Minimalismus ve svatební módě. Inspirace z minulosti – elegance, dokonalé střihy a krása

Minimalismus. V různých obměnách se stále drží na výsluní svatební módy. Co to vlastně je a jak vznikal? Kdo jsou vůdčí vzory tohoto stylu? Nahlédli jsme do minulosti a připravili pro vás první ze série článků na téma minimalismus.

Význam slova minimalismus sám o sobě znamená – vyjádření myšlenky s použitím mála prostředků při dosažení vysoké kvality a funkčnosti. Možná bychom také mohli říci: nadčasový oděv, který si můžete vzít i za desítky let po jeho vzniku a stále bude elegantní a šik.

V módě to označuje kvalitu, dokonalý střih, čisté linie, uhlazený, elegantní dojem – na první pohled sofistikovaná jednoduchost. A v té, jak praví známé úsloví, je krása. Pod většinou dokonale, lehce a čistě vypadajících minimalistických střihů se obvykle skrývá složitá konstrukce, dokonalý střih a vysoká krejčovina.

Vizitka krejčovského umění

Svatební šaty jsou vrcholem každé módní přehlídky, na nich se ukazuje opravdové krejčovské a návrhářské umění. Minimalismus je skutečné umění – ten, kdo umí vyjádřit velmi komplikovanou věc jednoduchým způsobem – je umělcem ve svém oboru.

Historie vzniku minimalismu ve svatební módě má takové mistry. Jejich díla jsou stále obdivovaná, napodobovaná a vysoce ceněná.

Madeleine Vionnet

Byla francouzskou módní návrhářkou, která si v roce 1912 otevřela svůj první módní salon v Paříži. Narodila se v roce 1876, krejčovství se učila v Anglii i ve Francii a rychle si vypracovala svůj osobitý styl. Obdivovala starověké Řecko a jeho kulturu, která ovlivnila celou její tvorbu. Dávala přednost zdůraznění ženských křivek a byla nazývána „architektkou mezi návrháři“.

Často se cituje její výrok: “Když se žena usmívá, její šaty se musí usmívat také“.

Ve svých modelech ráda zachycovala krásu okamžiku a byla odpůrkyní sezónní módy.

Dávala přednost klasické, propracované, elegantní jednoduchosti a nadčasovosti svých oděvů. Dokonalý vzor minimalismu. Dodnes její dílo inspiruje návrháře po celém světě.

Madame Grès

Byla také ovlivňena starověkým Řeckem, také žila a tvořila v Paříži. Narodila se v roce 1903, chtěla se stát sochařkou. Nakonec pro vyjádření své kreativity zvolila lehčí materiály a otevřela si v roce 1932 módní salon La Maison Alix.

Zakládala si na čisté eleganci, dokonalém střihu a nadčasovosti svých modelů. Je známá svým výrokem: „Aby šaty mohly přejít z jedné éry do druhé, musí nést známku extrémní čistoty.“

Vytvářela šaty ve stylu řeckých bohyní, které jsou dodnes oblíbené ve svatební módě. Byla nazývána královnou splývavosti a skladů. Její šaty mají dokonalé technicky propracované detaily a složitou konstrukci. Přesto jsou nesmírně pohodlné, jemně splývavé a lehké.

Přitom na jedny šaty bylo spotřebováno od 13 do 21 metrů látky, nejčastěji hedvábí. Její šaty přinesly odhalení ramen a zad. Modely, které se nosí dodnes. Dokonalá známka kvality, originality a „extrémní čistoty“, o kterou po celý svůj život usilovala.

Cristóbal Balenciaga

Španělský módní návrhář, jeden z největších mistrů své doby, se narodil v roce 1895. Jeho matka byla švadlena a on trávil celé své dětství v přítomnosti šicích strojů, látek a střihů.

První módní salon otevřel v roce 1919. V roce 1937 se přesunul do Paříže, kde zahájil svou hvězdnou kariéru a stal se „Králem módy“.

Jeho návrhy nesou punc originality. Rád navrhoval sukně všech délek a konstrukcí od kolových, balonových až po přiléhavé. V jeho modelech je ženská křehkost posílena a ochraňována.

Byl skutečným mistrem krejčovství a dokázal vymyslet velmi důmyslné a složité konstrukce, které pak s dokonalou lehkostí přenesl na látku a ušil z nich obdivované šaty. Byl jedním z mála, kteří si kreslili střihy a stříhali si látku na oděv, který navrhli. Dodnes má jeho tvorba vliv na nejúspěšnější návrháře naší doby.

V roce 1960 navrhl svatební šaty pro budoucí královnu Belgie Fabiolu de Mora y Aragón.

Svatební šaty z roku 1967 jsou dodnes uctívaným mistrovským dílem. Jsou to šaty budoucnosti – jednoduchost výrazu a složitost provedení a střihu, jsou obdivované jako vrchol Balenciagova krejčovského umění – vše je spojeno jedním jediným švem.

Dokonalý minimalismus – promyšlené do nejmenších detailů.

Zbývá jen dodat, že všichni jmenovaní návrháři šili z látek té nejvyšší kvality. Dohlíželi na každý detail díla a vytvářeli věci, které byly velmi příjemné na nošení, krásné a skvěle ušité. Dokonalý střih, vystihnutí proporcí těla a punc originality – dělá z krejčoviny skutečné umění.

Zdroje fotografií: Pinterest, Vogue.co.uk, Theredlist.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close