Návod pro svědky a další svatební řečníky: Jak bez úhony zvládnout svatební proslov

Dostalo se vám té cti být svědkem nebo svědkyní na svatbě? Gratulujeme. K této funkci neodmyslitelně patří také svatební proslov. Pokud vás už teď polévá při té představě ledový pot, máme pro vás dobrou zprávu. Víme, jak na to, abyste vše zvládli bez ztráty kytičky.

Photo by Hannah Busing

Začněme zostra. Co by měl správný proslov obsahovat?

Určitě se hodí připomenout vaše přátelství s tím, komu dnes svědčíte. Popřát šťastnému páru a vyzdvihnout jejich lásku. Znáte-li jejich společný příběh, vyberte hlavní momenty, které je dovedly až sem. Proslov musí být svižný, aby zaujal naslouchající, jste-li ten typ, můžete přidat nějaký ten žertík, nebo naopak dojemné emoce.

Vezměte to jako příležitost

Mluvení před velkou skupinou lidí vás děsí? Vezměte tento proslov jako skvělou příležitost vystoupit z komfortní zóny a naučit se něco nového. Když začnete s dostatečným předstihem, budete mít spoustu času na přípravu a trénink.

S největší pravděpodobností budete mluvit k lidem, kteří jsou spokojení, najezení a skvěle se baví, tudíž jsou tolerantní a přátelští. A kdyby ne, pořád je tu váš novomanželský pár, který vás o tuto roli požádal, takže vám věří a chce slyšet pár slov ze všech svých známých právě od vás.

Photo by Tiago Felipe Ferreira

Napište skvělý příběh

Nevíte, jak začít? Pište, i když zatím nevíte co. Třeba nejdřív jen jména snoubenců a ono to začne naskakovat. První myšlenky je dobré si načrtnout postaru na papír – tento způsob stimuluje kreativitu. K textovém editoru si můžete sednout, až budete mít to hlavní sesumírované.

Hlavní části proslovu

  • Úvod: řekněte, kdo jste a proč právě vy teď právě mluvíte
  • Minulost: pohovořte o vašem přátelství s nevěstou/ženichem, připomeňte společné zážitky
  • Ten Druhý: je čas zahrnout do projevu druhého z novomanželů – jak jste viděli seznámení a rozkvět jejich lásky
  • Přítomnost a budoucnost: co pro sebe znamenají, čím teď žijí a co je v manželství čeká
  • Velký finiš: popřejte novomanželům štěstí v manželství a proneste slavnostní přípitek

Photo by Aaron Burden

Při psaní myslete na to, že projev má uctít lásku novomanželů. Nehodí se kontroverzní témata, vzpomínky na minulé partnery nebo vztahové krize a v žádném případě nestrhávejte pozornost na sebe. Pokud si některou věcí nejste jisti, raději se snoubenci konzultujte, jestli ji můžete použít. Nechcete je ztrapnit ani naštvat, ale pobavit.

TIP: Abyste zaujali, vyhněte se obecným frázím. Místo „sluší jim to spolu“ uveďte konkrétní příklady, proč jsou novomanželé skvělý pár.

Máte-li možnost, inspirujte se úspěšnými proslovy na jiných svatbách. Pokud vám nejdou žerty, nenuťte se do nich. Raději zahrajte třeba na notu romantiky či dojetí. A buďte ve svých emocích upřímní. Skvělé jsou i kratičké mikropříběhy, které novomanžele pěkně vystihnou – tři jsou tak akorát.

A zbytečně projev nenatahujte, pár minut úplně stačí.

Kontrolujte a procvičujte do úmoru

Máte napsáno? Nechte výsledek přečíst někomu, komu důvěřujete, abyste vychytali mouchy. A pak se musíte naučit řeč pronášet.

Stoupněte si před zradlo a čtěte. Pořád dokola. Ideální je trénink zhruba dvakrát denně po několik dní před svatbou. Sledujte se, jak u toho vypadáte, jak se tváříte a jak mluvíte, můžete se i nahrát, abyste lépe viděli, co jde zlepšit. Jestli vám to pomůže, svátečně se oblékněte, zkuste si projev i u stolu nebo na improvizovaném pódiu. Trénujte a postupně svému přednesu dodávejte na barvitosti.

Photo by Jill Thomas Photography

Jak číst projev, abyste zaujali:

  • Mluvte přiměřeným tempem.
  • Udržujte oční kontakt s publikem.
  • Dbejte, abyste nemumlali a neškobrtali uprostřed vět.
  • Některé věci zdůrazněte hlasem, můžete pracovat také s pauzami a gesty.
  • Po žertu nechte hostům čas na smích.

Ale opět platí – všeho přiměřeně, abyste nesklouzli ke karikatuře.

Když jste si svým projevem docela jistí, sežeňte si publikum. Klidně můžete svůj projev potrénovat i před více lidmi při různých příležitostech. Zjistíte, kde to případně drhne, a současně se trochu otrkáte, naučíte se tuto řeč pronášet před lidmi.

Photo by Taylor McCutchan

Buďte připraveni na vše

I když proslov umíte zpaměti, raději si ho vytiskněte. Papír si dejte do pěkných desek, ať to vypadá reprezentativně. Vynikající možností jsou také malé připomínací kartičky, které známe z filmů. Pokud chcete číst svou řeč z tabletu, pozor, aby se vám uprostřed řeči nezamknul. Ve stresu si nevzpomenete na PIN a efekt je v háji.

Stane-li se, že se ztratíte, nebojte se sami sobě zasmát. Určitě je příjemnější pronést něco ve smyslu, jak vás tato příležitost dojala, až jste zapomněli, co jste to vlastně chtěli, než se mračit a zoufale hledat, kde navázat. Lidé se zasmějí, ocení vaše sebevědomí přiznat zakolísání a vy se v té pauze snadněji zorientujete.

Připravte se také na drobné technické zádrhele jako pískající mikrofon, špatný zvuk, upovídané publikum, plačící děti, časové změny v harmonogramu a podobně. Ať vás tyto drobnosti nerozhodí.

Photo by Kendra Allen

Dýchejte zhluboka a usmívejte se

A je to tady, vaše velká chvíle nastává. Vše jste důkladně nacvičili, ale tréma je tady? Rozhodně nedoporučujeme zahánět ji alkoholem. Nikdo nestojí o blábolícího a vrávorajícího svědka. Raději zhluboka, pomalu a soustředěně dýchejte a představujte si, že proslov čtete jen nanečisto před některým z přátel, jako už tolikrát…

TIP: Jestli vás tréma trápí opravdu hodně, pořiďte si inhalační tyčinku s vůní levandule nebo mandarinky. Uklidňují a uvolňují stres.

Najděte si jednoho člověka, kterému svou řeč adresujete (ideálně nevěstu nebo ženicha), a s ním udržujte oční kontakt. Myslete na něco hezkého, představte si závěrečný aplaus… Třeba právě váš projev se pak stane tím, na které se nezapomíná a novomanželé budou ještě po letech se slzou dojetí vzpomínat, jak jste jim to tehdy pěkně shrnuli.

Photo by Alasdair Elmes

Zdroj: Unsplash.com, Brides.com, úvodní foto Giuseppe Marano

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close