jednobarevná elegance. Ideální barvou je bílá nebo champagne – vždy podle barvy šatů nevěsty. Chcete-li barevný akcent, slaďte kravatu s barvami svatby, pokud má podobné akcenty na sobě i nevěsta, např. v podobě kytice, šperků apod. Pokud vzor, tak spíš decentní, vyhněte se ale raději šikmým kancelářským proužkům.

BubiBubiTies.cz

Šířka kravaty není předepsaná, štíhlejším mužům bude sedět užší, klidně i módní slim, zatímco kus chlapa musí uvázat klasický kousek. Jen extra široké ve stylu sedmdesátek nejsou úplně tou pravou volbou. Kravata nemá být příliš dlouhá ani krátká. Měla by dosahovat ke sponě opasku nebo ji do poloviny překrývat.

Uzel má být hlavně pečlivě uvázaný. Pro širší kravatu, široký límek a také většího ženicha se ideální hodí styl Windsor Full. Užší límeček a menší muž ocení uzel Pratt, který vás dokonce opticky prodlouží. Univerzální pak je Manhattan, který vynikne ke každému límci.

Naučte se vázat uzel podle nějakého internetového tutorialu, zajděte do prodejny svatebních obleků, nebo si počkejte na speciální článek věnovaný kravatám na SvatebnímBlogu.cz.

Jste-li spíš neformální pár, který si rád zaexperimentuje, můžete zkusit barevnou, bláznivě vzorovanou kravatu. Vtipné jsou oboustranné kravaty, kdy rubovou stranu necháte vykukovat.

BubiBubiTies.cz

Motýlek

Druhou možností je motýlek. Zvolí si ho nejspíš muži, kteří se nebojí pozornosti. Přestože z hlediska etikety mají s kravatou stejné postavení, běžně je motýlek považován za něco mimořádnějšího – většina lidí ho do práce ani na běžné pochůzky nenosí. Tím dodá události punc speciálního významu.

Ruffledblog.com

Pokud obléknete smoking (například na vznešenou zámeckou svatbu), je motýlek nutností, v tomto případě černý. Pěkně ale doplní i běžný slavnostní oblek, zde si již můžete pohrát s barvami. Motýlek obzvlášť vynikne, pokud je váš oblek něčím výjimečný (například je sametový, s výrazným obšitím nebo s dvouřadým zapínáním). Připravujete vintage svatbu? Pak bez motýlka nemůžete být.

Bridalmusings.com

V každém případě doporučujeme motýlek vázací. Předvázaný může odstávat a ne vždy bude muži velikostně sedět. Vázací dodá eleganci a bohatost a ještě s ním ukážete, že módě rozumíte. Můžete ho také lépe přizpůsobit šířce tváře – neměl by být o moc užší ani širší, než je váš obličej.

Barevně platí přibližně totéž, co u kravaty, znalci ocení oboustranný vázací motýlek. A pokud už chcete motýlek hotový, tak si ho nejdříve pečlivě vyzkoušejte, aby vám přesně padnul, nevyklápěl se a neodstával. Nebo vsaďte na nějakou specialitu, jako je motýlek kožený či dřevěný.

Vkosili.cz / BeWooden.cz

Regata

Pro elegantní a formální svatby se hodí také regata – kravata s již předvázaným zdobeným uzlem, která se připíná kolem krku. Nádherně ženicha odliší od ostatních svatebčanů a je opravdu slavnostní.

Unsplash.com

Jen tak neformálně

Stále častěji vidíme také neformální veselky, kdy se ženich s motýlkem, kravatou, natož pak regatou nenechá svazovat. I to je možnost. Hodí se na svatebu na louce, v lese či na pláži, k boho stylu, zkrátka všude tam, kde se čeká uvolněnost a pohoda spíš než formální požadavky na oděv.

Weddingomania.com

Úvodní fotografie: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close