Hledáte originalitu? Vyberte si neobvyklé dřevěné snubní prsteny od PaganFolk

I když nejsou nutnou podmínkou uzavření sňatku, bývají snubní prsteny tradiční součástí obřadu. Jejich výměna patří k nejromantičtějším chvílím. Ne každý ale snese na prstě kov. Je to i váš případ, ale chcete i přesto prsteny nosit? Pořiďte si dřevěné od PaganFolk.

Snubní prsten je symbolem našeho manželství. Každý den nám na ruce připomíná chvíli, kdy jsme si řekli své ano. Tradičně se vyráběl ze zlata, které podtrhovalo trvanlivost svazku. Dnes je ale daleko víc možností, z čeho snubní prsteny vyrobit.

Jsou lidé, kteří nesnesou na prstě kov. Ať už kvůli alergii, nebo jim není příjemný tento materiál. Jednou možností je vyměnit si prsteny při obřadu a dále je už nenosit. A nebo si pořídit prsteny z jiného materiálu, než je kov. Třeba ze dřeva.

Po dřevěných prstenech možná budete chtít sáhnout i tehdy, když hledáte něco nezvyklého, chcete se odlišovat, nebo třeba vyjádřit svou lásku k přírodě. Nelze popřít, že dřevo je velmi příjemné na omak a také lehké, takže prsten ani neucítíte. Díky jedinečné kresbě může být kazdý kus originál.

Prstýnky z Polabí

PaganFolk je malá značka dřevěných šperků, nese označení Regionální produkt Polabí. Skrývá se za ní Pavel Brodecký, který se dřevěné tvorbě začal věnovat ve volném čase, kvůli odreagování po práci. Nejdřív tvořil pro známé a do šuplíku, později začal prodávat na Fleru a dnes se dostal do fáze, kdy je zavalen objednávkami a od dřeva si chodí odpočinout k původní práci!

Není to jediný výrobce dřevěných šperků. Čím se tedy odlišuje?

  • Vše vyrábí ručně.
  • Prsteny jsou z jednoho kousku dřeva, žádné spoje ani lepení.
  • Dřevo vybírá často takové, které už bylo určeno ke spálení, ze stromů s nějakou historií nebo ze zajímavého místa – věří v energii dřeva a přírody.
  • Inspiruje se v přírodě Polabí, kde žije.
  • Prsteny mohou doplnit drobné drahokamy či polodrahokamy (např. granát, olivín, safír, ametyst aj.) nebo broušené kamínky Swarowski.

Právě spojení dřeva a kamenů je pro prsteny PaganFolk typické. „Dřevo odbourává stres a mnohým kamenům je přisuzována magická moc. A tak mě napadlo tvořit malá dřevíčka, která si může člověk nosit stále při sobě,“ svěřil se Pavel Brodecký magazínu Fleru.

Protože má tvůrce prstenů PaganFolk v oblibě kresbu dřeva, při tvorbě svých šperků ji využívá jako estetický prvek. Proto také finálně ošetřuje prsteny jen přírodními oleji a včelími vosky, žádné barvení nebo moření od něj nečekejte. Jen krásu přírodního dřeva a kamene.

I dřevěný prsten hodně vydrží

Ač nejsou dřevěné snubní prsteny nezničitelné, přesto překvapivě hodně vydrží. Brodecký je vyrábí z tvrdého dřeva, konkrétně z černého ebenu, načervenalého padouku či české švestky, která má pěknou „dřevěnou“ barvu.

Jsou ošetřeny olejem a voskem, takže v pohodě vydrží běžný provoz, včetně občasného namočení, třeba při umytí rukou. Ale přece jen je to citlivější materiál, než kov, měli byste si proto prsten sundávat při vaření, mytí nádobí, úklidu a jiných činnostech, při nichž by se mohl poškodit.

Abyste zachovali jejich krásu, občas je potřete přírodním olejem, jinou údržbu nepotřebují.

Chcete dřevěné prstýnky?

Vybrat si můžete z nabídky hotových vzorů, nebo si nechat vyrobit kousek na zakázku.

Před objednávkou prstenu si promyslete následující věcí:

  • velikost: určí se nejlépe v klenotnictví, vyberte si ale silnější měrný kroužek, protože i dřevěný prsten je silnější; změřit můžete také průměr vašeho padnoucího prstenu posuvným měřidlem
  • druh dřeva
  • kámen, který chcete do prstenu zasadit
  • zdobení

Objednávejte s dostatečným předstihem. I když, Pavel Brodecký už vyráběl i prsteny objednané 4 dny pře svatbou! Raději na to ale nespoléhejte, pokud se vám jeho prsteny líbí, ozvěte se včas. Tady máte kontakty:

E-mail: info@bvstudio.cz

Telefon: +420 723 118 947

Web: www.paganfolk.cz

E-shop: www.fler.cz/paganfolk

Facebook: www.facebook.com/paganfolk.sperky

 

Zdroj fotografií: PaganFolk

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close