Svatební šaty od módní návrhářky? Zuzana Lešák Černá vám splní každé přání

Zuzana Lešák Černá je módní návrhářka působící v České republice od roku 2009. Její tvorba se zaměřuje hlavně na společenské a svatební šaty, ale v jejím ateliéru vznikají i další naprosto originální kousky. Každý model je originál od návrhu až po konečnou realizaci. Šaty z této dílny jsou jedinečné, často bohatě zdobené a vždy přesně podle přání zákaznice.

Zuzano, kdy jste navrhla svoje úplně první šaty a jak vypadaly?

Vyrůstala jsem v dílně mé maminky, dámské krejčové.  Probírala jsem se látkama a navrhovala si vlastní fantas modely. Takže nápadů bylo hodně, ale ty, které byly možné zrealizovat, přišly v době, kdy jsem závodně tančila společenské tance. Všechny mé šaty jsem si vymyslela já a mami je vytvořila (samozřejmě mě musela v něčem krotit). První byly myslím z bílo-modrého sametu, geometricky přestřihané s labutěnkou na délce šatů… nesmějte se, tenkrát to vážně bylo in.

Kolik vám tehdy bylo?

Řekla bych, že profesi návrhářky jsem začala vnímat a zbožnovat od svých 7 let. Vedle žákovské jsem v aktovce měla vždy notýsek s mými kresbičkami. Nedávno jsem svůj notýsek našla a musela se smát kam, jsem na ty kreace chodila.

Vaše tvorba se zaměřuje na společenské a svatební šaty, kde čerpáte inspiraci?

Pokud tvořím kolekci, je pro mě většinou inspirací materiál. Na základě něj mě ihned napadá, jak budou šaty vypadat. Také jsme ovlivňováni tím, co vidíme kolem sebe. Někdy vidím nějaký model a na základě té inspirace mě napadne úplně něco jiného. Fantazie je záhadná čarodějka. Pokud tvořím pro zákaznice, ve většině případech je pro mě inspirací klientka sama. Proto se snažím všechny dobře poznat, ideálně ososbně. Vytvořit si vztah. Je důležité, aby se v šatech cítila především ona a zároveň splnily očekávání „model od módního návrháře“,  a to je umění. Návrhářství není pouze o skicách, je to především o pochopení potřeb svého klienta.

S jakými materiály nejraději pracujete?

Dříve to byly tisky, pak přišlo období krajek, dnes upřednostňuji minimalistické kvalitní materiály jako hedvábí, marokén.  Krajka a zdobené látky mají, ale v mém srdci stále své místo.

Máte nějaký oblíbený prvek, který ráda ve svých modelech používáte?

O první místo by se utkalo modelování oděvu a ruční zdobení broušenými kameny.

Jaká byla letošní svatební sezóna? Jaký styl šatů byl nejžádanější?

Každá sezóna je lepší a krásnější. Každým rokem zájem rapidně stoupá. Takže byla skvělá. A to nejen v počtu šatů, ale i co se klientek týče. Vyhledávají mě samé milé slečny s krásnou povahou. To se potom pracuje jedna báseň. Už delší dobu vévodí boho styl, tzn. krajkový top a splývavá sukně. Ale letos se roztrhl pytel s modelem, který jsem nafotila loni na podzim s českou bloggerkou a.n.d.u.l.o.u. Byly to celotransparentní šaty (body a sukně) a intimní partie byly zamaskovány tak, že vlastně nebylo vidět nic, co by pohoršovalo. Když jsem ho navrhovala, nečekala bych, že se z něj stane bestseller. Přišel mi na Češky dost extravagantní. Spletla jsem se.

S jakým časovým předstihem by vás měla nevěsta v případě zájmu o ušití svatebních šatů kontaktovat?

Záleží, v jakém období mě zastihnou. Pokud jde o společenské šaty, ideální je domluvit se minimálně měsíc dopředu. Svatební šaty ale řešíme poměrně s předstihem. Vzhledem k tomu, že mám mnoho dodavatelů, máme čas vybrat to nejlepší. Takže nevěsty se se mnou domlouvají na nadcházející sezónu již teď. Také se ale několikrát stalo, že přišla nevěsta, které nedopadlo dobře šití nebo se v půjčovně něco pokazilo, a byly jsme schopny jí šaty udělat do tří týdnů.

Kolik zkoušek bývá potřeba a jak jsou časově náročné?

To je opravdu velice rozsáhlá otázka na kterou nelze odpovědět. Záleží na složitosti šatů.

Jak vůbec vzniká model „na míru“, kdy nevěsta nemá konkrétní představu? Přinesete několik návrhů nebo dáváte nevěstám vybrat z typů sukní, látek, živůtků?

Klientka si se mnou domluví nezávaznou schůzku, na které probereme možnosti střihů a volbu ideálních materiálů. Snažím se ji během schůzky co nejvíce poznat, abych jí mohla poradit, jakým směrem se vydáme. Poté ukážu nabídku materiálů, pokud je právě k dispozici to, co potřebujeme. Jak jsem psala, dodavatelů mám nespočetné množství, a tak není reálné mít vše v ateliéru k nahlédnutí. Je to hodně o důvěře. Pokud jste si mne vybrala, tak se vám má tvorba líbí a věříte mi. Po této schůzce jsem schopna udělat předběžnou kalkulaci na šaty a pokud se potkává cenová představa klientky s náročností modelu, domluvíme se na návrhu. U návrhu už předkládám konkrétní materiály, které bychom použily, a probíráme konečnou variantu modelu (nikdy není konečná, během zkoušky se kdykoliv cokoliv mění podle toho, jak se zákaznice cítí a co nás zrovna ještě napadne).

Jaké další kousky kromě šatů ráda tvoříte?

Miluju sukně. Sama je ráda nosím, a tak je i ráda tvořím.

Vaší hlavní náplní je tvorba šatů, ale nabízíte i malé kolekce. Na co se mohou zákaznice v nejbližší době těšit?

Jako každý rok na podzim vzniká kolekce volnočasové módy a zimních kabátů.

Jaký je hit letošního podzimu v oblasti společenských šatů?

Společenské šaty mají mhoho směrů. Vyhlásit jeden jako hit asi nelze. Prvek, který se objevil, je peří. Tím jsem si já ve svých kolekcích ale prošla již před 8 lety, tak se mi zatím nějak nechce vracet. Možná ale zase nějaký model vytvořím.

Jak to vypadá s příští sezónou? Dá se už říct, co bude určitě v módě a čemu naopak nejspíš odzvonilo?

V takovém tom běžném nošení určitě odzvonilo legínám s delším topem. Pořád ho vídám na ulicích (zřejmě se v tom mnoho typů postav našlo), ale už je čas jít dál. Na výsluní se stále drží oversize typ střihů, který určitě předešlou kombinaci stylově nahradil, hodně se hraje s nápaditosí punčoch a ponožek, které outfit skvěle ozvláštní. Vrátily se zpět boty „koně“ a novinkou jsou natahovací ponožkové boty. A mohla bych pokračovat dál a dál. Důležité však je vědět, co vám sluší a v čem se cítíte dobře. A když je to zrovna moderní, máte vyhráno.

Jak dlouho asi trvá než si může zákaznice hotový kousek vyzvednout (od prvotního kontaktu po konečný produkt)?

Jak jsem již zmínila, není to lehké odhadnout. Pokud chcete sukni, pošleme ji i na dálku do pěti dnů. Pokud jsou to šaty, záleží na období a složitosti.

 

 

 

Kde a jak vás mohou zákaznice kontaktovat?

Na adresse Rooseveltova 9, Plzeň  ateliér, telefonicky +420731165869, emailem zuzana.lesak.cerna@seznam.cz, na fb nebo instagramu @zuzanalesakcerna_designer.

 

Zdroj fotografií: Zuzana Lešák Černá

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close