Šaty pro maminku nevěsty a ženicha jsou také důležité. Jak správně vybrat a být elegantní a nadčasová?

Chystáte se na svatbu své dcery nebo syna a nevíte, jaké šaty zvolit? Váháte s barvou a stylem? Nejlepší rada zní: komunikujte s nevěstou a nakupujte šaty včas.

Co říká etiketa?

Podle pravidel etikety je na svatbě nejdůležitější osobou nevěsta. Druhá nejdůležitější žena je matka nevěsty, dále následuje matka ženicha a za nimi případně nevlastní matka nevěsty a nevlastní matka ženicha. V tomto pořadí si dámy také vybírají své šaty – styl, barvu, délku a vhodné doplňky.

Výběr barvy šatů

Nevěsta si vybere barvy, ve kterých chce svatbu mít, a také styl celé svatby. Pokud se jedná o svatbu tématickou, vše se podřizuje tématu – včetně barev a délek šatů svatebčanů. A matka nevěsty by měla jít příkladem.

Obecně platí, že pokud nevěsta zvolí bílé dlouhé šaty, je pro matku nevěsty i ženicha tabu barva bílá, béžová, šampaň. Také platí, že šaty by měly být stejně dlouhé nebo v koktejlové délce. Ovšem jako ve všem, i tady záleží na dohodě.

Kalhoty nebo kalhotový kostým lze zvolit za předpokladu, že kalhoty budou široké z jemně splývavého materiálu.

Matka nevěsty ani ženicha by nikdy neměla volit minisukni, délka šatů by měla být vždy ke kolenům.

Pokud nevěsta zvolí barvu šatů pro družičky – matka nevěsty může mít šaty v tmavším tónu té samé barvy nebo v barvě kontrastní. Totéž může platit i pro šaty matky ženicha – jen se musí dohodnout, kterou barvu si kdo zvolí.

Přejete si mít vzor na šatech? Jistě, vkusnou výšivku nebo květiny – s tímto výběrem nikdy nešlápnete vedle.

Pro šaty nevlastních matek platí, že zvolí šaty buď podle blízkého vztahu k nevěstě či ženichovi – v tom případě si mohou vybrat barvu následující na barevné škále po šatech matky nevěsty nebo ženicha. Pokud blízký vztah není – oblečou se jako ostatní svatebčané.

Svatba je velký den

Svatba je velký den pro nevěstu a ženicha a jejich nejbližší by se měli snažit jim vyjít vstříc a přizpůsobit se, v rámci možností, jejich přáním. Proto se doporučuje komunikovat mezi sebou a dohodnout se před koupí šatů.

Matka nevěsty může zvolit i kostým nebo šaty s bolerkem.

Váš vkus zůstane zvěčněn na fotografiích, na které se i po letech budou příbuzní dívat. Chcete aby viděli jak nadčasově a krásně vypadáte? Věnujte výběru vhodných šatů čas a přiberte na pomoc názor nevěsty.

Jaké barvy nejsou vhodné?

Mezi barvy nežádoucí patří černá, jasně červená a další křiklavé odstíny. Také příliš vzorované šaty jsou nevhodné. Dále se vyhněte průhledným šatům, hlubokým výstřihům, šatům s otevřenými zády a příliš krátkým šatům.

Pravidlo zní – buďte krásná a elegantní. Zvolte si střih šatů, ve kterém se budete cítit příjemně a který podtrhne klady vaší postavy.  Základní délku určuje nevěsta a vy můžete volit o jednu délku kratší nebo delší šaty. Barvy raději pastelové a tlumené tóny.

Vhodné doplňky

Doplňky volte přiměřené k vašemu stylu. Psaníčka nebo kabelku do ruky. Pokud volíte ozdobu hlavy, tak jen decentní elegantní klobouček, ne klobouk se širokou krempou.

Vaše úsilí i ochota vyjít nevěstě vstříc se odrazí nejen na fotografiích, ale také na dobré atmosféře a příjemné náladě celé svatby.

 

Zdroje fotografií: pinterest, theknot.com, davidsbridal.com

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close