Svatební fotografie zachycené objektivem Petra Pěluchy vypráví příběhy o lásce a štěstí

Hledáte svatebního fotografa pro svoji svatbu? Chcete, aby váš svatební den byl zachycen v plné kráse a se všemi detaily? Petr Pělucha je mezinárodně oceněný svatební fotograf a je jedním z nejlepších svatebních fotografů v Praze. Taková hodnocení píši spokojení novomanželé jako poděkování za nádherné fotografie.

Svatební a portrétní fotograf Petr Pělucha fotí fotografie, které mají atmosféru a osobitý styl. Jeho romanticko-nostalgické pojetí svatební fotografie už získalo i mezinárodní ocenění. Snoubencům nabízí také zásnubní focení. Pro novomanžele vyrábí klasická foto alba i on line galerie. Rád fotí elegantní byznys portréty a ještě raději fotí krásné ženy.

Spolu s manželkou Zinou si zakládají na osobním přístupu ke snoubencům a vždy se snaží odvést tu nejlepší práci. Máte-li zájem o jejich služby, připravte se na snahu o dokonale odvedenou práci, na profesionální a přitom osobní přístup, příjemnou spolupráci a na spoustu nečekaných nápadů.

Petr Pělucha také pořádá semináře a workshopy nejen pro začínající fotografy, kde se dělí o své zkušenosti a nápady. Požádali jsme ho, zda by se mohl podělit i s našimi čtenáři o postřehy ze své práce.

Je těžké si vás zadat na svatbu? Jak dlouho dopředu máte plný diář?

To není vůbec těžké. Stačí mi napsat či zavolat a domluvit se na termínech a možnostech služeb, které můžu pro nevěstu udělat. Je pravda, že některé datumy jsou obsazeny i dva roky dopředu, ale také mám klienty, kteří si naše služby zarezervovali dva týdny před svatbou.

Takže záleží na okolnostech. Tím, že nefotografujeme každý víkend v roce, tak se můžeme více věnovat našim klientům a také jsme flexibilnější.

Hledáte se snoubenci základní téma jejich svatebních fotografií, nebo celkové pojetí nechají na vás? 

Snoubenci nechávají fotografické zpracování nejčastěji na nás. Ruku v ruce s tím, jsme rádi, když se s námi podělí o své myšlenky, nápady či s námi sdílí mood board své svatby na pinterestu či kdekoliv jinde.

Jak probíhá focení s vámi? Hledáte vhodné sto, světlo, nebo to necháváte náhodě?

Co se týče místa fotografování novomaželských portrétů, tak základní otázka míří na snoubence – které místo máte nejraději? Můžeme tam fotografovat… pokud takové místo nemají, tak se ptám, zda mají raději město nebo přírodu atd.

Na svatbě pak samozřejmě záleží na aktuálním dění. Vzhledem k tomu, že, na jedné straně, máme často omezené časové možnosti splnit vysoké nároky klientů, tak musíme být schopni fotografovat v jakémkoliv světelném prostředí.

Díky tomu, nebo kvůli tomu, jsme dostatečně vybaveni, abychom mohli fotografovat, defacto, v jakémkoli světle. Samozřejmě, že je super, když vyjde fotografování na západ slunce, ale to je jen málokdy.

Naše nevěsty a ženichové po focení říkají, že to bylo super, i když z toho měli zprvu obavy. Já jsem se nikdy sám sebou nefotil :-), tak  to nemohu posoudit, ale podle úsměvu a radosti nevěst a ženíchů soudím, že fotografování s námi nebude tak zlé. Je pravda, že někdy propadnu tvořivosti a pak začnu koktat, ale to už můj asistent ví, že musí převzít konverzaci, aby se klienti nelekli :-).

Fotíte i svatební momentky?

Samozřejmně, to je dobrých 80 % všech fotografií ze svatby!  Zachytit tiše moment, bez rušení, je nádherná věc. Pro vyprávění celého svatebního příběhu je to velmi důležité.

Stane se, že jste někdy se svými fotkami nespokojen?

To se také stane. Nejčastěji je to tím, že si něco vysním v hlavě, a pak se mi to v tom svatebním shonu nepodaří uskutečnit. To je takový boj mého tvořivého já. Asistent to většinou zaznamená, a když se s nějakou fotografií mořím, přijde za mnou, podívá se na fotografie a s klidem mi řekne buď ať toho nechám, nebo že je to super, nebo že už musíme jít dál….

Jak fotografie upravujete, máte svůj osobitý styl úpravy fotografií? 

Především se snažím, abych fotografie dobře vyfotografovat. Přeci jen se cítím být více fotografem než photoshopovým umělcem. Samozřejmě fotografie vyvoláváme v CaptureOne a pak pokud je potřeba, tak je doladíme k plné kráse ve Photoshopu.

Začíná být v oblibě natáčet svatby pomocí dronů, myslíte si, že byste někdy také mohl využít podobnou techniku k nějakému záběru?

Tuhle techniku jsem používal již před 4 lety. Vyzkoušel jsem si to a vzhledem k mým leteckým schopnostem a vzhledem k tomu, že nejčastěji fotografuji v Praze, jsem se rozhodl přenechat aerial photography šikovnějším.

A ano, některé záběry bych si dokázal představit, že by byly super, ale to si nechám pro své volnočasové tvoření. 🙂

 

Byl byste ochoten fotit i na zcela nečekaných místech – třeba pod vodou nebo při seskoku padákem?

Pokud by mi to mé schopnosti dovolovaly, tak proč ne. Jsem, ale zastánce toho, ať speciální práce dělají specialisté.

Máte tip pro svatebčany, podle čeho vybrat svatebního fotografa?

Podle vkusu. Podle toho jakou prioritu mají svatební fotografie v životě snoubenců, podle možností rozpočtu. Podle, podle, podle…kritérií je spoustu.

Svatební fotografie je služba a ne povinnost. Ne každý si může třeba dovolit to nejlepší z oboru, ale obecně platí, že lidé mají peníze na to, na co chtějí. A fotografie má tu skvělou vlastnost, že s každým dnem stoupá na hodnotě, ne jako svatební dort 🙂

Jaké jsou vaše pracovní plány v příštím roce?

Otevřít nové rodinné studio u nás u Štiřína. Zde chceme jednak nabídnout fotografické služby pro rodiny, ale také chci pokračovat ve vytváření elegantních business portrétů a také krásných ženských portrétů, které – jak říkám, fotím pro radost a potěchu.

Petr Pělucha má romantickou duši a fotí srdcem. Chcete-li mít zajímavé a krásné svatební fotografie, ze kterých i po letech bude zářit štěstí, a vy budete moci znovu oživit svůj svatební den, kontaktujte svatebního a portrétního fotografa Petra Pěluchu.

Přes webové stránky: www.pelucha.cz 

Pomocí e-mailu: petr@pelucha.com

Nebo telefonicky: +420 604 932 816.

 

 

 

 

 

 

Zdroj fotografií: Petr Pělucha

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close