Jak připravit svatbu od „A do Z “ ukazuje koordinátorka Lenka Smrčková ve svém poetickém svatebním editoriálu

Snad každá nevěsta sní o krásné svatbě, na které je vše jak má, věci mají spád a nic špatného se nepřihodí. Aby to skutečně vyšlo, je dobré mít pomocníka na organizování nejen obřadu, ale rovnou celé svatby. Připravili jsme pro vás rozhovor se svatební koordinátorkou Lenkou Smrčkovou.

Hned na úvod jsme se zeptali: Jaká byla vaše cesta ke koordinaci svateb?

V životě si člověk projde řadou vzdělání, zaměstnání. V každém roce se setkává se zajímavými lidmi, kteří jsou pro něj inspirací, hnacím motorem. Stejně tak je to i v mém životě. Provozovala jsem restauraci, denně se setkávala a komunikovala s lidmi. Svatby, oslavy, firemní večírky jsem zařizovala kompletně sama. Neměla jsem provozního ani manažera. Takhle začal můj život koordinátorky. Co mě trochu překvapilo, je dost tvrdá konkurence. Bohužel, někdy zachází až za hranice slušnosti. Při vedení restaurace jsem se setkala s drsnou realitou. Při přípravě svatby je to hodně podobné.

Baví vás práce svatební koordinátorky? A čím se baví svatební koordinátor?

Práce by měla člověka bavit, naplňovat. Děláte lidem radost, jste s nimi v jednom z nejkrásnějších dnů v životě. Potřebuji však ještě něco víc, jinak jsem schopna práci ukončit a začít jinde :-). Prioritou nejsou peníze, ale posun, růst. Vymýšlet něco nového, neokoukaného. Ale bohužel taky dochází ke kopírování nápadů. Naštěstí alespoň budu první.

Čím se bavím? Hlavně focením, to je můj velký koníček. Minulý rok jsem i fotila svatby jako druhý fotograf. Myslím, že je důležité, aby koordinátorka znala, co každá z těchto profesí obnáší. Potom může lépe nabízet i radit.

Tím chcete říct, že umíte třeba péct dorty?

Ano, ale tak pro nejbližší. Bohužel na to nemám čas. Miluji i vaření. Proto jsem studovala gastronomii, abych něco věděla o jídle.

Vytvořila jste zajímavý svatební editorial, kdo s vámi spolupracoval?

Děkuji za pochvalu. Editoriál jsem nechtěla vytvářet, ale situace mě k tomu přiměla. Jsem za to moc ráda.

Proč jste nechtěla fotit editorál? Je jich celá řada…

Právě proto. Je toho hodně, ale bohužel většina z nich jsou stejné. Nevěsta a šaty, kytka, dort. Někdy přibude i ženich. Mám ráda něco jiného. Místa, která nejsou okoukaná. Proto, když jsem byla oslovena majiteli nádherného zámečku, tak vše bylo jasné.

Bohužel jsem měla málo času, ale vše se zvládlo. Nejen díky mně, ale i lidem, kteří za tím stojí. Velké díky patří každému zúčastněnému. Začala bych asi poděkováním slečně Denise a Honzovi. Když jsem hledala vhodného fotografa, tak jsem měla určitou představu o fotkách. Co se týká stylu, barevnosti. Oslovila jsem Davida (Sejms Foto) a bylo jasno.

Následně jsem hledala půjčovnu šatů, chtěla jsem ne tolik známou. Hlavně zajímavé šaty, a to díky Reverie Dress byly. Bez kytky není žádný editoriál, tam bylo hned jasno. Martin (Květiny Panská) byl nadšený.

Chtěla jsem i zajímavého motýlka. Tou nejlepší volbou byl motýlek od Tomáše Bernyho. Podstatná byla i vizážistka Markéta Zákostelská. Mám ráda její styl.

Další myšlenka se týkala sladkého baru. Tady jsem vše nechala na Lucce (Dortnamiru.cz). Můj požadavek zněl: barva pudrová a ještě dortová lízátka. V neposlední řadě jsem chtěla ještě udělat sladký bar zajímavější, nápaditější. Díky Jakubovi (Laviechocolat) a jeho skvělým pralinkám se vše podařilo.

Moc chci poděkovat za zapůjčení krásných svatebních prstenů zlatnictví Rýdl.

Bez příjemných majitelů nádherných prostor Zámeček Městečko by nic nevzniklo.

Co jsem musela sehnat, byl starý šicí stroj, lopatka a nůž na dort, váhy a spousta dalších věcí. Miluji staré věci, takže jsem hledala a našla. Díky tomuto všemu a skvělému týmu jsme nafotili zajímavý editoriál. To ale není konec vytváření editoriálu, čeká nás ještě další. Vzniká trochu jiné svatební místo. Víc už neprozradím.

Nabízíte také doporučení dodavatelů. Co to  konkrétně znamená?

Doporučuji dodavatele, které znám. Nechci se za nikoho zaručovat, ale u nich je profesionalita na prvním místě. Pokud nevěsta nebude chtít dodavatele ode mě, může si vybrat svého. Nikomu nic nenutím.

Jaká jsou podle vás největší úskalí při přípravě svatby?

To je hodně individuální. Dost těžké je najít místo, které se bude snoubencům líbit a nenechají tam statisíce jen za pronájem. Opravdu jsou i místa na pronájem za víc než 100 000. Někdy je to i termín svatby, kdy mě nevěsta osloví na poslední chvíli.

Pozorujete v přípravách svateb nějaké trendy, které se mění? Výběr místa, barev nebo témat svatby?

Tento rok a příští jsou in stodoly, mlýny, příroda. Vždy trochu byly. Teď ještě se vše umocnilo tím, že celebrity se berou  hodně na statcích, ve stodolách a mlýnech. Ty udávají tak trochu trend, styl. Často se sází také na svatby v přírodě, v lese, je to romantické a zejména v létě velmi příjemné.

Na co určitě nezapomenout při přípravě svatby?

Je toho opravdu hodně, na co se nesmí zapomenout. Udělejte si seznam a odškrtávejte. Začněte podstatnými záležitostmi.

Jaká je vaše největší odměna na konci svatby?

Odměnou je postel. To víte, někdy i po 14 hodinách psychicky i fyzicky náročné práce má člověk vidinu postele na prvním místě. Ale musím jít spát spokojená s výsledkem. Největší  odměnou jsou pro mne krásná slova od novomanželů.  Slzy v jejich očích, stisk dlaně. Teď mě hodně dojaly dvě poslední svatby. První, když mi ještě navíc poděkoval do mikrofonu svědek ženicha. Neměla jsem slov. A u poslední  svatby mi nevěsta nechala uvázat nádhernou kytku. To člověka opravdu potěší a hned se začne těšit na další zajímavou svatbu.

 

Zdroj fotografií: Lenka Smrčková

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close