Svatební tanec je zlatý hřeb vaší svatby. Naučit se tančit je snadné, pomůže vám Tanec pro všechny

Tanec je pohyb nejčastěji v rytmu hudby, který ve svých původních začátcích vyjadřoval emoce radosti či smutku nebo také připravenost k boji. Dnes je to zábava, sport, relaxace. Existuje také výrazový tanec nebo forma tance meditačního. My se budeme zabývat tancem svatebním. Chcete-li své hosty uchvátit, můžete si natrénovat choreografii. Tančit vás naučí škola Tanec pro všechny.

Možná se svatebnímu tanci lidé naučili pozorováním přírody a chování různých živočišných druhů. Je to velmi starý zvyk, novomanželé na své svatbě tančí, aby ukázali, jak se k sobě hodí. Tanec také odděluje oficiální část svatby a uvádí část, kdy se všichni už budou jen bavit a radovat.

Nejprve je vždy sólo pro novomanžele a potom následují tance s rodiči a významnými hosty. Na tanec novomanželů se těší všichni hosté, je to zlatý hřeb svatby. Doporučujeme ho nevynechat, a to ani v případě, že budete tančit poprvé v životě. Určitě to zvládnete a budete skvělí.

Myslíte si, že je obtížné stát se skvělým tanečníkem? Není to vůbec těžké, říkají Kristýna Mücková a Vítězslav Rázek, majitelé taneční školy Tanec pro všechny.

Zeptali jsme se jich, jak dokáží vytvořit z naprostých začátečníků dokonalý pár.

Jak a kdy vznikla myšlenka založit taneční školu?

Výuce tance se věnujeme již mnoho let. Čas založit taneční školu a intenzivně na ní pracovat přišel až po našem vítězství na mistrovství republiky showdance a přechodu mezi profesionály. Je tomu nyní již více jak čtyři roky. 

Klientela naší školy je velmi pestrá, což nás opravdu baví. Nabízíme kurzy pro jednotlivce či páry z veřejnosti, které připravujeme na blížící se ples či firemní večírek, vyučujeme svatební tance, PRO/AM – kdy tančí amatér s profesionálem, až po vrcholové tanečníky – naší největší soutěžní pýchou je nyní juniorský pár Viktor Helmich a Helena Holá, kteří jsou nejlepší ve své věkové kategorii v ČR.

Učíte všechny druhy tanců? Jaké kurzy jsou nejvíce navštěvované?

V rámci našich kurzů vyučujeme všechny klasické tance, se kterými se můžete setkat v tanečních. Rozdíl je však takový, že všechny naše kurzy probíhají individuálně, tzn. že páru či jednotlivci se věnuje vždy jeden lektor. Kurzy využívají především klienti, kteří nemají čas na klasické taneční, nebo je čeká taneční událost v příliš krátké době a nestihli by se na ni připravit. My jim nabídneme termín ušitý přímo na míru.

Většinu našich klientů připravíme na jejich taneční událost za 3 až 4 lekce. Do studia  přichází jako tancem nepolíbení a ze studia odcházejí jako vášniví tanečníci.

Dáváte také lekce pro budoucí novomanžele, aby zvládli svůj první tanec. Jak lekce probíhají?

Lekce svatebního tance tvoří podstatnou část našich kurzů. Nejoblíbenější je balíček tří individuálních lekcí s lektorem. Během něj zvládneme vybrat tu správnou píseň, naučit se taneční kroky a vypilovat samotnou choreografii.

Většina budoucích novomanželů je příjemně překvapena, že pod individuální péčí jsou schopni se tanec takto rychle naučit. Možná by čtenáře zajímalo, zda-li jsou to opravdu začátečníci? Pravdou je, že 90% příchozích nikdy netančila a právě proto vyhledají naše služby.

Učí se snoubenci rádi? Stalo se někdy, že pár odstoupil od výuky?

To, že by nám někdo utekl z výuky, se nám opravdu ještě nestalo. Někdy je pravda, že je výuka pro snoubence náročnější, a to když se sejdou na lekci v rámci nedostatku času přímo po rozlučce se svobodou :-).

Setkáváme se také s tím, že v obličejích partnerů na začátku výuky vídáme určitou rezervovanost. Z ní lehce vytušíme, koho byl nápad se k nám přihlásit. O to větší radost však máme vždy z toho, když se nám pánové po skončení akce sami přiznají, že je to vlastně bavilo. 

Vždy dáváme snoubencům za domácí úkol si tanec procvičovat a pak se necháme překvapovat tím, kde všude lze tančit. 

Nabízíte také předtančení na svatbách nebo zajištění tanečního programu?

Klasické vystoupení na svatbách již neděláme a to především z důvodu, že jsme přesvědčeni, že právě novomanželé by měli být hlavními hvězdami celého večera. 

Populární jsou však taneční hry, které nabízíme. 

Ty spočívají v tom, že nejdříve novomanžele a jejich svatebčany naučíme jednoduchý tanec, většinou chachu či foxtrot. Po důkladném procvičení a zahřátí následují hry ve stylu tance s kloboukem, poznávání novomanžela na základě stylu tance a mnoho dalšího.

Tyto taneční hry jsou výborným doplňkem programu i pro chvíle, kdy jsou novomanželé na focení a nechtějí, aby na ně jejich svatebčané jen pasivně čekali.

Máte nějakou univerzální radu pro budoucí novomanžele, která jim pomůže zvládnout první tanec?

Pokud chcete, aby váš tanec dobře vypadal, doporučujeme se příliš nezaobírat tím, co  vidíte na YouTube. Z něj se maximálně naučíte nějaké kroky, ale v tanci je nejdůležitější prožitek, který musíte hledat sami v sobě. Dejte si tedy záležet na výběru hudby, ke které byste měli mít vztah a měli byste ji mít oba rádi.

Čím je pro vás tanec? Co se dá tancem vyjádřit?

Tím, že já i moje taneční partnerka Kristýna tančíme více jak 20 let, je pro nás tanec nedílnou součástí našeho života, ale i nás samotných. Sami jsme toho v tanci a i díky tanci zažili opravdu mnoho a jsme velmi vděčni za to, že jsme právě ve fázi, kdy se nám vše tančí velmi zlehka a velmi si to užíváme.

Mění se obliba tance během let? 

Za více než sedm let, co svatební tanec vyučujeme, sledujeme, že obliba nejenom svatebního tance, ale i chuť dát si se svatbou záležet, roste rok od roku. Pro mnohé páry je svatba nejenom tím jedním dnem, ale spíše etapou života, kterou si užívají před ní i po ní.

Když se s našimi klienty bavíme, cítíme z nich, že mají radost z toho, že v dnešní době mají možnost si svatbu udělat vysloveně podle svého a zajímají se o každý detail. První tanec, jako jeden z vrcholů svatby, k tomu samozřejmě patří také.

Pozorujete vývoj nějakých tanečních trendů? 

Každý rok přinese něco nového. Trendy sledujeme především ve volbě písní. Poslední dvě sezóny jednoznačně válcuje s drtivým náskokem Ed Sheeran s jeho písněmi. 8 z 10 klientů volí právě jeho.

Postupně je také čím dál více populární tzv. americký styl prvního tance, během něhož se manželé v rychlém sledu protančí minimálně deseti tanečními styly.

Jaký tanec má podle vás největší šanci na úspěch v příštím roce?

Stálicemi mezi svatebními tanci jsou rumba bolero, waltz a foxtrot. Myslím, že jejich obliba stále vytrvá. Pokud bych měl mít „tajného koně“, byl by to swing, který se těší stále větší popularitě.

Určitě i vy chcete, aby váš první svatební tanec byl krásný a sladěný. Pokud cítíte, že se vám v této oblasti hodí pomoc, neváhejte a kontaktujte taneční školu Tanec pro všechny, z. s.

 

Zdroj fotografií: tanecprovsechny.cz

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close