Princezna, antická bohyně nebo mořská panna? Je tu velký střihový manuál pro výběr svatebních šatů

Vybrat si ty pravé svatební šaty může být docela zapeklitý problém. Vyznat se v bohaté nabídce svatebních salonů a návrhářů vám může pomoci tento článek. Podíváme se v něm na nejčastější střihy svatebních šatů. Takže, nevěsty, jízda začíná!

Střih je vedle kvalitního materiálu a barvy rozhodujícím faktorem, který ovlivní, jak budete v den své svatby vypadat, ale také, jak se budete cítit. Existují střihy vhodné pro jednotlivé typy postavy, tímto tématem se budeme podrobněji zabývat v některém z dalších článků. Dnes si podrobně projdeme, z jakých možností si vůbec můžeme vybírat.

Siluety svatebních šatů

Styl princezna

Vypasovaný živůtek – mnohdy korzetového střihu – na který v pase navazuje dramatická velká kolová sukně, většinou vyztužená spodnicí. Sukně může být volánová, z vrstev šifonu, vyšívaná či jinak zdobená. Pozor na klasickou šlehačku, s tou už dnes neoslníte, ale bohužel se stále dá v půjčovnách najít. Sukně může být obohacená o vlečku.

Bridalguide.com

Střih je vhodný téměř pro každou postavu, mimořádně podtrhne ženské rysy. Široká sukně ukryje širší pozadí a korzet pomůže vytvarovat ženské tvary v horní polovině. Jen pozor, pokud jste malého vzrůstu. Příliš bohatá sukně vás může uzemnit, takže budete vypadat širší než vyšší.

Podtypem jsou šaty trubkové neboli zvonové. Zde se sukně nerozšiřuje od pasu, ale až od boků a nebývá tak široká.

Timelessbridalwear.ie

Pouzdrové šaty

Úzké šaty kopírující tvar postavy, s úzkou sukní. Pro snadnější chůzi jim často nechybí rozparek, pro vytvoření iluze pasu je pak můžete doplnit opaskem – saténovou stuhou, úzkým koženým páskem či třeba kamínkovou výšivkou.

Bridalguide.com

Pouzdrovky vyniknou na ženských postavách typu přesýpacích hodin, stejně jako na štíhlých ženách. Opticky prodlužují postavu, takže po nich můžete sáhnout, i pokud jste menší. Jen dejte pozor – neskryjete v nich žádné chybičky, vše na vás nemilosrdně prozradí. A pozor také na kvalitu materiálu, příliš tenký může vytvořit špíčky dokonce i tam, kde ve skutečnosti žádné nejsou.

Mořská panna

Úzké vypasované šaty na tělo, které se od poloviny stehen či od kolen rozšiřují do sukně. Ta je buď pokračováním materiálu šatů, nebo ji tvoří například bohaté vrstvy šifonu či tylu kontrastující s upnutou částí.

Bridalguide.com

Od trubkových šatů se liší tím, že jsou ještě více na tělo a sukně začíná níž. Vypadají skvěle, pokud máte dokonalou štíhlou a vyšší postavu, kterou zdůrazní.

Áčkový střih

Tvoří ho živůtek kopírující tvar postavy, na nějž v pase volně bez přerušení navazuje sukně, která se směrem dolů mírně rozšiřuje. Oproti princeznovské róbě bývá sukně splývavější, oproti pouzdrovkám širší. Sukně může být dlouhá, ale právě áčkového střihu bývají často i krátké šaty.

Bridalguide.com

Jedná se o klasický a umírněný střih, který se hodí na jakýkoliv typ svatby. Padne jakékoliv postavě, tvarem výstřihu, rukávů či zdobením sukně můžete zdůraznit své přednosti a skrýt nedostatky.

Empírový střih

Šaty jsou charakteristické přestřižením pod prsy, kde může (ale nemusí) být vložený pruh látky oddělující zbytek šatů, které dále volně splývají k zemi. Mohou být pod prsy nařasené. Tento střih, pokud není moc nařasený a má pod prsy vložený onen pruh látky, může dobře skrýt větší bříško, ať už je dáno tvarem postavy nebo jiným stavem. Hodí se i pro nevěsty v pokročilejší fázi těhotenství, kdy chcete pro bříško co nejvíce prostoru.

Dorrisdress.myshopify.com

Empírové šaty svým střihem přitahují pozornost k hrudníku, proto se moc nehodí pro ženy s velkým poprsím. Naopak pokud zde potřebujete přidat objem, využijte výšivku, korálky či volánky a empírový střih vám skvěle poslouží. Empír také výborně zamaskuje kratší nohy, větší pozadí či dlouhý trup.

Kouzlete výstřihem

Jak budete ve svých šatech vypadat, to ovlivní také tvar výstřihu.

Buzzfeed.com

Kulatý výstřih

Klasický výstřih okrouhlého tvaru, který pěkně tvaruje dekolt. Bývá rámovaný užšími nebo širšími ramínky či rukávky. Příliš malý kulatý výstřih není vhodný pro velké poprsí – velká nedělená plocha látky zvětšuje hrudník.

Kleinfeldbridal.com

Hranatý výstřih

Naopak se pro velké poprsí hodí výstřih hranatý, který objem opticky upozaďuje. Může být součástí korzetu, s ramínky, rukávy nebo bez ramínek (pak mu spíš říkáme rovný).

Královský výstřih (Queen Anne) je hranatou nebo srdíčkovou variantou, kdy se směrem ke krku zužuje a dokonec může vzadu na krku vyústit až v malý stojáček.

Dimitradesigns.com

Asymetrický

Možností je také asymetrie pouze na jedno rameno, zatímco druhé je holé. Tento výstřih se hodí k jakémukoliv stylu – romantický, elegantní, rozevlátý či honosný – všechny s ním budou vypadat velmi efektně.

Viddars.com

Véčko

Další klasická variace výstřihu. Véčko prodlouží a zeštíhlí krk i obličej a může pomoci tvarovat poprsí.

Madamebridal.com

Široká ramena zůží varianta tohoto výstřihu – zavazování za krkem, který navíc působí velice romanticky jak na klasických šatech, tak i na éterickém vílím modelu.

Srdíčko

Tvar, který je vpředu vykrojený směrem dolů, objevuje se na korzetech i ramínkových modelech. Podtrhuje tvar dekoltu a je velmi sexy.

Weddingwire.com

Lodičkový výstřih

Malý výstřih od ramene k rameni je vhodný pro drobné ženy. Často je doplněný rukávky, ale je k vidění i na šatech s holými pažemi. Dramatického efektu dosáhnete, když na cudně zahalený hrudník naváže velké vykrojení na zádech.

Kleinfeldbridal.com

Stojáček

Nízký rolák, ale bez přehnutí látky, vypadá velmi elegantně a sofistikovaně. Podobně jako u lodičkového výstřihu ho můžete zkombinovat s odhalenými zády.

Weddingwire.com

Jeho variantou je jewel – malý kulatý výstřih kryjící klíční kosti, který se od podpaží směrem ke krku zužuje.

Weddingwire.com

Voda

Shrnuté vlny látky spadající od klíčních kostí dolů. Vytvoří chybějící objem, sáhnou tedy po něm častěji ženy s menším poprsím. Působí elegantně, ale přitom uvolněně.

Jojosbridal.com

Holá ramena

Holá ramena a rovný tvar výstřihu jsou typické pro styl Bardot – hladký, nebo Carmen – doplněný volánem. Volány se na svatebních šatech v současnosti vidí méně, jsou zajímavým oživením třeba u country nebo boho stylu. Hladký typ se neztratí ani u minimalistické elegance.

Miasposa-centrallondon.co.uk

Tvarům a nápadům v oblasti výstřihu se ale meze nekladou. Zajímavou možností je falešný výstřih, kdy k libovolnému tvaru přidáme ještě průsvitnou látku kryjící hrudník, která umožňuje hrát si s hloubkou vykrojení, aniž by bylo odhaleno až příliš. Tato průsvitná část může být také zdobena výšivkou, krajkou či nějakou aplikací, která pak vypadá jako krajkové tetování.

Pak je tu stojáček doplněný o kapkový průstřih nebo trojúhelníkový výstřih – látka kryjící hrudník se před krkem spojí ve špičku. Kouzlit můžete také s hloubkou výstřihu, zejména u véčka si, máte-li na to postavu, můžete konec protáhnout skoro až na bříško.

Kleinfeldbridal.com

Výstřih samozřejmě ale není jen vpředu. Stále populárnější jsou odhalená záda – zjistěte více v našem předchozím článku na toto téma.

Živůtek to jistí

Postavu pomůže vymodelovat tvar živůtku, tedy horní části šatů, která halí trup. Může být:

  • klasický – kopírující postavu s pasem v místě, kde se skutečně nachází
  • empírový – přestřižený pod prsy se zvýšeným pasem, pomůže zamaskovat bříško, podle tvaru výstřihu podtrhne nebo zamaskuje poprsí
  • zavinovací – dodá chybějící objem v oblasti prsou
  • se sníženým pasem – pro kratší trup a vyšší nevěsty
  • korzetový – umí vytvarovat křivky a zkrotit i nějaký ten tukový bochánek, díky zavazování vzadu se přizpůsobí velikosti, ale měl by být opravdu kvalitní a pevný, aby se nehroutil nebo nekrabatil
  • princesový – se svislými švy podél těla k formování postavy
  • retro – volný živůtek stažený v pase připomene 40. léta 20. století

Zavinovací, princesový a retro splývavý živůtek

Jaké chcete rukávy?

Máte-li štíhlé paže, jsou pro vás volbou jakékoliv (nebo žádné) rukávy. Silnější paže pak raději skryjte látkou. Délku rukávů můžete také přizpůsobit ročnímu období. V létě se volí odhalenější střihy, zatímco zima láká k dlouhým rukávům.

Oblíbené jsou svatební šaty bez ramínek, se špagetovými nebo silnějšími ramínky. K vidění je i varianta kryjící ramena, ale bez rukávů, např. u véčkového nebo lodičkového výstřihu. Kdo chce zdůraznit ramena, může zvolit mini rukávky (cap sleeves) nebo spadlá ramínka.

Sexyweddingdresses.net

Oddělené samostatné rukávy, které odhalují ramena, ale kryjí paže, jsou oblíbeným stylem návrhářů v sezóně 2020. Další možností je krátký, 3/4 či dlouhý rukáv. Ten může být celokrajkový, což je velmi elegantní a také trochu šalamounské – skryjete paže, ale nebude vám horko. Dramatický efekt zajistí balonové, zvonové nebo volánové rukávy.

Emmalovesweddings.com

Sukně všech délek

Nejčastějí volbou pro svatební šaty je sukně až na zem, ale nemusíte se tím nechat omezovat. Pokud je to váš styl, klidně sáhněte po délce ke kotníkům, koktejlové do půli lýtek (sluší spíš vysokým štíhlým ženám), ke kolenům či dokonce mini nad kolena. Zajímavou volbou je délka sukně asymetrická.

Gemgrace.com

Sukně může být hladká, volánová, šlehačková, splývavá, vrstvená či vyztužená.

Sukni lze doplnit vlečkou od kratičkého prodloužení zadního dílu, až po několikametrovou záležitost. Ta se hodí pro honosné svatby, často v kostele. Hitem posledních několika sezón je vlečka nebo pláštík ke kalhotám či overalům, stejně jako hybrid mezi odepínací vlečkou a sukní.

Storenvy.com

A ještě malý tahák, kterým vše shrneme:

Zdroj úvodní fotografie: Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close